top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Wereldgezondheidsorganisatie neemt een motie aan waarin Israël wordt veroordeeld


Foto WHO


De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN hield dinsdag een sessie waarin Israël werd aangewezen als een overtreder van de gezondheidsrechten van Palestijnen en nam een ​​resolutie over de kwestie aan, in de enige land specifieke discussie tijdens haar jaarlijkse vergadering, die grotendeels was gewijd aan de coronavirus-pandemie. Hillel Neuer, uitvoerend directeur van van UN Watch , veroordeelde de "cynische politisering van Israël".


De delegaties van zo'n 25 landen hielden toespraken waarin ze Israël beschuldigden van schending van de gezondheidsrechten van Palestijnen en de Druzen-bevolking op de Golanhoogvlakte.


Een door de Palestijnse delegatie ingediende motie werd mede gesponsord door 26 landen, waaronder Cuba, Irak, Libië, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabië, Soedan, Syrië, Turkije, Venezuela en Jemen, evenals drie landen die onlangs de banden met Israël hebben genormaliseerd. : De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko.


De motie, waarin werd opgeroepen tot "niet-discriminerende, betaalbare en billijke toegang tot COVID-19-vaccins" voor Palestijnen en voor Syriërs in de Golan, werd aangenomen met 82 landen die het steunen, 14 tegen, 40 onthoudingen en 38 afwezig.

Hillel Neuer, uitvoerend directeur van van UN Watch , veroordeelde de "cynische politisering van 's werelds beste gezondheidsagentschap ten koste van de focus op de COVID-19-pandemie en andere vitale wereldwijde gezondheidsprioriteiten en noodsituaties."


"Van de 34 items op de huidige agenda van de Wereldgezondheidsvergadering, was er slechts één, gericht op Israël, gericht dus op een specifiek land," zei Neuer in een verklaring.


UN Watch zei dat Oostenrijk, Colombia en Nederland hun standpunt hebben verschoven van onthouding vorig jaar naar stemmen tegen de motie dit jaar. Andere landen die zich ertegen verzetten waren de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Brazilië, Kameroen, Canada, Tsjechië, Duitsland, Honduras en Hongarije.


Echter, temidden van een wereldwijde pandemie, zou de minderheid van EU-lidstaten en andere democratieën die voor de resolutie hebben gestemd zich moeten schamen, waaronder Frankrijk, Spanje, Zwitserland, België, Portugal, Japan, India, Ierland, Nieuw-Zeeland en Luxemburg," zei Neuer.


"Israëlische medische teams werkten samen met Palestijnse medische professionals om training en hulp te bieden. Israël heeft medische apparatuur overgedragen en tientallen Palestijnse artsen, verpleegsters en medisch personeel uit Gaza opgeleid voordat de Palestijnse Autoriteit ophield met samenwerken met Israël", zegt Neuer.


"Daarnaast heeft Israël sinds maart meer dan 130.000 Palestijnse arbeiders ingeënt en duizenden vaccins gedoneerd aan Palestijnse medische hulpverleners", voegde Neuer er aan toe.


Neuer zei verder dat "de aanval van vandaag op Israël door de WHO bevorderde de leugen dat Israël de Palestijnse gezondheidsrechten schaadt. Het tegenovergestelde is waar. Ondanks het feit dat de Palestijnen hun eigen gezondheidssysteem hebben, is het volgens het Oslo II-vredesakkoord de Palestijnse Autoriteit die verantwoordelijk is voor het vaccineren van hun bevolking".

257 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page