top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Door Europese overheden gefinancierde NGO's coördineren campagne over Apartheid in Israël


Anti Israël demonstratie in Amsterdam. Screenshot YouTube


Voortbouwend op eerdere inspanningen, sinds 2020, hebben een netwerk van door de Europese overheid gefinancierde NGO's, evenals hun bondgenoten in de Verenigde Naties, Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International een gecoördineerde campagne geïntensiveerd om het label "apartheid" te hechten aan Israël.


Deze term is bedoeld om het bestaan ​​van Israël als Joodse staat te delegitimeren en te ondermijnen, en om BDS- en wetscampagnes gericht op Israëli's te promoten, bl ijkt uit een groot langonderzoek door NGO Monitor.


In het verleden verwees een aantal aantijgingen van 'apartheid' van NGO's naar specifiek beleid ('apartheidsmuur', 'waterapartheid', 'vaccinapartheid', enz.). In recente publicaties en verklaringen van Amnesty, HRW, B'Tselem, Physicians for Human Rights-Israël, wordt de term op Israël toegepast, ongeacht specifiek beleid of specifieke grenzen.


De steun van Europese overheden was voor veel van deze NGO's essentieel in deze campagne. Hoewel de verschillende mate van transparantie van de kant van donorregeringen, VN-mechanismen en NGO-ontvangers het onmogelijk maken om precieze cijfers te bepalen, schat NGO Monitor, op basis van beschikbare open source-informatie, dat buitenlandse regeringen en VN-agentschappen sinds 2014 NGO's toonaangevende de "apartheids"-campagne tegen Israël met ongeveer $ 50 miljoen hebben gesteund.


Cruciaal is dat deze NGO-begunstigden open en openbaar zijn over hun apartheids gerelateerde activiteiten en belangenbehartiging, inclusief het gebruik van antisemitische retoriek, en ze vaak benadrukken als een van hun belangrijkste prestaties.


Desalniettemin blijven overheidsfinanciers financiële en andere steun verlenen aan deze NGO's onder het mom van het maatschappelijk middenveld en mensenrechten. In feite hebben landen zoals Zwitserland expliciet specifieke begunstigden opgedragen om samen te werken met de aanklager van het ICC en hun kantoor te voorzien van materiaal om Israël via dit proces aan te vallen.


Het hele onderzoek is hier te vinden.


53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page