top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Foute Boel' - een column van Simon SoesanHij weet dat hij fout zit, Netanyahu. Hij probeert “business as usual” te verkopen, maar het lukt niet zo. Centraal staat zijn proces, hij werd enkele jaren geleden in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van fraude, machtsmisbruik en corruptie. Geen kattenpis, maar Bibi, altijd klaar met een smoesje, verkocht het als een poging om een hele regering omver te gooien.


Typisch Bibi, die graag de boel opstookt en dan later de gebeten hond speelt. Dat deed hij na de moord op Rabin, alhoewel hij meer dan een jaar daarvoor Rabin voor verrader uitmaakte en, zonder met zijn ogen te knipperen, toeliet dat zijn publiek Rabin voor Nazi uitmaakte. Hij liep zelfs voorop bij een namaak begrafenis van Rabin. Uiteraard kon hij zich dat niet later herinneren.


Zelfs toen Rabin, slecht vier dagen voor zijn dood, op de tv in een interview vertelde dat hij zich bezorgt maakte over de grove uitlatingen van Netanyahu, die volgens hem nog zijn dood zouden betekenen, zelfs toen wuifde Netanyahu die “onzin” weg.


En nu is hij er weer, nadat hij vijfmaal de verkiezingen verloor is het hem de zesde maal gelukt om herkozen te worden. Dat deed hij door de meest extreme elementen in onze samenleving mee te nemen in zijn verkiezingsstrijd, waardoor we nu opgescheept zitten met een regering waar je je voornamelijk alleen maar kunt schamen.


Maar dat was niet genoeg voor Netanyahu: hij moest wel van dat proces af. Dus bracht hij een politicus met de persoonlijkheid van een belastingambtenaar (met excuses aan alle belastingambtenaren). Yariv Levin. Deze stond al te trappelen van ongeduld, want hij had een pracht plan: sta je voor de rechtbank? We annuleren de rechtbank! Rechters kiezen rechters? Welnee, wij, de politici kiezen rechters die ons het beste uitkomen en die doen wat wij zeggen. Hooggerechtshof valt het parlement lastig met opmerkingen dat sommige wetten uit het parlement niet op een lijn staan met het grondrecht (we hebben geen grondwet in Israël)? We annuleren het Hooggerechtshof. En zo gaat Levin maar door. Netanyahu draait met zijn ogen, geeft geen commentaar, maar de oppositie tegen deze plannen, ook vanuit zijn eigen Likud partij, begon over te koken.


Gisteravond kwam de (voorlopige) climax: voormalig voorzitter van het Hooggerechtshof, Barak, gaf interviews op drie tv-kanalen bij ons, waar hij waarschuwde dat de plannen van Levin gevaarlijk zijn voor de democratie, daar de burger zijn grondrecht kwijtraakt en het Hof de burger niet meer kan beschermen wanneer deze plannen werkelijkheid worden.


Maar daarbovenop gooide de goede man een ware bom: hij vertelde dat de advocaten van Netanyahu bij hem thuis op bezoek kwamen en een pleidooi-deal wilden. Netanyahu zou bereidt zijn geweest alles op te biechten, in ruil voor een deal. Vrij vertaald: Netanyahu was bereid zich schuldig te verklaren en zou zelfs bereidt zijn de politiek te verlaten onder voorwaarde dat hij op vrije voeten zou blijven.


Boem! Miljoenen kijkers in Israël moesten waarschijnlijk even slikken. Uiteraard kwam er na het interview met Barak een verklaring van Netanyahu, waar hij meedeelde nooit schuld te hebben toegegeven. Dat klopt, want de deal werd afgeblazen door Netanyahu op het laatste moment. Waarom?


Dat komen we voorlopig niet te weten.


Duidelijk is dat de voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof geen leugenaar is en het volk advies gaf om zich legitiem te verzetten tegen de plannen van Levin/Netanyahu.

Wordt vervolgd en u, beste lezer, blijft de inside informatie exclusief krijgen op israelnieuws.nl!


368 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page