top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

E. coli-bacteriën gebruiken om dodelijke landmijnen veilig op te sporen


Foto Wikipedia


Onderzoekers in Israël hebben een doorbraak aangekondigd in het veilig opsporen van landmijnen met behulp van bacteriën.


Ze hebben kleine biosensoren ter grootte van een pellet ontwikkeld op basis van E. coli – beter bekend als de veroorzaker van darminfecties.


De biosensoren zijn verspreid over het doelgebied, waar ze de chemische signatuur van begraven explosieven opsnuiven en lichtgevend worden.


Een drone vliegt vervolgens over, fotografeert ze en onthult de locatie van eventuele landmijnen.


“Dit project markeert een doorbraak op het gebied van de detectie van landmijnen”, zegt Gideon Lapidoth, CEO van Enzymit , een in Ness Ziona gevestigde startup die zich vooral richt op de ontwikkeling van een celvrij productieplatform voor kweekvlees en moedermelk, tegen ISRAEL21c.


“Deze nieuwe biosensor is een gamechanger. Het kan overal ter wereld goedkoop worden ingezet om een ​​verscheidenheid aan verborgen explosieven veilig te detecteren en dit nauwkeuriger te doen dan de huidige alternatieven, ‘zei Lapidoth, eraan toevoegend dat de genetisch gemanipuleerde eigenschappen van E. coli ervoor zorgen dat de bacterie kort na de inzet uitsterft. ervoor te zorgen dat er geen enkel risico voor de mens of het milieu ontstaat.


De biosensor “demonstreert het ongelooflijke potentieel van het benutten van de synergie tussen synthetische biologie en AI voor een toekomst waarin humanitaire en ecologische uitdagingen kunnen worden aangegaan met veilige en duurzame oplossingen.”


110 miljoen landmijnen


De planeet is momenteel bezaaid met naar schatting 110 miljoen landmijnen , waarvan er vele zijn overgebleven uit oorlogen die tientallen jaren geleden zijn geëindigd.


Landmijnen doden of verminken jaarlijks 5.000 mensen. Het opsporen en verwijderen ervan blijft een gevaarlijke onderneming, ondanks pogingen om robots, drones, honden en zelfs bijen te gebruiken in plaats van mensen met metaaldetectoren en sondes.


De biosensoren kunnen sporen van een organische verbinding detecteren die wordt geproduceerd door TNT-explosieven en naar de omringende aarde lekt.


Rode en groene luminescentie duiden op TNT-detectie. Foto met dank aan Enzymit/Hebreeuwse Universiteit via ISRAEL21c


Enzymit werkte samen met onderzoekers van het Environmental Microbiology and Biosensor Laboratory van prof. Shimshon Belkin aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, en publiceerde zijn onderzoek in het peer-reviewed Computational and Structural Biotechnology Journal.


“De wereldwijde proliferatie van landmijnen blijft een ernstige bedreiging vormen voor mensenlevens en het milieu, terwijl traditionele detectiemethoden kostbaar en tijdrovend zijn en aanzienlijke levensrisico’s met zich meebrengen”, aldus Belkin.


“Deze samenwerking benadrukt het potentieel van synthetische biologie bij het oplossen van enkele van ‘s werelds meest urgente problemen, met toepassingen die verder gaan dan de detectie van landmijnen.”


Vanaf een veilige afstand

De op E. coli gebaseerde biosensoren kunnen niet-geëxplodeerde munitie op afstand nauwkeurig lokaliseren, zei hij, wat een veiliger en efficiënter alternatief biedt.


Lapidoth zei: “Ondanks dat er bijna drie decennia zijn verstreken sinds het Verdrag van Ottawa, blijft de mondiale prevalentie van antipersoneelsmijnen en ERW’s [explosieve oorlogsresten] een duidelijk en aanwezig gevaar voor het menselijk leven vormen, waarbij ongeveer 42% van de doden of gewonden raakt. elk jaar kinderen zijn.


“De landen die het zwaarst door landmijnen worden getroffen, kampen vaak met een chronisch tekort aan adequate detectiemiddelen, die afhankelijk zijn van metaaldetectoren en draagbare sondes, waardoor het verwijderen van landmijnen een gevaarlijk, kostbaar en tijdrovend proces wordt.”


De biosensoren zullen het komende jaar eerst worden ingezet “in een beperkte operationele capaciteit (niet civiel)”, kondigde het bedrijf aan.


Het onderzoeksteam werkt nu aan het aanpassen van de biosensor om andere vormen van explosieven, milieutoxines en gevaarlijke chemicaliën te detecteren.


201 weergaven0 opmerkingen
bottom of page