top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een Israëlische instant Covid swab test die PCR evenaart voor nauwkeurigheid


Foto met dank aan Virusight Diagnostic


Een in Israël ontwikkelde Covid-test van 20 seconden levert resultaten op die bijna net zo goed zijn als de 'gouden standaard' PCR-test, maar voor een fractie van de kosten.


Zoals elke vrij verkrijgbare antigeentest, gebruikt het een speekselmonster, maar is het veel betrouwbaarder, volgens AI-bedrijf Virusight Diagnostic.


Klinische tests uitgevoerd op 550 mensen van alle leeftijden in Italië scoorden Virusight's instant-test tegen de PCR, waarvoor over het algemeen een doorlooptijd van minimaal drie uur in het laboratorium nodig is. Virusight was 96,3% zo nauwkeurig.

Het werd gerangschikt als 92,7% zo goed als PCR voor gevoeligheid - een correct positief resultaat - en 96,8% voor specificiteit - een correct negatief resultaat.


"Dit zal een gamechanger zijn voor de industrie die nog steeds te maken heeft met de aanhoudende effecten van Covid-19 door verloren productiviteit", zegt Gary Cohen, CEO van Virusight in een gesprek met ISRAEL21C.


De test wordt in de komende weken commercieel gelanceerd in Europa en wacht op goedkeuring door de regelgevende instanties in veel andere landen. Het is goedgekeurd als een IVD-product (in vitro diagnostisch).


"Het biedt consistent betrouwbare ultrasnelle testen die correleert met RT-PCR voor een fractie van de kosten en tijd", aldus Cohen.


“Organisaties over de hele wereld proberen hun bedrijf opnieuw op te bouwen, terwijl ze nog steeds een gemiddeld ziekteverzuim van 33% ervaren, wat vele miljoenen dollars per dag kost. Het hebben van een eenvoudige, betrouwbare niet-invasieve test op de werkplek zal de overdracht aanzienlijk helpen verminderen en werknemers en klanten veilig en gezond houden.”


Monsters worden verzameld via een mondstaafje en onmiddellijk ondergedompeld in een cuvet dat een reagens bevat. Een geminiaturiseerde, zeer gevoelige spectrale fotometer analyseert het monster op het SARS-CoV-2-virus met behulp van kunstmatige intelligentie en stuurt het resultaat binnen 20 seconden naar een telefoon of computer.


Virusight, gevestigd in Ness Ziona in het centrum van Israël, is een joint venture tussen het ARC Innovation Center in het Sheba Medical Center in Ramat Gan en Newsight Imaging, ontwikkelaar van geavanceerde Complementary Metal Oxide Semiconductor (CMOS)-beeldsensoren.


Prof. Eyal Zimlichman, Chief Innovation Officer bij Sheba Medical Center en directeur en oprichter van ARC, zei: "De echte waarde van deze manier van testen zal op het punt van zorg worden gezien. Het beschikbaar hebben van deze technologie in apotheken, instellingen voor ouderenzorg en klinieken zal een onmiddellijke definitieve diagnose mogelijk maken, wat resulteert in een betere beheersing van de pandemie, en ook in een snellere behandeling en betere gezondheidsresultaten voor patiënten over de hele wereld.”


Virusight zegt dat zijn ultrasnelle point-of-care-oplossing schaalbaar is en gemakkelijk kan worden geïmplementeerd in elke omgeving en kan worden aangepast om andere pathogenen te detecteren, zoals HPV (humaan papillomavirus).


De klinische studie naar de Covid-test werd uitgevoerd door de Universiteit van Sannio in Italië in samenwerking met de partner van Virusight, TechnoGenetics.


50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page