top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste stappen op pad naar diplomatieke betrekkingen: Israëlische zakenlieden in Saudi-Arabië


Kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud (MBS). Foto Wikipedia


Nu Saudi-Arabië toestaat dat Israëlische zakenlieden het land binnen te komen met hun Israëlische paspoorten nadat ze een speciaal visum hebben gekregen, hebben tientallen Israëlische zakenlieden daarvan gebruik gemaakt.


Volgens Israëlische media zijn het voornamelijk hightech ondernemers en Israëlische investeringsfondsen, zo meldt het financiële dagblad Globes.


Door deze dramatische veranderingen hebben tientallen Israëlische zakenmensen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en bezochten inmiddels de hoofdstad Riyad, het economische centrum van Saoedi-Arabië, en andere locaties zoals Neom.


Israël en Saoedi-Arabië hebben geen officiële diplomatieke betrekkingen, maar de geheime banden zijn de afgelopen jaren sterker geworden, aangezien de Saoedische kroonprins, Mohammad bin Salman, naar verluidt Israël heeft gezien als een strategische partner in de strijd tegen de Iraanse invloed in de regio.


Volgens Globes vertelde een internationale bron die bekend is met de zaak "dat dit alles de weg voorbereidt voor een grote diplomatieke ontmoeting tussen Israël en Saoedi-Arabië met economische en defensiecomponenten. Er zullen onder meer overeenkomsten worden gesloten in de luchtvaart en samenwerking op het gebied van onderzoek en technologie in de geneeskunde, landbouw en energie, aldus deze internationale bron.


Verder weet Globes te melden dat "de Saoedi's er de voorkeur aan geven dat de zaken zich vooral richten op economische zaken, omdat er op andere onderwerpen nog veel obstakels zijn, maar de economische openheid getuigt van de komende stappen die niet ver weg zijn." Deze zaken zijn bevestigd door andere bronnen in zowel Israël, de VS en zelfs een bron in Saoedi-Arabië zelf.


Het rapport komt weken nadat Saudi-Arabië van plan was miljoenen dollars toe te kennen voor investeringen in Israëlische technologiebedrijven via de nieuwe private equity onderneming van Jared Kushner.


63 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page