top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een in Israël gemaakt oraal COVID-vaccin heeft bij de eerste proeven op dieren bewezen te werken


Screenshot MigVax video.


Een bij MigVax in Israël ontwikkeld oraal COVID-vaccin heeft goed gepresteerd tijdens testen op ratten en de wetenschappers hopen het binnen negen maanden klaar te hebben als boosterdosis voor mensen, deelt MigVax in een persbericht mee.


Meer dan 70 ratten werden ingeënt met conventionele COVID-19-vaccins en kregen vervolgens de orale MigVax-booster, en al hun immuunsysteem reageerde zoals gehoopt, zei Zigdon. "Hun antilichaamniveaus namen aanzienlijk toe en er waren geen bijwerkingen", zei David Zigdon, CEO van MigVax, aan The Times of Israel.


Wetenschappers namen bloed af van enkele ratten en besmetten het in een laboratorium met SARS‑CoV‑2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. “Het virus is in vitro geneutraliseerd”, aldus Zigdon.


Na dit succes zijn er nu proeven met mensen gepland, wat zou kunnen resulteren in doses die begin 2022 klaar zijn voor menselijk gebruik, tegen die tijd wordt verwacht dat de vraag naar boosters groot zal zijn.


"De specifieke technologie die door zijn booster wordt gebruikt, maakt een gemakkelijke aanpassing mogelijk om nieuwe varianten van het coronavirus te dekken, wat betekent dat als er een opduikt die door bestaande vaccins breekt, deze kan worden gegeven om de bescherming uit te breiden", voegde Zigdon er aan toe.


De immuunreacties bij de ratten die het orale vaccin kregen waren sterker dan bij een controlegroep ratten die het niet kregen.


In tegenstelling tot het Pfizer-vaccin, gebruikt het product geen boodschapper mRNA maar eerder subeenheid technologie, die gezuiverde stukjes van het virus bevat, geselecteerd op hun vermogen om immuun cellen te stimuleren.


"Orale boosters zijn veel gemakkelijker toe te dienen dan derde injecties, vooral in arme landen of plaatsen waar er een gebrek aan medisch personeel is", zei Zigdon.


"Weliswaar heeft het orale vaccin koeling nodig, maar vereist het geen "diepvries koeling" wat de logistiek gemakkelijker maakt, voegde hij eraan toe.252 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page