top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een plek voor Ethiopiërs aan de hightech-tafel

Israëlische Ethiopische ondernemers ontmoeten elkaar op 6 september 2023. Foto met dank aan Solomon Geveye via ISRAEL21c


Solomon Geveye heeft onlangs het Haile Venture Capital Fund opgericht, het eerste investeringsvehikel voor pre-seed startups met disruptieve technologieën waarbij minstens één oprichter afkomstig is uit de Israëlische Ethiopische gemeenschap. 


Haile betekent ‘binnen mijn macht’ in het Amhaars. Geveye hoopt mede-Israëlische Ethiopiërs in staat te stellen hightech ondernemerschap te verkennen, een pad dat weinigen bewandelen en dat hij als pionier heeft bewandeld.


In 2019 richtte hij het IEA-adviesbureau (Israël, Ethiopië, Amerika) op om projecten tussen Israëlische startups en enkele Amerikaanse bedrijven in geavanceerde Afrikaanse landen zoals Nigeria, Zuid-Afrika en Ethiopië te faciliteren.


In 2021 startten hij en twee Israëlische Ethiopische medeoprichters MetekuAI om nepnieuws en desinformatie op sociale media te bestrijden met geautomatiseerde, door AI aangedreven geloofwaardige contentgeneratie en distributie.


“Net als andere startups kampt het nu met uitdagingen”, geeft hij toe. “Ik ben daar nog steeds partner, maar ik heb een stap terug gedaan om me te concentreren op deze nieuwe passie van mij,” zegt hij in gesprek met ISRAEL21c.


Babystadia

Geveye zegt dat ongeveer 2.000 Israëlische Ethiopische professionals momenteel zijn geïntegreerd in de hightech, maar niet in topmanagementposities.


“We hebben echt potentieel op het gebied van talent, en de situatie wordt elk jaar beter, maar op het gebied van ondernemerschap bevinden we ons in de kinderfase”, zegt hij.


Vergeleken met de inspanningen om ondernemerschap onder haredim (ultraorthodoxe joden), Arabieren en vrouwen aan te moedigen, zegt hij, “heeft de particuliere en publieke sector geen middelen ter beschikking gesteld om dit mogelijk te maken.”


Het plan is dat Haile deze zomer een ondernemerschaps- en acceleratieprogramma opent aan de Google en Reichman Tech School van de Reichman Universiteit , ondersteund door de Israel Innovation Authority . Geveye heeft momenteel 13 startende bedrijven in de pijplijn die op zoek zijn naar pre-seed-investeringen.

Onder hen zijn GoatPlay , een sporttech-startup die geavanceerde IoT (Internet of Things) naar speeltuinspellen brengt; Trado , een door AI aangedreven e-commerceplatform waarmee kopers en verkopers hun geld eenvoudig en transparant kunnen beheren; en de gezondheidstechnologie-startup Inhalify, waarmee ouders voortdurend het inhalatorgebruik van hun kind kunnen volgen, waardoor artsen gepersonaliseerde behandelplannen kunnen opstellen.


Pionier

Geveye, nu 38, was zes jaar oud toen hij en zijn familie in 1991 met een luchtbrug naar Israël werden vervoerd tijdens een operatie die meer dan 14.300 Ethiopische Joden naar het historische thuisland bracht dat ze nog nooit hadden gezien, maar waar ze altijd naar verlangden. 


Als begaafde student behaalde hij een graad in economie aan de Ariel Universiteit via een academisch reserveprogramma van de organisatie Atidim (Futures), dat getalenteerde jonge mensen uit achtergestelde en gemarginaliseerde gemeenschappen helpt een zinvolle carrière na te streven. 


Na zijn afstuderen en officiersopleiding bij het Israëlische leger, diende hij zeven en een half jaar als IDF-econoom. Onderweg behaalde hij een masterdiploma in bedrijfskunde.


“Ongeveer 300 economen beheren de hele IDF-begroting”, vertelt hij aan ISRAEL21c. “Het was een uitdagende en geweldige ervaring om op zo’n jonge leeftijd met budgetten van miljoenen dollars om te gaan en gesprekken te voeren met brigadegeneraals. Het was alsof ik in diep water sprong.”


Solomon Geveye heeft een passie voor het helpen van mede-Ethiopische immigranten om succesvol te zijn in de hightechsector van Israël. Foto met dank aan Solomon Geveye via ISRAEL21C


Geveye voltooide zijn dienst in 2014 met de rang van kapitein, trouwde en verhuisde naar Californië, waar zijn vrouw haar MBA behaalde terwijl hij in de financiële wereld werkte en een boetiekbeveiligingsbedrijf leidde.


“Het was altijd de bedoeling om ooit terug te keren naar Israël, maar we zijn na vijfenhalf jaar begin 2019 teruggekeerd omdat mijn moeder ziek was en ik voor haar wilde zorgen”, zegt Geveye. “Ik ben dankbaar dat ik hier was, en niet ver weg, toen ze overleed.”


Uitdagingen overwinnen

Geveye merkt op dat zijn vrouw van Iraakse en Roemeense afkomst was, dus hun drie jonge kinderen zijn raciaal gemengd. Toch gelooft hij dat ze in Israël kunnen gedijen, ongehinderd door discriminatie, als ze zijn voorbeeld volgen door hard te werken om hun doelen te bereiken.


Hij erkent echter dat Ethiopische immigranten met veel obstakels te maken kregen, en vooroordelen zijn daar één van.


“Hoewel ik als kind en op school enkele racistische incidenten heb meegemaakt, zie ik het naar mijn mening als iets dat niet systematisch is, maar dat gebeurde met de Marokkanen en Jemenieten vóór mij, en in zekere zin ook met de Russen. Israël heeft niet echt geleerd hoe het immigranten moet absorberen, vooral niet degenen met een zwakkere financiële achtergrond”, zegt hij.


Tegelijkertijd heeft het overwinnen van moeilijkheden een zilveren randje: “Studies tonen aan dat immigranten die uitdagingen hebben ervaren bij de acclimatisatie waardevolle vaardigheden en eigenschappen hebben die hen tot succesvolle ondernemers kunnen maken, waaronder aanpassingsvermogen, veerkracht en een hoge risicotolerantie.”

Solomon Geveye, oprichter van het Haile Venture Capital Fund voor startups onder leiding van minstens één Israëlische Ethiopiër. Foto met dank aan Solomon Geveye via ISRAEL21c


Deze eigenschappen zijn belangrijk voor Geveye zelf terwijl hij investeringen in Haile probeert aan te trekken tijdens een moeilijke tijd in Israël.


“Tot de oorlog waren we in gesprek met durfkapitaalfondsen en engelinvesteerders om onze durfkapitaalfondsen te steunen. Door de oorlog hebben we nu wat financieringsproblemen. De Israel Innovation Authority was niet in staat ons het volledige budget te geven dat we hadden verwacht en andere partners heroverwegen hun investeringen”, legt hij uit.


“We hebben een gat van $150.000 om het programma in juli te starten. We zijn optimistisch, maar zijn nog steeds op zoek naar donateurs die zich bij ons willen aansluiten. We doen er alles aan om dit mogelijk te maken.”


Sociale verandering

Haile-adviesraadslid Ifat Lavi, die een doctoraat heeft in biomedische technologie en 25 jaar ervaring heeft in de medische hulpmiddelenindustrie en ondernemerschap, zegt dat Haile het potentieel heeft “om het aantal Ethiopiërs in de Israëlische hightechindustrie te vergroten en daardoor een sociale verandering voor hen.”


Lavi is ook technologierecensent bij de Israel Innovation Authority en bestuurslid van Haile-partnerorganisatie Tech-Career , die Israëlische Ethiopiërs opleidt voor hightechbanen.

Ze vertelt ISRAEL21c dat ze graag zou zien dat enkele van de duizenden afgestudeerden in computerwetenschappen en techniek die al werkzaam zijn in de hightech, managers worden binnen hun bedrijven. 


“Het doel is niet alleen om startups op te richten, maar om van juniorrollen naar meer leidende rollen te gaan”, legt ze uit.


“Ik geloof dat de hightechindustrie de motor is van de Israëlische economie. Toen ik jong was, zei iedereen dat het leger het beste gebied voor integratie was, maar vandaag de dag denk ik dat dat de hightechindustrie is.” 


Neem voor meer informatie contact op met Geveye op LinkedIn. 

151 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page