top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Dit is een besluit uit de hemel" Efraïm werd begraven op de plek waar hij paar dagen eerder huilde om zijn vrienden

.

Ephraim Yachman. Foto via N12News


Ze waren goede vrienden, studeerden samen aan de Hesder Yeshiva in Yeruham en gingen vechten. De eerste die sneuvelde in het noorden van de Gazastrook was wijlen Eitan Rosenzweig, en twee weken later viel sergeant Yakir Shinkolevsky. Wijlen sergeant Ephraim Yachman werd ook gedood door terroristen - en werd naast zijn vrienden begraven, zobegint het artikel in N12News.


Ephraim Yachman uit Gush Etzion was een van die jongens die alles wist, hij blonk uit in studies en muziek, studeerde piano en leerde zichzelf drums en gitaar spelen en abseilen. Hij was bij iedereen geliefd en Tora studies waren zijn ware passie. Nadat hij de middelbare school had afgerond, overwoog hij zelfs om een ​​pilotcursus te volgen, maar besefte dat als hij werd aangenomen, hij niet de kans zou hebben om verder te studeren aan de yeshiva die hij vóór zijn indiensttreding in Yeruham bezocht met al zijn vrienden.

Wijlen Ephraim Yachman die in Gaza viel. Foto: met dank aan de familie via N12News


Ephraim kwam naar de Yeshiva samen met zijn twee beste vrienden uit de tijd van de basisschool, Eitan Rosenzweig en Kikir Shinkolevsky, die als een zegen worden herinnerd. Na anderhalf jaar in de yeshiva sloten ze zich alle drie aan bij Givati brigade. Na de dienst zouden ze terugkeren naar het vierde jaar in Yeshiva, maar ze kwamen alle drie om bij de gevechten in Gaza.


Sergeant Eitan Rosenzweig, een strijder in het Shaked Battalion van de Givati ​​Brigade, was op 22 november de eerste die sneuvelde in een gevecht in de noordelijke Gazastrook. Toen Eitan werd geraakt, zat Ephraim 50 meter achter hem in het NMR-voertuig, en zag wat er met zijn beste vriend gebeurde. Ephraim had geen tijd om naar de begrafenis van Eitan te komen, omdat hij midden in de gevechten zat.

Wijlen sergeant Eitan Dov Rosenzweig Foto: IDF-woordvoerder


Twee weken na Eitan viel sergeant Yakir Shinkolevsky - en beiden lieten een enorm gat achter in het hart van de Yeruham yeshiva waar ze studeerden. Yakir, een gepantserde jager van het 53e bataljon, viel op 4 december.

Wijlen Sergeant Yakiridya Shinkolevsky, Foto IDF woordvoerder


Op de 30e dag na de begrafenis van Eitan ging Ephraim naar huis en ging met zijn vader naar de begraafplaats in Kfar Etzion, waar hij voor de eerste keer naar het graf van zijn beste vriend Eitan ging. "Hij huilde om zijn vrienden en het was moeilijk voor hem", zegt Ephraims vader, Shmuel Yachman. Op dezelfde dag werd Ephraim ook gefotografeerd door een medewerker op de begraafplaats, staande voor het graf van zijn vrienden - vier dagen later zou de foto een nog hartverscheurender betekenis krijgen.

Wijlen Ephraim staat voor het graf van zijn vrienden, vanaf links: de plaats waar hij werd begraven. Foto : Rani Galinsky, Yosef Galinsky via N12News


"Toen we thuiskwamen, nam Ephraim de gezinsauto en vroeg om even alleen te zijn. We begrepen dat hij aan zijn vrienden wilde denken", voegt zijn vader eraan toe. Zondag keerde Ephraim terug naar het leger, vlak voordat hij Gaza binnenkwam belde hij zijn vader. 'Dit gesprek was een beetje vreemd', herinnerde de vader zich, ' 'omdat hij gewoonlijk zijn moeder belt. Hij zei 'tot ziens


Ephraim, die net als zijn vriend Eitan vocht in het Shaked Regiment van de Givati ​​Brigade, verbleef samen met zijn medeleden van de eenheid in het gebouw dat ze moesten bewaken in het noorden van de Gazastrook. Tegen de avonduren drongen terroristen vanaf het dak binnen en schoten de soldaten neer die voor Ephraim op de trap verschenen, terwijl de andere soldaten probeerden de gewonden te redden, totdat hij werd neergeschoten. Toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht, was hij nog bij bewustzijn en had hij tijd om te vragen of het met al zijn vrienden goed ging, maar hij stierf in het ziekenhuis.


‘Vrijdag, toen hij alleen ging zijn, schreef hij een brief aan zijn familieleden en vooral aan zijn moeder’, zegt zijn vader Shmuel, ‘natuurlijk vonden we die pas nadat hij was vermoord. In de brief vroeg hij ons om dat niet te doen. om te verdrietig te zijn en al het slechte in goed te veranderen. Hij schreef aan zijn vrienden dat ze hun potentieel kunnen realiseren, en er is één woord dat hij verschillende keren herhaalde: 'nederigheid', omdat dat bij zijn dood hetzelfde was.'

Wijlen Ephraim Yachman die in Gaza viel. Foto: met dank aan de familie via N12News


Sergeant Ephraim Yachman werd begraven op de begraafplaats Kfar Etzion, waar zijn vrienden Eitan en Kikir op precies dezelfde plek werden begraven waar hij vier dagen eerder stond en om zijn vrienden huilde. "Dit is een decreet uit de hemel", zegt zijn vader met pijn. "We zijn nog steeds niet aan het verteren. Hij is onze oudste zoon. Voor hem staat een oudere zus die net getrouwd is. Dat zouden we niet willen, maar we weten dat Ephraim op een goede plek is, en we hebben een taak om hem in stand te houden."765 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page