top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een recept van een Israëlische arts voor premium pindakaas


Dr. Jason Cohen combineert zijn medische taken met het maken van pindakaas. Foto door Donna Cohen via ISRAEL21C


Israëlische kinderen zijn dol op pinda-achtige Bamba, maar hebben vaker chocopasta dan pindakaas op hun boterham.


Omdat pindakaas zo'n Amerikaanse klassieker is, ging Dr. Jason Cohen door met het kopen van Amerikaanse biologische pindakaas voor zijn gezin nadat hij in 2011 vanuit New Jersey naar Israël was geëmigreerd. Hij stopte het in zijn bagage als hij terugkeerde van frequente reizen om patiënten te behandelen in zijn interventionele pijnpraktijk in New York, vertelde hij aan ISRAEL21C.


Toen Covid-19 zijn reizen stopte, ging Cohen winkelen voor een Israëlisch equivalent, maar ontdekte tot zijn ergernis dat Israëlische merken voornamelijk pinda's of pindapoeder gebruiken die uit China worden geëxporteerd.


Bij zijn navraag bij de Israeli Groundnuts Board bleek dat ongeveer 70 procent van de in Israël geteelde pinda's – overigens van uitzonderlijk hoge kwaliteit – in de dop naar Europa wordt geëxporteerd.


Zijn zoektocht naar pindakaas van lokale oorsprong en zijn hervonden vrije tijd leidden ertoe dat deze anesthesist samen met zijn vrouw Donna, een maatschappelijk werker, een bedrijf startte.


De verkoop van Holy Butter 100% Israëlische pindakaas begon op 1 juli 2020. De populariteit verspreidt zich als, nou ja, pindakaas op brood.


Ze voegden al snel een lijn van 100% Israëlische amandelboter toe. Beide producten van Holy Butter zijn gecertificeerd koosjer en zullen naar verwachting in de nabije toekomst in de Amerikaanse schappen komen.


Holy Butter verpakt en klaar voor de markt. Foto door Jason Cohen via ISRAEL21C.


Zoals wijn en koffie


Cohen, 46, zegt dat het leren over het verbouwen van pinda's, het roosteren van pinda's en het maken van pindakaas hetzelfde was als een andere medische opleiding.


Hij bezocht pindaboerderijen om meer te weten te komen over de verschillende soorten pinda's die in Israël worden verbouwd. Hij bezocht branderijen en sorteerfaciliteiten.


Het werd hem duidelijk dat er iets unieks is aan Israëlische pinda's, hoewel maar weinig mensen weten dat ze hier groeien.


'En toen maakte een pindaboer in Texas een video waarin hij zijn pinda's aan prijsde, en hij zei dat er maar één beter is dan de zijne, en dat is in Israël. Toen ik dat hoorde, viel ik van mijn stoel. Het bevestigde wat ik ontdekte”, vertelt Cohen aan ISRAEL21c.


In Israël geteelde pinda's staan ​​bekend om hun hoge kwaliteit. Foto door Jason Cohen via ISRAEL21C.


Hij importeerde een aantal basisslijpmachines, zette die op in de opslagruimte van zijn huis in Modi'in en begon te experimenteren.


"We zijn grote wijndrinkers, dus ik heb de kennis toegepast die ik heb opgedaan door samen met ervaren wijnofielen te drinken en met wijnboeren en wijnmakers te praten", zegt Cohen.


Elke basisvariëteit, zoals cabernet, zal verschillende smaken produceren, afhankelijk van het terroir en de vaardigheid van de wijnmaker. Zo ook met pinda's. Cohen vond het smaakprofiel dat hij zocht in boerderijen in de westelijke Negev.


Dr. Jason Cohen met een aanhanger vol Israëlische pinda's. Foto door Donna Cohen via ISRAEL21C


En net zoals koffiebonen pas na het roosteren naar koffie smaken of ruiken, zo ook met pinda's.


"Een rauwe pinda smaakt als een verse groene erwt, aards en een beetje zetmeelrijk", legt Cohen uit. “Als je het braadt, is het heel anders. We identificeerden de pinda die het beste werkte en perfectioneerden ons recept door de juiste temperatuur en tijd te vinden om te braden.”


Het proces van Holy Butter behoudt een deel van de pindaschillen om smaak, kleur en textuur toe te voegen, zoals wijnmakers doen met druivenschillen.


"Onze pinda's, geteeld door lokale Israëlische boeren in de zandgrond die kenmerkend is voor de Negev, ondergaan een kenmerkende gebrande en koudgeperste maling om ons unieke rijke kleur-, textuur- en smaakprofiel met boventonen van mokka en karamel vast te leggen," Holy Butter marketingmateriaal legt uit.


Sport snack


De eerste paar maanden werd Holy Butter verkocht vanuit het huis van Cohen en op open markten in Tel Aviv en in Reut, in de buurt van Modi'in.


Het is niet verwonderlijk dat de meeste klanten expat-Amerikanen waren. Een artikel in de Jerusalem Post zorgde ervoor dat Cohens telefoon overging.


Maar tegen het einde van drie maanden waren autochtone Israëli's goed voor meer dan 60% van de omzet.


“We hebben veel aan marketing en social media gedaan en met winkeleigenaren gesproken, en de Israëlische media begonnen het verhaal op te pikken”, zegt Cohen.


“Het is logisch. Israëli's houden van voedsel van goede kwaliteit en zijn gezondheidsbewust. Ze halen hun groenten graag rechtstreeks van de boerderij.”


Donna en Jason Cohen verkopen Holy Butter. Foto met dank aan Jason Cohen via ISRAEL21C


De Cohens positioneren Holy Butter ook als een ideale bron van hoogwaardige koolhydraten, eiwitten en vetten voor sportliefhebbers zoals zij.


"Het was een droom van mij om Holy Butter te introduceren bij atleten die afhankelijk zijn van optimale voeding om hun prestaties en herstel te stimuleren", zegt Cohen.


Holy Butter is de voedingssponsor van het Israëlische nationale zwemteam terwijl ze trainen voor de Olympische Zomerspelen in Tokio. Ram Dover, Israëls nationale CrossFit-kampioen, heeft zich aangemeld als merkambassadeur.


"Het voedingsvoordeel van alle noten is dat ze onverzadigde vetten bevatten die gezondheidskwaliteiten bieden", zegt Cohen. "Gewone commerciële pindakaas bevat extra ingrediënten zoals suiker en ongezonde verzadigde transvetten om de houdbaarheid en romigheid te verbeteren."


Het Holy Butter-product met alleen pinda's is ook iets hoger in eiwitten, voegt hij eraan toe.


Wat de amandelboter betreft, deze is gemaakt van noten die in de buurt van het Meer van Galilea zijn geteeld. Israëlische amandelen worden over de hele wereld erkend vanwege hun superieure grootte, smaak en voedingswaarde, zegt Cohen.


“Israëlische amandelen bevatten 20% calcium, bijna het dubbele van hun Amerikaanse tegenhanger. Californië levert aan ongeveer 80% van 's werelds amandelindustrie, maar Israëlische amandelen zijn veel beter. Omdat we een deel van de schil behouden, bevat onze amandelboter ook meer antioxidanten.”


Israëlisch van begin tot eind


Als vader van vier kinderen verdeelt Cohen nu zijn tijd tussen zijn startup en zijn medische consultatie en praktijk.


"Wat me motiveert, vooral op moeilijke werkdagen, is dat we licht brengen in een andere prachtige kwaliteit van Israël", zegt hij.


Het label van Holy Butter verkondigt met trots dat het een made-in-Israël product is. Foto met dank aan Jason Cohen via ISRAEL21C


De Cohens zijn van plan Holy Butter naar een speciale faciliteit te verplaatsen om de productie op te schalen om aan de groeiende binnenlandse vraag te voldoen en om te beginnen met exporteren. Ze hopen ook een Holy Butter-lidmaatschap te lanceren met maandelijkse thuisbezorging.


"We produceren elke maand tot zes weken ongeveer 1.000 potten van elke boter, die online en in winkelketens worden verkocht", zegt Cohen. "Elke dag of twee hebben we een andere winkel die contact met ons opneemt."


Pindakaasexpert worden was een eye-opening ervaring, zegt hij, "maar mijn opwinding en passie komen voort uit het feit dat het allemaal Israëlisch is. Vanwege onze liefde voor Israël willen we dat Holy Butter van begin tot eind uit Israël komt.”

Voor meer informatie, klik hier177 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page