top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Fototentoonstelling op Ben Gurion Airport laat het leven in Israël zien zoals het is


Sanaa Mahamid, de eerste moslimvrouw op een motorambulance. Foto Eldad Rafaeli / Hamsa Aleinu tentoonstelling


Een nieuwe fototentoonstelling die de verschillende tinten van de Israëlische samenleving vertegenwoordigt, wordt tot het einde van het jaar getoond in de vertrekhal van Ben-Gurion International Airport.


De 34 foto's documenteren religieuze, seculiere, ultraorthodoxe en Arabische Israëli's, evenals leden van de wereldwijde Joodse gemeenschap, en zijn gemaakt buiten de stereotiepe manier waarop ze over het algemeen worden afgebeeld.


Onder de afgebeelde onderwerpen zijn Sanaa Mahamid, de eerste moslimvrouw op een motorambulance; Adam Ziv en Ala Suweitat, die de Buza-ijsketen oprichtten die een prijs won voor het belichamen van het VN-doel van een betere wereld; en inspirerende jonge studenten van Yeshivat Mekor Haim.

"Cracking the Glass Ceiling in the Sky", een foto van Nechama Spiegal Novak, de eerste ultraorthodoxe vrouwelijke piloot die naar El Al vloog. Foto door Eldad Rafaeli te zien in Hamsa Aleinu


De naam van de tentoonstelling - Hamsa Aleinu - is een uitdrukking die veel geluk en bescherming tegen kwaad wenst.

Adam Ziv from Kibbutz Sasa and Alaa Sweitat of Tarshiha in hun ijssalon. Foto Avishag Shaar-Yashuv via Hamsa Aleinu


Een hamsa is een populair volkssymbool dat bestaat uit vijf vingers, elk verschillend van elkaar, maar onderdeel van hetzelfde geheel, aldus ISRAEL21C.


De tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief van het Israëlische Hope- project van de vertrekkende president Reuven Rivlin en Vibe Israel , een non-profitorganisatie die Israël over de hele wereld markeert en op de markt brengt.

"The Game that Made Aliyah" viert het Israëlische nationale honkbalteam. Foto door Eldad Rafaeli te zien in Hamsa Aleinu


"Ik ben blij dat in een tijd als deze, nu we weer normaal worden, iedereen die hier langs de hal op Ben-Gurion Airport naar hun vluchten loopt, de tentoonstelling Hamsa Aleinu zal passeren," zei Rivlin.


President Rivlin tijdens de opening van de tentoonstelling. Foto Mark Neyman (GPO)


"Ze pauzeren even, kijken naar de foto's en zien mensen die echt partnerschap leven en ademen. En als ze naar een ander land vertrekken, zullen ze zich herinneren waar we vandaan komen en dat we terugkeren naar dit huis, het huis van ons allemaal.”


In samenhang met de tentoonstelling lanceert Vibe Israel een social media-campagne, The Hamsa Aleinu Challenge , waarin mensen worden opgeroepen een vriend te taggen die anders is dan zij en het verhaal van hun overeenkomsten en verschillen te delen.

Shalva band: Tranquility that Stirs the Heart" toont leden van de Shalva Band, bestaande uit acht professionele muzikanten met een handicap. Foto door Yoav Alon te zien in Hamsa Aleinu


“Als er één ding is dat we de afgelopen anderhalf jaar hebben geleerd, sinds het uitbreken van corona, en door alle gebeurtenissen die in ons land hebben plaatsgevonden, dan is het dat, zowel binnen Israël als op internationaal niveau, ons leven zijn met elkaar verweven, en de verbindingen en het gevoel van wederzijdse verantwoordelijkheid voor elkaar hebben ons geholpen deze uitdagingen te overwinnen”, zegt Joanna Landau, CEO en oprichter van Vibe Israel.

Toen Naif Altura een nierdonatie nodig had, onderging zijn vrouw een donortest. Ze bleek een match te zijn - voor een patiënt in Jeruzalem. Maar de zoon van die patiënt was een match voor Naif. De wendingen in dit cross-over-transplantatieverhaal eindigen daar niet: het transplantatieteam, geleid door prof. Yosef Haviv, omvatte dr. Oz Yakir en dr. Abed Abu Ganim, de eerste bedoeïenenchirurg in Israël. Foto Eldad Rafaeli via Hamsa Aleinu


"We zijn enthousiast over de mogelijkheid om thuis een licht te laten schijnen en de speciale mensen en projecten die in de tentoonstelling verschijnen te geven en hopen dat het mensen van alle stammen een diep gevoel van trots geeft als ze het zien."


Donoren voor het project zijn onder meer de Ruderman Family Foundation, Azrieli Foundation, Wohl Legacy Foundation, Lautman Foundation, Pears Foundation, Weill Bloch Fund, Etz Rimon Foundation en particulieren.


Bekijk alle 34 bijzondere fot's hier.


105 weergaven3 opmerkingen

3 Comments


HansLa23+
Jun 10, 2021

In 2000 in Israël geweest , hoop volgend jaar weer als het rustig blijft 🤣

Like

HansLa23+
Jun 10, 2021

Net lid geworden werkt prima

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Jun 10, 2021
Replying to

Dank je. Leuk om te horen

Like
bottom of page