top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een 2700 jaar oud privétoilet uit de tijd van de eerste tempel ontdekt


Het 2.700 jaar oude toilet. Foto Juli Schwartz/IAA


Ongeveer twee jaar geleden ontdekten de City of David en Israel aan de Armon Hanatziv-promenade in Jeruzalem de overblijfselen van een prachtig gebouw dat uitkeek over de Stad van David en de Tempelberg. In dat gebouw, dat stamt uit de tijd van de Eerste Tempel en dat deel uitmaakte van een oud koninklijk landgoed dat opereerde aan het einde van de periode van de koningen van Judea (7e eeuw vChr), is nu een toiletruimte ontdekt.


De badkamer was uitgehouwen als een rechthoekige cabine, met een gebeeldhouwd toilet, dat boven een diep gehouwen septic tank stond. Het toilet, gemaakt van kalksteen, is ontworpen om comfortabel te zitten, met een gat in het midden.


Archeoloog van de Israel Antiquities Authority Yaakov aan het werk. Foto IAA


Volgens Yaakov Billig, directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, "was een privétoilet in de oudheid zeer zeldzaam en zijn er tot nu toe slechts een paar gevonden, de meeste in de City iof David. Duizend jaar later brachten de Misjna en de Talmoed verschillende criteria naar voren die een rijk persoon definieerden, en Rabbi Yossi suggereerde dat rijk zijn betekent 'het toilet naast zijn tafel hebben'.


Het ontdekte stenen toilet. Foto IAA


Onder het toilet werd een septic tank ontdekt, met daarin een grote hoeveelheid aardewerk uit de Eerste Tempelperiode en dierenbotten. De vondsten zijn zorgvuldig verzameld, inclusief de grondvulling. Hun onderzoek kan ons leren over de levensstijl en diëten van de mensen van de Eerste Tempel, evenals over oude ziekten.


Een bij het toilet ontdekte olielamp. Foto IAA


Bij de opgraving werden indrukwekkende architecturale voorwerpen ontdekt, waaronder stenen kapitelen ontworpen door een kunstenaar, met een stijl die typerend was voor de dagen van de Eerste Tempel, en kleine architecturale zuilen die dienst deden als balustrades voor ramen.


Minikapitelen die bovenaan de balusterkolommen in het villaraam stonden. Foto: Shai Halevi, IAA


Archeologen hebben ook aanwijzingen gevonden dat er bij de toiletruimte een tuin met sierbomen, fruitbomen en waterplanten is aangelegd. Dit stelt onderzoekers in staat om te om een tekening te maken van het uitgestrekt en weelderig herenhuis, blijkbaar stond er op die plek een prachtig paleis uit de tijd van de Eerste Tempel.Tekeningen van het landgoed. Shalom Kovler, City of David


Volgens Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority: "is het fascinerend om te zien hoe iets dat voor ons vandaag de dag normaal is, zoals toiletten, een luxeartikel was tijdens het bewind van de koningen van Juda. Jeruzalem houdt nooit op met verbazen. Je kunt je het adembenemende uitzicht alleen maar voorstellen. Ik ben ervan overtuigd dat het glorieuze verleden van de stad ook in de toekomst aan ons zal worden onthuld en ons in staat zal stellen om ons verleden te ervaren en te leren kennen."


De directeur van de opgraving Yaakov Bilig met zuilen van het landgoed. Foto IAA


Het nieuwe toeristencomplex in Armon Hanatziv is het resultaat van een samenwerking tussen de Stad van David, het Ministerie van Toerisme, de gemeente Jeruzalem, het Ministerie van Jeruzalem Zaken en het Joods Nationaal Fonds.52 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page