top of page
  • Barak Ravid

De VS vertelt Israël dat escalatie de normalisatie-inspanningen bemoeilijkt, schrijft Barak Ravid


Screen foto van een van de huurders terug spreekt.


Het beleid van de regering-Biden ten aanzien van het Israëlisch-Palestijns conflict was gericht op beheersing en de-escalatie.

  • Israëli's en Palestijnen kwamen eerder dit jaar overeen stappen te ondernemen om de spanningen op de Westelijke Jordaanoever te verminderen tijdens ontmoetingen met de VS, Jordanië en Egypte in de Jordaanse stad Aqaba en de Egyptische kuststad Sharm el-Sheikh, maar de situatie op de grond verslechterde.

Wat ze zeggen: Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, veroordeelde de aanval van dinsdag in de buurt van Eli.

  • Hij uitte ook zijn bezorgdheid over het aanhoudende geweld in Israël en de Westelijke Jordaanoever en het doden van burgers. "We zullen blijven samenwerken met Israël en de Palestijnse Autoriteit om stappen in de richting van de-escalatie te bevorderen", zei hij.

Van hun kant zei de Palestijnse minister Hussein al-Sheikh dat hij Leaf maandag had verteld dat de afspraken die in Aqaba en Sharm el-Sheikh zijn bereikt niet langer bestaan ​​omdat Israël ze heeft verloochend.

  • "Ik voegde eraan toe dat het niet mogelijk is om deze conferenties te blijven houden als er geen daadwerkelijke en tastbare positieve ontwikkeling op het terrein is", schreef al-Sheikh op Twitter .

  • Hij zei ook tegen Leaf te hebben gezegd dat van het Palestijnse leiderschap wordt verwacht dat het "besluiten en maatregelen" neemt als reactie op het Israëlische beleid.

  • Al-Sheikh zei dat Leaf zijn bezorgdheid uitte over de veiligheidssituatie en aandrong op een terugkeer naar een directe dialoog tussen de partijen.

De andere kant: in Israël had Leaf een ontmoeting met het hoofd van de veiligheidsdienst Shin Bet, de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en andere hoge functionarissen en drong er bij hen op aan de situatie te de-escaleren, zeiden Israëlische functionarissen.

  • Het is onduidelijk hoe de Israëli's reageerden op de opmerkingen van Leaf.

De regering-Biden heeft Israël deze week ook duidelijk gemaakt dat aankondigingen van nederzettingen en escalatie op de Westelijke Jordaanoever het voor de VS moeilijker maken om Saoedi-Arabië en andere Arabische landen te overtuigen om het normalisatieproces met Israël voort te zetten, aldus een Amerikaanse functionaris.

  • De Amerikaanse functionaris zei dat het Israëlische beleid en de situatie ter plaatse ook de motivatie van Biden om politiek kapitaal te betalen om Israël te helpen een deal met Saoedi-Arabië te sluiten, zouden kunnen verminderen. De Israëlische krant Haaretz was de eerste die de Amerikaanse boodschap rapporteerde .

  • De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan, zei tijdens een persconferentie met Blinken dat "zonder een weg naar vrede voor het Palestijnse volk te vinden, elke normalisatie beperkte voordelen zal hebben."

117 weergaven0 opmerkingen
bottom of page