top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Enige uitleg over de politieke situatie in IsraëlPresident Reuven Rivlin (R) met Yesh Atid-partijleider Yair Lapid in de President's Residence in Jeruzalem, 5 mei 2021. Foto Haim Zach / GPO


Nu president Rivlin woensdag Yair Lapid het mandaat heeft gegeven waarbij hij 28 dagen de tijd heeft om te proberen een regering samen te stellen, denk ik dat enige uitleg geen kwaad kan.


Na het falen van Benyamin Netanyahu om een regering samen te stellen, had de president twee mogelijkheden, namelijk of een ander politieke leider de kans te geven of de Knesset iemand uit haar gelederen te laten kiezen die dan kon proberen een regering die kan steunen op minimaal 61 Knesset leden, samen te stellen.


President Rivlin heeft na het horen van alle partijleiders op woensdag besloten Yair Lapid, leider van de grootste oppositiepartij Yesh Atid (Er is een Toekomst) de kans te geven omdat bleek dat hij de steun heeft van 56 Knesset leden.


Lapid kreeg de steun van Blue and White, Labour, Meretz, Yisrael Beytenu, New Hope en de Gezamenlijke Arabische Lijst.


Dat zou in theorie voor Lapid voldoende moeten zijn om een meerderheid van de Knesset achter zich te krijgen.


Echter de Israëlische politiek is er eentje vol met valkuilen en beloften die niet worden nagekomen, zoals bleek uit het handelen van Netanyahu die vastgelegde afspraken met Benny Gantz gewoon terzijde schoof.


Onder verwijzing naar Lapid's bereidheid "om Yamina-leider Naftali Bennett eerst als premier te laten dienen in een "eenheidsregering" erkende Rivlin ook dat Lapid in eerste instantie misschien niet de regering zal gaan leiden die hij probeert samen te stellen. Dit weerhield hem er echter niet van om Lapid het mandaat te geven.


Aangezien Bennett had aangegeven bereid te zijn zich aan te sluiten bij een eenheidsregering en Ra'am-partijleider Mansour Abbas had gezegd dat hij "positief zou samenwerken met iedereen die is belast met het vormen van een regering", zei Rivlin, "is het duidelijk dat Yair Lapid een regering zou kunnen vormen die het vertrouwen heeft van de Knesset, ondanks de vele moeilijkheden. "


Hoe nu verder? Lapid, Bennett en Gideon Sa'ar, de leider van New Hope zijn al enige weken met elkaar in gesprek over de mogelijkheden een regering samen te stellen die de steun heeft van een meerderheid van de Knesset leden.


Iedereen begrijpt dat het voor een vijfde keer naar de stembus gaan een allerlaatste optie is en dat de Israëlische bevolking daar niet op zit te wachten.


Er zijn teveel grote problemen die in het land moeten worden opgelost, zoals het begrotingstekort dat de pan uit reist, er al ruim twee jaar geen begroting is, de vele sociale problemen, en de onderhandelingen met de Palestijnen.


Uit de vele commentaren in de media komt naar voren dat de meesten er van overtuigd zijn dat het Lapid zal lukken ook al zal een dergelijke regering uit veel partijen bestaan waarbij onderlinge meningsverschillen zich vaak zullen voordoen.


Het land heeft echter een verandering nodig na het twaalfjarig bewind van Benjamin Netanyahu en de vele schandalen die hem omringden, met als hoogtepunt zijn lopende strafproces in drie verschillende corruptie/fraude zaken.


Lapid en Bennett zijn positief en zeggen "dat ze in een week een regering kunnen samenstellen". Laten we hopen dat het lukt en dat Israël eindelijk een regering krijgt die niet te maken heeft met schandalen.
72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page