top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Efrat Katz kwam op 7 oktober om het leven doordat de Israëlische luchtmacht niet wist dat er gegijzelden in die Hamas auto werden meegenomen

Efrat Katz. Foto Facebook


De onderzoeksresultaten met betrekking tot het functioneren van de IAF tijdens de ontvoering van Efrat Katz z”l uit haar huis in kibboets Nir Oz, tijdens de verrassende moordaanslag onder leiding van de terroristische organisatie Hamas op 7 oktober, zijn vandaag (vrijdag) aan haar familie gepresenteerd, en aan de families van de gijzelaars die bij het incident betrokken waren.


Het onderzoek werd uitgevoerd door een speciaal team dat was opgericht onder leiding van de bevelvoerend officier van de Israëlische luchtmacht, om de kwestie te onderzoeken, parallel aan de diepgaande onderzoeken van alle gevechtsincidenten op 7 oktober. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van de video's van de aanval van de gevechtshelikopter die tegelijkertijd in het gebied vocht, de UAV, de beveiligingscamera's van kibboets Nir Oz, en op basis van de getuigenissen van de luchtploegen die in het gebied opereerden. , evenals de familieleden van Efrat Katz z”l en andere getuigen die aanwezig waren op het moment van het incident.


Op 7 oktober faalde de IDF in haar missie om burgers te beschermen en ging ten strijde. Tijdens de verrassingsaanval vielen Hamas en andere terroristische organisaties verschillende Israëlische gemeenschappen binnen, waarbij zowel Israëlische als buitenlandse burgers werden vermoord.


Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt dat één van de gevechtshelikopters die aan de gevechten deelnam tijdens de gevechten en de luchtaanvallen heeft geschoten op een voertuig waarin terroristen zaten en dat, achteraf gezien, op basis van de getuigenissen, er ook gijzelaars in zaten.


Als gevolg van de brand die ontstond kwamen de meeste terroristen die het voertuig bemanden om het leven, en hoogstwaarschijnlijk werd daarbij ook Efrat Katz z”l gedood.


De conclusies van het onderzoeksteam stelden dat zolang Israëlische gijzelaars aanwezig waren in het rijdende voertuig, zij niet konden worden onderscheiden door de bestaande bewakingssystemen, en dat de schietpartij werd gedefinieerd als schieten op een voertuig met terroristen.


Commandant van de Israëlische luchtmacht, generaal-majoor Tomer Bar, vatte de bevindingen van het incident samen en benadrukte dat de IAF een eerlijk en transparant onderzoek heeft uitgevoerd, uit diepe betrokkenheid bij de nabestaanden en de families van de gijzelaars.


Hij ontving ook de resultaten van het teamonderzoek, waarbij hij opmerkte dat de bevindingen betrekking hebben op de rol van de IAF in dit incident.


Dit is een tragische en ongelukkige gebeurtenis die plaatsvond te midden van gevechten en onzekere omstandigheden. De commandant van de luchtmacht vond geen fout in de operatie van de helikopterbemanning, die in overeenstemming met de bevelen opereerde in een complexe oorlogsrealiteit.


De bevindingen van het onderzoeksteam zijn voorgelegd aan de nabestaanden en aan de families van de gijzelaars. De IDF deelt in het verdriet van de familie Katz en de Nir Oz-gemeenschap.


Naast de voortzetting van de oorlog blijft de IDF de gebeurtenissen van 7 oktober onderzoeken, inclusief de gebeurtenissen in Nir Oz. Wanneer ze klaar zijn, zullen de bevindingen op transparante wijze aan het publiek worden gepresenteerd.

544 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


esthersanders35
Apr 07

Geachte meneer Soesan,

Ik heb vlak na 7 oktober met ontsteltenis kennis genomen van het ernstige tekort aan militairen bij de grens met de Gaza strook omdat er vele op weekendverlof waren. Ik heb ook gelezen over de jonge vrouwelijke en ongewapende soldaten van de grensbewaking die constant Hamas in de gaten hielden en maandenlang verontrustende berichten over Hamas activiteiten doorgaven aan hun commandanten maar dat met die berichten niets werd gedaan omdat de commandanten het niet geloofden en zelfs zeiden dat ze fantasieën zagen.

Bij de aanval op 7 oktober werden die soldates vermoord op de meest verschrikkelijke manieren.

Ik heb het rapport hierover gelezen. Ik heb daarbij zitten rillen van ontzetting.

Deze ongelofelijke fout van de IDF is…

Like
bottom of page