top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deze Israëlische familie kweekt de vier soorten voor Soekot


Foto via Freepik


Als je ooit Joodse mensen tegenkomt die in de herfst met een bos bladeren zwaaien , wees dan niet bang. Ze zijn het niet helemaal kwijt, en ze verslaan ook geen onzichtbare zwerm insecten.


In plaats daarvan vervullen ze een religieus gebod dat bedoeld is om Gods heerschappij over het universum aan te duiden en als herinnering aan de verwoeste Tempel te dienen.


De genoemde bundel is opgebouwd uit drie soorten bladplanten: lulav (palmtak), hadas (mirte) en aravah (wilg). Samen met de etrog (citroen) vormen deze de beroemde vier soorten van de Soekot feestweek.


ISRAEL21c sprak met de in Amerika geboren Sue Muslow en haar zoon Eitan om te horen hoe deze planten worden gekweekt op de familieboerderij, Meshek Muslow , in de kleine gemeenschap Beit Gamliel in centraal Israël.


Eitan Muslow, zijn zoon Peleg en zijn moeder Sue Muslow op de familieboerderij Meshek Muslow in centraal Israël. Foto met dank aan Sue Muslow via ISRAEL21c


"We hebben hier een kleine boerderij, waar we een verscheidenheid aan planten kweken en we kweken ook de vier soorten", zegt Sue.


Naast het runnen van de boerderij, die open is voor bezoekers, werken Sue en haar man fulltime in andere banen en zijn ze met de vier soorten begonnen vanwege de interesse van hun toenmalige tienerzoon.


“Toen ik ongeveer vijftien was, hadden we drie [wilgen]bomen die we erin stopten, en toen mijn ouders hun huis bouwden, was er veel water, en deze bomen werden gigantisch”, legt Eitan uit.


“Hij begon het bedrijf toen hij vijftien was”, voegt Sue eraan toe. “Toen gingen zijn twee broers met hem samenwerken. Als moeder was het een goed gevoel om te zien hoe Eitan aan zijn broers uitlegde wat de aravot kosjer [geschikt voor gebruik] maakt, wat mensen willen en waar dit allemaal geleerd wordt.”


Ze zegt dat dit de beslissing versterkte die zij en haar man in 1998 namen om naar Israël te verhuizen, zodat hun kinderen een volledig Joods leven zouden kunnen leiden “op een manier die je alleen hier kunt doen.”


Jarenlange aandacht

Het verbouwen van de gewassen, zo merken de twee, brengt veel werk met zich mee.


“Je moet ze eigenlijk het hele jaar door verzorgen”, legt Sue uit. “Je moet wieden, en rond Pesach moet je de lulavim terugsnoeien, en de hadasim tussen Poeriem en Pesach .”


“Ook voor de hadasim hebben we het water in Elul afgesloten”, zegt ze, verwijzend naar de Joodse maand voorafgaand aan de Hoge Feestdagen.


'Als je dat niet doet, zal het uiteinde van de hada's verwelken als je hem na gebruik geen water geeft. Als je hem zonder water sterker laat worden, wordt hij makkelijker te gebruiken als onderdeel van de vier soorten”, voegt Eitan toe.


Hadasim (mirtetakken) worden gesnoeid om ervoor te zorgen dat de plant koosjer is voor gebruik op Soekot. Foto met dank aan Sue Muslow via ISRAEL21c


“Elk van de vier soorten heeft zijn eigen verzorging nodig. De etrog is bijvoorbeeld erg tijdrovend en erg moeilijk om voor te zorgen”, zegt Sue. Dit is de reden waarom de familie de hunne niet voor de markt kweekt.


Terwijl de gewassen het hele jaar door aandacht vragen, hebben de Muslows het erg druk met het plukken ervan precies op het moment dat het Joodse Nieuwjaar begint, en maken ze lange dagen tussen Rosj Hasjana en Soekot.


“Lulavim begint na Rosj Hasjana”, legt Eitan uit. “Want als je te lang wacht, gaan ze open en worden ze niet meer als koosjer beschouwd. Je kunt ook niet te vroeg beginnen, want dan sterft het gewoon uit in de koelkast – alles moet in de buurt van Soekot zijn.”


“Wat de aravot betreft: iedereen wil ze vers, dus die begint pas echt na Jom Kipoer”, voegt hij eraan toe.


Geduld en tondeuse

Toen ze de vier soorten voor het eerst begonnen te verkopen, verkochten de Muslows wilgentakken direct van de boom. Tegenwoordig snoeien ze de takken en verpakken ze. Hoewel het een tijdrovende bezigheid is, vereist het klaarmaken van de groene soort blijkbaar weinig meer dan geduld en tondeuses.

Aravot (wilgen) die voorbestemd zijn om deel uit te maken van de vier soortenbundel voor de Joodse feestdag Soekot. Foto met dank aan Sue Muslow via ISRAEL21c


Alles uitkiezen is vrij eenvoudig. Alles kan gedaan worden met een goede schaar en dat is het dan ook. Het werk gaat vooraf: het sproeien en het water geven”, merkt Eitan op.


"De hadasim komen er intussen niet perfect uit, en je moet het midden bijsnijden en alle extra's verwijderen met een kleine tondeuse."


“De tak zelf heeft meerdere bladeren”, voegt Sue toe. ‘Je hebt een driehoek nodig, of drie uit één tak, om het koosjer te maken. Niet elke klomp heeft drie bladeren bij elkaar. Er zijn er misschien twee of drie die je moet knippen om een ​​echte hadas voor de vier soorten te krijgen.


Prachtige wilgen

De grootste verkoper van Meshek Muslow is de aravot – de wilg.


“Beit Gamliel laat hier om de een of andere reden veel aravot groeien, enkele van de grootste van het land”, zegt Sue.


“Kom Rosj Hasjana, alle kinderen beginnen de aravot van de verschillende plaatsen te plukken. We huren kinderen in om 's nachts te plukken – want als je overdag plukt, zullen ze verwelken – en dan verpakken we ze en verkopen we.”


Ze proberen zoveel mogelijk aan wederverkopers te verkopen voordat Soekot begint, maar als ze een overschot hebben, huren ze lokale kinderen in om de wilgen te koop aan te bieden in gebieden waar de vier soorten worden verkocht.


Kijk naar het grote geheel

Hoewel etrogim qua status en uiterlijk de moeilijkste soort is om vast te leggen, kunnen mensen blijkbaar ook behoorlijk kieskeurig zijn over de andere drie soorten.


Dit brengt Eitan naar zijn beste tip als het gaat om het kiezen van deze items voor Soekot.


“Ik hoorde dit net van iemand die heel slim was. Hij vertelde me dat hij naar de vier soorten kijkt op dezelfde manier waarop hij wil dat er in het hemelse gerechtshof naar hem wordt gekeken – niet naar elk klein ding dat hij heeft gedaan, maar naar het grote geheel.”


Voor informatie over een bezoek aan Meshek Muslow, klik hier.102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page