top of page
  • Rob Fransman

'Enfin…' - een column van Rob Fransman


Foto Robbie Hiel PersburoUNN


Op YouTube is een webcam te vinden die constant gericht is op Gaza stad. De camera staat op een punt ten zuiden van Gaza en het beeld vertoont onveranderlijk de grijze flatgebouwen die horen bij een overbevolkte Arabische stad. Sinds het begin van de oorlog besteed ik veel tijd met naar het scherm turen. Ik neem aan dat het de drones zijn die voortdurend boven het gebied hangen want het constante beeld wordt begeleid door een eentonige zoom die ik niet goed kan thuisbrengen. Daarbij hoor je het geluid van lichte wapens, (niet dat ik daar verstand van heb) om de paar seconden afgewisseld door enorme knallen. Hoewel de camera op dezelfde plaats staat, verandert het beeld wel. Enorme stofwolken komen voorbij, dan weer links in beeld, dan weer recht, kolommen van zwarte rook.’s-Nachts wordt het pikzwarte scherm verlicht door enorme vuurballen gevolgd door explosies en oplaaiende vlammen. Direct voor de camera zie je flatgebouwen die nog redelijk intact zijn, soms zwenkt de camera naar de vreselijke verwoesting van waar eens mensen woonden. Wat een hel moet het zijn. Uiteraard voor de soldaten die hun leven wagen maar toch ook voor de Gazanen die niet sympathiseren met Hamas. Ik zie rookpluimen en heb medelijden. Maar wanneer ik aan 7 oktober denk en de vreugde waarmee de moordenaars in Gaza werden onthaald, verdwijnt mijn meeleven heel snel. Enfin…


Twee weken geleden was er op het Museumplein een kleine demonstratie. Er stonden lege kinderwagens als symbool voor de vermoorde en ontvoerde kinderen. Ik fietste er even naar toe. Ik stond er nog maar net toen een ietwat mottige figuur met een Palestijnse shawl langskwam, zijn fiets zorgvuldig op slot deed en het veld opliep met de opmerking: “alle Israëli’s zijn moordenaars.” Hij zei het niet hard, als ik er niet vlakbij had gestaan had ik het niet gehoord. Ik kreeg een waas voor mijn ogen. Ik ging vlak voor hem staan. “Ga weg,” zei ik, “ga weg of ik sla je op je bek.” Onverstandig natuurlijk, maar ik was het echt van plan. Gelukkig greep een alleraardigst Israëlisch meisje in. “Doe dat nou niet, daar hebben we de politie voor.” Ze had natuurlijk gelijk. Twee agenten die in een busje de boel in de gaten hielden kwamen net op tijd om de man mee te nemen. Achteraf kan ik er alleen maar om lachen. De laatste keer dat ik gevochten heb, was 70 jaar geleden in het kinderhuis met de veel te vroeg gestorven Gerry Mok. Ik was het nooit eens met zijn artikelen in Elzeviers Weekblad en het NIW, toch waren we goede vrienden. Wat had ik vandaag graag zijn mening gelezen. Enfin…


Afgelopen vrijdag was er weer een demonstratie, met de lege shabbat-tafels. Ondanks de regen waren er best nog veel mensen. Kol hakavod voor de organisatoren. Ik postte een kort filmpje op X. Tot mijn vreugde is dat filmpje ruim 18000 keer gerepost. Er kwamen veel reacties op. De meesten zeer positief, dat maakt me blij. Uiteraard ook wat antisemitische drek. Meestal anoniem maar ene Stijn de Wit (9 volgers) noemt me een fascistische zionist die zijn gore bek moest houden. Tja Stijn, dat ben ik niet van plan. Enfin…


Zondag was de zogenaamde klimaatdemonstratie in Amsterdam. Je kunt het tegenwoordig aan demonstranten overlaten om van alles een steunbetuiging voor Hamas te maken. De enkeling die het waagde de moordpartij van 7 oktober of zelfs maar het lot van de gegijzelden te noemen werd weggehoond. Ooit zei een Amsterdamse burgemeester dat Amsterdam een lieve stad was. Ooit, nu is het een stad waar het links- en moslimfascisme hoogtij viert. Ik keek op de TV naar het schorem dat door de stad liep met hun Palestijnse Vlaggen. Ik zag hoe het Zweedse heksje Greta Thunberg haar klimaatalarmisme mixt met antisemitisme. Voor haar is duidelijk dat Joden de aarde opwarmen. Het is onbegrijpelijk dat beoogd premier Frans Timmermans gezien wilde worden met Sara Rachdan. Geen protest, niks, ik schrijf het maar even op voor diegenen die overwegen op PvdA/GroenLinks te gaan stemmen. Ik had er snel genoeg van en switchte naar Almere City-Ajax. Niet dat ik daar nu heel vrolijk van werd, maar dat terzijde. Enfin…


’s-Avonds zorgde de door Maccabi georganiseerde bijeenkomst in Amstelveen voor tegengif. Zeven deskundigen spraken bemoedigende worden. Niet nodig om daar verslag van te doen want dat deed Jonet al. Eén ding bleef me bijzonder bij. Tijdens de forumdiscussie kwam uit de zaal een opmerking dat de huidige opleving van antisemitisme te wijten is aan de ongebreidelde import van mensen uit het Midden-Oosten. Daarop zei forumlid Ronit Palache dat die middag in de stad de meerderheid van de Hamas sympathisanten toch echt hagelwit was. De foto’s bewijzen dat ze daar gedeeltelijk gelijk in heeft. Enfin…


671 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Yorum


Frans Maassen
Frans Maassen
13 Kas 2023

Mooi Rob dank 🙏

Beğen
bottom of page