top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste gezamenlijke Israëlische - Amerikaanse strategische dialoog gehouden


Foto via woordvoerder van de Israëlische ambassade in Washington / GPO


De eerste strategische dialoog op hoog niveau over technologische samenwerking tussen Israël en de VS vond woensdag 28 september 2022 plaats in het Witte Huis in Washington. De dialoog werd overeengekomen tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël afgelopen juli en in de Verklaring van Jeruzalem, die werd ondertekend door premier Yair Lapid en president Joe Biden.

De Israëlische delegatie bij de dialoog werd geleid door de minister van Innovatie, Wetenschap en Technologie, Orit Farkash-Hacohen, en de directeur van de Nationale Veiligheidsraad, dr. Eyal Hulata.

Premier Lapid prees de opening van de Strategische Dialoog over Technologie en zei:

"De lancering van onze strategische dialoog over technologische samenwerking en de oprichting van bilaterale werkgroepen zijn belangrijke stappen om de relatie tussen de VS en Israël naar nieuwe hoogten te brengen. De verklaring van Jeruzalem die ik met president Biden heb ondertekend tijdens zijn bezoek aan Israël, opent de deur voor Israël toetreden tot een selecte, prestigieuze groep landen waarmee de VS onderzoek op het hoogste niveau promoot, over onderwerpen die momenteel bovenaan de wetenschappelijke agenda staan.”

Minister voor Innovatie, Wetenschap en Technologie Farkash-Hakohen: "Tot nu toe heeft de samenwerking met de VS zijn potentieel niet volledig benut. Het gezamenlijke onderzoek met de VS was slechts 19% van het onderzoek van Israël met andere landen, in tegenstelling tot 56% voor Europa. Goede partners en bondgenoten, zoals Israël en de VS belangrijke stappen moeten en kunnen zetten om de reikwijdte van het gezamenlijke onderzoek dat de basis vormt voor hightech te vergroten en dat is wat we momenteel doen.

In zowel Israël als de VS is het inzicht dat de mondiale – evenals nationale – uitdagingen van beide landen in geavanceerde technologie liggen. Ik ben er trots op dat we gisteren een historisch proces hebben opgestart met de Amerikaanse regering waarin Israël zich heeft aangesloten bij de selecte groep van een paar landen die een strategisch proces op het gebied van technologie delen met de VS.

De werkgroepen hebben de kaders gebouwd voor samenwerking op strategische gebieden en zullen naar verwachting doorbraken creëren op het gebied van AI, klimaat, het omgaan met pandemieën en kwantumcomputing. Ik dank de premier, de directeur van de Nationale Veiligheidsraad en al die ambtenaren die hebben deelgenomen aan de besprekingen over deze belangrijke samenwerking en dit werk."

Directeur van de Nationale Veiligheidsraad Hulata: "Deze belangrijke en zeldzame gebeurtenis drukt zowel het belang uit dat de twee landen hechten aan technologie en nationale veiligheid, als het nog grotere belang van bilaterale samenwerking op dit gebied. Samen vormen de sterke punten van Israël en de VS, landen van innovatie en initiatief, hebben een betere kans om de uitdagingen die voor ons liggen het hoofd te bieden."

Tijdens de dialoog werden door verschillende bilaterale werkgroepen besprekingen gevoerd, onder meer over klimaatverandering, pandemieparaatheid en AI, waarin concrete stappen voor samenwerking tussen beide landen werden bepaald.

De werkgroep over AI besloot dat een gezamenlijk team van het Witte Huis-Innovation, Science and Technology Ministry, in internationale fora zoals de OESO, een wereldwijde norm zou promoten over betrouwbare AI die initiatieven en innovatie aanmoedigt, en over unieke samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Veterans Affairs om de geestelijke gezondheid van ontslagen soldaten te bevorderen.

Op gezondheidsgebied werd besloten dat beide landen volgende maand MOU's zouden ondertekenen. De gezamenlijke groep besloot ook om gegevens van de Israëlische en Amerikaanse regering toegankelijker te maken voor onderzoekers op het gebied van de volksgezondheid om onder meer pandemieën beter te kunnen voorspellen, en tot samenwerking om risicoverminderingsmechanismen te ontwikkelen bij de technologische ontwikkeling van medicijnen en vaccins. Ook is afgesproken om een ​​gezamenlijk raamwerk op te zetten om discriminatie op basis van factoren als geslacht, ras en etnische groepen in AI in gezondheidsdiensten in zowel Israël als de VS te voorkomen.

In de werkgroep klimaatverandering kwamen drie thema's aan de orde: voedselzekerheid, op waterstof gebaseerde energie en het vroegtijdig voorspellen van extreme klimaatgebeurtenissen en manieren om de schade daarvan te verminderen. De groep besloot deze problemen te bevorderen om bruikbare producten te ontwikkelen.

De werkgroep zal tijdens COP27 bijeenkomen om procedures te formuleren om de drie plannen uit te voeren. Er werd ook besloten om een ​​gezamenlijk team met de USDA op te richten om toepassingen in AI te ontwikkelen om landbouwgroei te identificeren die als gevolg van klimaatverandering zou kunnen worden beschadigd, en om AI te gebruiken om genetische modificaties aan te brengen om gewassen te creëren die beter bestand tegen klimaatverandering.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page