top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Europese landen geven 1 miljard dollar voor lastercampagne tegen Israël'


Demonstratie tegen Israël. Screenshot YouTube


Wat hebben de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Duitsland, Australië en Nederland gemeen? Ze zijn allemaal vrienden van Israël. Maar een nieuw rapport van NGO Monitor onthult dat hun regeringen anti-Israëlische organisaties financieel steunen, waaronder de BDS- boycotbeweging.


Deze organisaties hebben de afgelopen tien jaar maar liefst $ 1 miljard ontvangen, bedoeld voor campagnes die erop gericht zijn Israël in de wereld zwart te maken.


Andere westerse landen, waaronder Frankrijk, België, Spanje, Zweden, Finland, Zwitserland, Noorwegen, Nederland, Ierland, Italië, Denemarken, evenals de EU-instellingen, de UN Humanitarian Aid Agency en de Human Rights and International Law Administration, betalen mee aan deze financiering.


Het rapport werd gepubliceerd door het Israëlische Research Institute NGO Monitor, voorafgaand aan een conferentie die vandaag in de Knesset zal worden gehouden over de kwestie van de delegitimatie van Israël, geïnitieerd door Sharan Hashakel van New Hope en welke vanaf 12 uur Nederlandse tijd hier live is te volgen.


Het geld wordt overgemaakt naar ongeveer 100 organisaties, waaronder enkele Palestijnse organisaties zoals al-Haq, Adamir, DCIP, het Bissan Center, UPWC en UAWC, die onlangs door minister van Defensie Bnei Gantz tot terroristische organisaties werden verklaard.


Er werden ook fondsen overgemaakt aan Israëlische en Europese organisaties, waaronder bijvoorbeeld Diaconia, de Noorse Vluchtelingenraad dat een achtergrond heeft in pogingen om Israël in diskrediet te brengen. Ook wordt financiële steun gegeven aan de organisaties achter de rechtszaak tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.


De volledige gegevens zullen vandaag in de Knesset worden onthuld. "De strijd tegen de zwartmakende campagne tegen Israël is in het nationaal belang", zei MK Hashakel.


"Regeringen, waarvan sommige al lange tijd bondgenoten van Israël zijn, financieren activiteiten om Israël schade toe te brengen. Het is een absurditeit dat we daartegen moeten optreden, aldus Hashakel".


Het onderzoeksinstituut dat de gegevens heeft onthuld, zegt dat Israël zich niet alleen zorgen moet maken over de enorme hoeveelheid financiering, maar dat het een officieel en openlijk beleid is geworden.


"Vriendelijke regeringen financieren activiteiten tegen de staat Israël door middel van massale financiële steun aan NGO's die tegen de staat Israël werken, en nemen niet eens de moeite om het te verbergen", aldus het onderzoeksinstituut.


"Vroeger werden de subsidies overgedragen onder het mom van mensenrechtensteun, maar tegenwoordig staat zwart op wit dat er Europese fondsen worden verstrekt om 'informatie te verstrekken aan het Internationaal Strafhof over mensenrechtenschendingen door Israëlische bezettingstroepen', of om het Palestijnse verhaal en de effectiviteit van lobbyinspanningen te versterken.


Prof. Gerald Steinberg, voorzitter van NGO Monitor, zei dat sommige Europese landen weigerden aan te geven waar de fondsen naartoe werden overgemaakt, en dat er geen rapport was gemaakt voor de belastingbetaler in de financierende landen, wat eigenlijk helpt bij de financiering zonder dat dit publiekelijk bekend is.


"We hebben honderden pagina's met gegevens over waar het geld naartoe gaat dat door die landen wordt gegeven, een slechte gewoonte die wijst op een flagrant gebrek aan transparantie", zei Steinberg.


"De wereldwijde campagne voor delegitimizing en demonisering tegen de staat Israël gaat in veel arena's door, en buitenlandse regeringen zijn een belangrijke bron van financiering voor deze industrie. Zijn vriendschappen in Europa en eisen transparantie bij de overdracht van fondsen naast een strak controlemechanisme. "
234 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page