top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Flash-floods kunnen worden voorspeld met machine learning zeggen" Israëlische onderzoekers


Foto door Phillip Flores op Unsplash


Een team van onderzoekers van de Ariel University en het Eastern R&D Center onderzocht of krachtige plotselinge overstromingen tot 24 uur voordat ze zich voordoen, konden worden voorspeld door de veranderingen in de neerslaande waterdamp in de atmosfeer te bestuderen. De resultaten zijn behoorlijk bemoedigend.


Plotselinge overstromingen zijn snelle overstromingen met een hoge intensiteit die voornamelijk worden veroorzaakt door hevige regenval. Omdat plotselinge overstromingen een korte reactietijd van enkele uren hebben, zijn ze moeilijk te voorspellen en veroorzaken ze vaak schade en zelfs slachtoffers.


In het inmiddels in IEEE Transactions on Geoscience and Remote Sensing gepubliceerde artikel, presenteren de wetenschappers het realistische potentieel van het gebruik van de waterdampwaarden in de lucht, berekend op basis van negen GPS-grondstations in het droge deel van het oostelijke Middellandse Zeegebied, om flitslicht en overstromingen te voorspellen, meldt ISRAEL21C.


Met behulp van machine learning-methoden die werden toegepast op 24 uur aan waterdampgegevens, konden ze met een nauwkeurigheid van meer dan 90 procent voorspellen of een plotselinge overstroming zal plaatsvinden. Ze behaalden nog betere resultaten toen aanvullende metingen, zoals gronddrukmetingen, werden toegevoegd aan het machine learning-proces.


"Deze veelbelovende resultaten geven aan dat het mogelijk is om de huidige waarschuwingssystemen voor plotselinge overstromingen uit te breiden met een bijna realtime GNSS-grondgebaseerde datagestuurde benadering", schreven hoofdonderzoekers Yuval Reuveni, een onderzoeker en docent natuurkunde aan de Ariel University en senior onderzoeker in het Oostelijk R&D Centrum; en Shlomi Ziskin Ziv, een postdoctoraal onderzoeker natuurkunde bij Ariel.


De studie werd gefinancierd door het Ministerie van Wetenschap en Technologie van Israël.36 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page