top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Door combinatie van nieuwe virus patiënten en ziek personeel staan ziekenhuizen op instorten


Rambam ziekenhuis Haifa. Screenshot YouTube


Verschillende Israëlische ziekenhuizen waarschuwden zondag voor problemen door de toestroom van ernstige virus patiënten en de afwezigheid van bijna 10.000 medewerkers die in quarantaine zitten doordat ze met Covid-19 zijn besmet.


Volgens verschillende ziekenhuizen hebben de verspreiding van de Omicron variant, de daaruit voortvloeiende toename van het aantal nieuwe ernstig zieke virus patiënten, en de frequente afwezigheid door in quarantaine zittend medisch personeel het gezondheidssysteem op de rand van instorten gebracht, meldt de krant Ynet.


Zo moest het Kaplan Medical Center in Rehovot zijn poorten sluiten voor ambulances vanwege een overbelasting van patiënten en een gebrek aan medisch personeel, van wie velen in quarantaine zijn vanwege blootstelling aan COVID.


"Er was hier een patiënt die 12 uur wachtte op een ziekenhuisbed op de coronavirus afdeling", zegt Ronit Ilsar, hoofd verpleging op de afdeling spoedeisende geneeskunde van Kaplan, tegen Ynet.


De directeur van het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem, prof.dr. Yoram Weiss, zegt dat maar liefst 380 medewerkers in quarantaine zitten. "Het resultaat is dat we voortdurend concessies doen aan de verpleegkundige zorg voor patiënten", zegt Weiss, eraan toevoegend dat ondanks de infectiepiek, de ziekte zelf milder lijkt te verlopen.


Ook andere ziekenhuizen in Israël melden vergelijkbare problemen. Het panel van gezondheidsexperts, dat het kabinet adviseert over de pandemie, waarschuwde zondag voor het afnemende niveau van de gezondheidszorg in ziekenhuizen in het licht van de toename van COVID patiënten en het stijgende aantal medische teams dat afwezig is vanwege het virus.


Ondertussen melde het ministerie van Volksgezondheid zondag dat de vierde dosis van het coronavirusvaccin drie keer zoveel bescherming biedt tegen ernstige ziekten en twee keer zoveel bescherming tegen infecties als drie doses.


Het ministerie zei dat de gegevens afkomstig zijn van een voorlopige analyse van een onderzoek uitgevoerd door het Weizmann Institute, de Hebreeuwse Universiteit en het Sheba Medical Center.


De studie vergeleek 400.000 mensen ouder dan 60 jaar die voor de vierde keer werden gevaccineerd met 300.000 mensen van dezelfde leeftijdsgroep, die meer dan vier maanden geleden hun derde prik kregen, aldus het ministerie.


348 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page