top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een Israëlische app die na een ziekenhuisopname thuis helpt herstellen


Laguna Health-medeoprichters Yoni Shtein en Yael Adam. Foto met dank aan Laguna Health via ISRAEL21c


“Vanuit het ziekenhuis naar huis gaan is moeilijk”, geeft Yoni Shtein, CEO van Laguna Health, aan ISRAEL21c toe. “Zelfs in gevallen waarin de vrijheid om thuis voor zichzelf te zorgen een reden is om feest te vieren, dient de realiteit van het leven zich binnen een paar dagen aan.”


Die realiteit kan bestaan ​​uit problemen met de kinderopvang, huishoudelijke taken, medicijnen, gebrek aan betrouwbaar vervoer om medische vervolgafspraken te bereiken, en nog veel meer.


Kan een app helpen? Dat is waar Shtein en zijn team bij Laguna Health op rekenen.


De start-up uit Ramat Gan bouwt wat Shtein beschrijft als “een door AI aangedreven app voor contextueel zorgbeheer”.


Screenshot van een contextueel zorggesprek, met dank aan Laguna Health via ISRAEL21c


De technologie van Laguna werkt via meerdere modaliteiten – telefoon, internet, een begeleidende app voor zorgverleners – om duidelijke en veilige trajecten voor thuiszorg in kaart te brengen en obstakels langs die trajecten weg te nemen.


De Laguna-app is bedoeld om te worden gekocht door Amerikaanse zorgverzekeraars, werkgevers en post-acute zorgbedrijven.


Het kan het huidige raamwerk versterken waarin “legioenen zorgmanagers en oudere systemen aan de back-end meestal toegankelijk zijn via telefonische betrokkenheid”, zegt Shtein.


Het vermijden van struikelblokken

Hij vergelijkt het met de navigatie-app Waze. Net zoals Waze een route uitstippelt die files vermijdt, “creëren wij een gepersonaliseerd traject voor leden om hun bestemming te bereiken. We veranderen de bestemming niet, we nemen alleen de barrières weg en gebruiken kunstmatige intelligentie om eventuele struikelblokken bloot te leggen.”


Hij wijst erop dat zelfs het beste thuiszorgplan moeilijk te volgen kan zijn voor een pas ontslagen patiënt.


“Je bent vaak gedrogeerd, angstig en depressief als je uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Je bent zeker niet op je best”, legt Shtein aan ISRAEL21c uit.


“Op dat moment pakken we het op. Wij geven instructies, verbinden ons met het zorgteam en zorgen voor concrete interventies, inclusief digitale content op de app.”


De app van Laguna verbindt ontslagen patiënten met zorgmanagers. Schermafbeelding met dank aan Laguna Health via ISRAEL21c


Dertig procent van de mensen die in deze acute transitie terechtkomen ‘heeft te maken met zorgen en verdriet. De financiële barrières zijn ook enorm”, merkt Shtein op. “De technologie van Laguna Health kan leden helpen bij het navigeren naar hun voorkeursaanbieders op basis van hun persoonlijke behoeften.”


De AI-zorgengine van Laguna maakt gebruik van NLP (natuurlijke taalverwerking) om de communicatie tussen leden en hun zorgmanagers te transcriberen en analyseren en medische alarmsignalen in realtime te identificeren. Er is ook ingebouwde chat en agenda.


De app van Laguna is ontworpen om pas ontslagen patiënten te helpen bij het omzeilen van zorgobstakels. Schermafbeelding met dank aan Laguna Health via ISRAEL21c


Laguna was co-auteur van een artikel waaruit bleek dat 41% van de patiënten twaalf maanden na ontslag uit het ziekenhuis een heropname zal meemaken. Heropnames in het jaar na ontslag vertegenwoordigen 67% van de kosten van de opgenomen bevolking. De rekening voor zelfverzekerde werkgevers: 80 miljard dollar per jaar, waarvan een groot deel vermijdbaar is, zegt Shtein.


Radicaal moderniserend herstel

Het idee voor Laguna Health kwam voort uit een ongelukkige persoonlijke ervaring: de schoonmoeder van Shtein stierf in 2016 toen ze de overstap maakte naar de thuiszorg.


Hij herinnert zich dat hij zich hulpeloos en woedend voelde.


“Ze overleed plotseling nadat ze uit het ziekenhuis naar huis was ontslagen. We dachten allemaal dat haar ontslag betekende dat ze op weg was naar volledig herstel. Wij hadden niet kunnen vermoeden dat het tegendeel waar was. Ze was alleen toen ze stierf, en ik vraag me elke dag af of dit voorkomen had kunnen worden.”


Zijn medeoprichter, Chief Product Officer Yael Adam, was een topsporter die knieoperaties had ondergaan waardoor het moeilijk werd om voor haar kinderen te zorgen.


"Ze was meerdere keren het ziekenhuis in en uit geweest, dus ze zag het probleem uit de eerste hand", merkt Shtein op.


“Drie knieoperaties gaven mij een plek op de eerste rij vanwege de onzekerheid die ontstaat na een ziekenhuisopname en thuis herstellen, vaak alleen”, schrijft Adam op de Laguna Health-blog. “Ik vroeg me af of er iets ontbrak waardoor iedereen goed kon herstellen.”


Adam heeft eerder $70 miljoen opgehaald voor VIM, een zorgbedrijf dat aanbieders en betalers met elkaar verbindt. Shtein werkte in durfkapitaal nadat hij Microsoft had verlaten en was medeoprichter van Lion Investment Partners en Koru Venture Partners, die fuseerden met Fortress Investment Group, waar Shtein zes jaar lang directeur technologie en IP-financiering was.


Shtein en Adam ontmoetten elkaar toen ze allebei als software-ingenieurs bij Microsoft werkten. Na een paar vervolgoptredens besloten ze hun expertise in te zetten ‘om het herstel radicaal te moderniseren’.


Laguna Health werd opgericht in 2020, net toen Covid-19 ons leven overnam. Ironisch genoeg hielpen de jaren van de pandemie daarbij, omdat de gezondheidszorg steeds digitaler en thuisgerichter werd.


Laguna Health heeft in totaal $21 miljoen opgehaald en heeft al klanten.


Organisaties die de technologie van Laguna hebben uitgeprobeerd in een gerandomiseerde klinische studie onder 400 patiënten in 2021 zagen een kostenbesparing van 50% en een tienvoudige toename van de productiviteit vergeleken met traditioneel zorgmanagement.


Voor meer informatie, klik hier.71 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page