top of page
 • Barak Ravid

EU bereidt sancties voor tegen onderdelen van de Iraanse Republikeinse Garde


Screenshot YouTube


De Europese Unie zal naar verwachting sancties opleggen aan zeven entiteiten die banden hebben met de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran en die volgens het blok betrokken zijn bij de levering van drones aan Rusland voor zijn oorlog tegen Oekraïne, zeiden twee hoge EU-functionarissen.


Het grote geheel: een hoge EU-functionaris vertelde Axios dat het blok "veel meer bezorgd" is over de wapensteun van Iran aan Rusland dan voorheen. "De IRGC is veel meer de focus dan vroeger, en er is een echte mentaliteitsverandering." Tot voor kort lag de meeste aandacht van de EU op het nucleaire programma van Iran en niet op de militaire activiteiten van de IRGC in het buitenland.

 • Een besluit over de sancties zou al deze week bekend kunnen worden gemaakt.

 • Iran heeft erkend dat het enkele drones aan Rusland heeft geleverd voordat de oorlog begon, maar ontkent dit te hebben gedaan nadat de invasie begon. Dat ondanks groeiend bewijs van het tegendeel.

Het nieuws sturen: een hoge EU-functionaris, die met Axios sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren om in het openbaar over de kwestie te spreken, zei dat het pakket aan sancties woensdag formeel werd gepresenteerd tijdens een vergadering van de Europese Commissie met de ambassadeurs van de lidstaten.

 • Het pakket omvat sancties tegen de IRGC Aerospace Force, die volgens het blok betrokken is bij de levering van drones aan Rusland en de training van Russische operators, en de IRGC Research and Self-Sufficiency Jihad Organization, die volgens de functionaris betrokken is bij de ontwikkeling van drones.

 • Andere entiteiten die volgens de ambtenaar naar verwachting zullen worden bestraft, zijn Oje Parvaz Mado Nafar Company, Paravar Pars Company, Qods Aviation Industries en Shahed Aviation Industries.

 • Volgens EU-functionarissen zijn deze entiteiten betrokken bij de productie van de drones die aan Rusland zijn geleverd, inclusief het importeren van de onderdelen die nodig zijn om de drones te maken.

 • Het pakket omvat ook sancties tegen het Russische bedrijf Concern Morinformsystem-Agat, aldus de functionarissen.

Een hoge EU-functionaris zei dat de lijst met entiteiten is opgesteld op basis van inlichtingenrapporten van Oekraïne, die een analyse bevatten van Iraanse drones die zijn buitgemaakt en laten zien welke materialen voor tweeërlei gebruik zijn gebruikt om ze te bouwen.

 • De hoge EU-functionaris zei dat de onderhandelingen over het sanctiepakket woensdag formeel van start zijn gegaan, maar benadrukte dat er tot nu toe geen terugslag is geweest van de lidstaten tijdens het informele overleg van de afgelopen dagen.

 • De functionaris voegde eraan toe dat het sanctiepakket waarschijnlijk binnen enkele dagen zal worden goedgekeurd en aangekondigd, voorafgaand aan de eerste verjaardag van de Russische invasie op 24 februari.

Tussen de regels door: de EU had eerder verschillende personen en entiteiten sancties opgelegd wegens mensenrechtenschendingen en de verspreiding van massavernietigingswapens en raketten.

 • De nieuwe sancties zullen komen in de context van het gebruik van materialen voor tweeërlei gebruik voor het bouwen van drones voor Rusland, zei de functionaris.

Wat ze zeggen: Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei woensdag in een toespraak in het Europees Parlement dat door Iran gemaakte drones Oekraïense burgers doden.

 • "Het is onze plicht om hen te bestraffen en Iran te confronteren met de levering van drones en de overdracht van knowhow om productielocaties in Rusland te bouwen", zei ze, verwijzend naar mogelijk nieuwe sancties.

Wat te zien: de hoge EU-functionaris die met Axios sprak, zei dat de EU nog steeds erg bezorgd is over de verwachte levering van ballistische korteafstandsraketten van Iran aan Rusland.

 • De functionaris zei dat Teheran en Moskou al een contract hebben getekend voor de verkoop van de Fateh-110-raketten met een bereik van 300 kilometer, hoewel de levering nog steeds niet heeft plaatsgevonden.

 • De hoge EU-functionaris zei dat steeds meer landen in de EU de mogelijkheid bespreken om de IRGC aan te wijzen als een terreurorganisatie en benadrukte dat dit een voortdurende discussie is.

83 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Feb 16, 2023

Het is om te gieren van het lachen. Dat doet trouwens ook de Iraanse Republikeinse Gaarde. Zij leden weten, zoals iedereen het weet, dat de EU is een corrupte en waardeloze papieren tijger met een kunstgebit. Al wil hij beten, hij kan dat niet.

Like
bottom of page