top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Druzen - een nieuwe column van Simon SoesanDe Islam kent meer dan honderd verschillende stromingen. Een daarvan zijn de Druzen. Vaak zijn de mannen herkenbaar aan het geschoren hoofd, de grote snor en de wijde broek met een bijzonder laag en ruim kruis.


Veel is er niet te vertellen over hun geloof: het is een geheim dat van generatie op generatie wordt doorverteld. We weten dat ze geloven in reïncarnatie, en dat hun “bevrijder” of Profeet herboren zal worden vanuit een man (vandaar die wijde broeken).


Druzen verklaren zich altijd loyaal aan de heerser, vandaar dat ze in het Israëlische leger dienen. We hebben Druzen die generaals zijn, piloten zijn, politiecommissarissen zijn etc. etc., Druzen zijn deel van ons volk. Ikzelf heb tijdens mijn militaire dienst diverse malen samen met Druzen gediend en van hen geleerd heb wat “bloedbroeders” werkelijk betekent.


Druzen zijn keiharde vechters, genadeloos en meedogenloos. Maar ze zijn loyaal, warm, gastvrij en vrienden voor het leven. Een ding is een gouden regel betreffende de Druzen: je moet geen mot met ze zoeken. Dan zijn ze niet te stoppen.

Enkele dagen geleden reed Tiran, een 18 jaar oude Druze, met zijn vader en oom nabij de Palestijnse stad Jenin en had een ongeluk. De eerste hulp zag hoe zwaar hij gewond was en bracht hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis – in Jenin. Daar werd hij aan machines verbonden.


Jenin wordt beschreven als een Palestijns vluchtelingenkamp. In realiteit ziet u een moderne stad met flatgebouwen, brede straten, winkelcentra etc. Al gauw was er een gerucht dat een Israëlische soldaat gewond lag in het ziekenhuis. Hamas, altijd in strijd met de PLO over wie de baas in de Palestijnse Autoriteit, stuurde een groep “commando’s” naar het ziekenhuis die de vader en oom onder schot namen, Tiran van de machines nam en hem ontvoerden. Tijdens deze ontvoering stierf Tiran.


Het kidnappen van zelfs lijken is niets nieuws voor de Hamas: al jaren bewaren ze in ijskasten delen van stoffelijke overschotten van Israëlische soldaten, hopende te spelen op de emoties van de families van deze gevallen soldaten en een deal te krijgen, zoals het loslaten van terroristen door Israël. Dat was ook het idee van de Hamas deze week, alleen waren ze een ding vergeten: je zoekt geen mot met de Druzen.


De Druzen laten niet met zich sollen: al snel waren er demonstraties in de Druzendorpen in noord Israël en de media, heel slim, kondigden aan dat de situatie met de Druzen niet houdbaar zal worden: Druzen beschermen Druzen en er is geen wet in de wereld die ze tegen kan houden. Hamas was zich al bewust dat er een fout gemaakt was, maar konden niet even Apeldoorn bellen. Ook hun gevoel voor eer liet niet toe dat ze hun fout zouden toegeven.


Tegen de avond kwam de – door mij verwachte – mededeling van de Druzen: geef het lijk van Tiran direct terug of we komen even naar Jenin. Het “even komen” van de Druzen heeft maar een betekenis: totale ravage en dood aan iedereen die ze tegenkomen. De lezer moet begrijpen dat dit het Midden-Oosten is. Tradities en culturen zijn anders dan in Europa. Of ze beter of slechter zijn, wil ik niet beoordelen.


Enkele uren na deze mededeling, zonder enig gepiep, werd het lijk van Tiran vrijgegeven door Hamas. “We dachten dat het een Israëlische soldaat was”, was de enige uitleg.

Er zijn mensen in Nederland die dit allemaal normaal en juist goed vinden. Zelf uw minister van financiën geeft toe de Hamas financieel te ondersteunen. Nee, niet persoonlijk: ze is niet gek, ze doet met uw belastinggeld en ondersteunt daarmee beesten van mensen die lijken, lichaamsdelen en andere middelen gebruiken om hun perverse doelen te bereiken. Het ontvoeren van een patiënt die aan machines is verbonden is geen limiet voor ze. En daarvoor krijgen ze steun van de Nederlandse regering, dankzij Sigrid Kaag.


Dit verhaal is nog niet voorbij. Druzen moeten en zullen wraak moeten nemen voor de moord en ontvoering van Tiran. Niet dat u daarover zult horen, u hoorde het nieuws van de ontvoering en moord via sociale media en niet van de officiële media, want zolang de Joden niet de schuld hebben is het geen nieuws in Nederland.


Mazzel dat israelnieuws.nl bestaat: zo kunt u nieuws krijgen wat in het Nederland van Rutte en Kaag Verboten is.


534 weergaven1 opmerking

1 Comment


lewinlea050
Nov 24, 2022

Heb dit artikel doorgestuurd. Bedankt

Like
bottom of page