top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gewaagde 'next-gen' Israëlische influencers beïnvloeden de publieke opinie


Ter illustratie. Foto door SHVETS-productie via Pexels.com


Net als elk ander land heeft Israël actieve influencers op sociale media op platforms zoals Instagram en TikTok. Wat is anders? Vaak worden deze personen (of ze dat nu willen of niet) gezien als vertegenwoordigers van het land online.


Als zodanig kunnen Israëlische influencers een unieke rol spelen in het beïnvloeden van de publieke opinie, zoals we momenteel online zien tijdens de oorlog in Oekraïne, schrijft Jonathan "Yoni" Frenkel in ISRAEL21C.


Online influencers zijn een steunpilaar geworden op sociale media. Elk platform heeft zijn eigen regels, maar Israëlische influencers brengen hun eigen smaak mee. Velen hebben sociale media gebruikt voor belangenbehartiging bij het delen van het verhaal van Israël.


Jonge Israëlische TikToker's en Instagram beïnvloeders doen meer dan het opleiden, informeren en entertainen van het publiek; ze dienen ook als onofficiële ambassadeurs in de wereld. Hun inhoud vermenselijkt niet alleen de Israëlische burgers, maar biedt in tijden van crisis een kans om hun perspectief te delen met miljoenen abonnees.


Het gebruik van sociale media neemt alleen maar toe. Statista schat dat in 2021 3,78 miljard mensen wereldwijd sociale media gebruiken en dat in 2025 4,41 miljard actieve gebruikers zullen zijn.


Met betrekking tot dagelijkse consumptie: "de gemiddelde hoeveelheid tijd die een persoon op sociale media doorbrengt, wereldwijd, is 2 uur en 24 minuten."


Met zo'n groot publiek moeten Israëlische influencers zich ervan bewust zijn dat met een groot online bereik een grote verantwoordelijkheid gepaard gaat.


Je zou kunnen stellen dat beroemdheden als Gal Gadot, Natalie Portman, Bar Refaeli en zelfs voormalig premier Bibi Netanyahu pioniers waren gezien hun sterrenmacht en wereldwijde bereik.


De huidige generatie Israëlische influencers die online aan populariteit wint, is echter de tweede generatie in de digitale ruimte.


De meeste inhoud die op TikTok en Instagram wordt gemaakt, is door Gen Z-makers en tot op zekere hoogte ook door millennials. Influencers spelen een buitensporige rol in de manier waarop Gen Zers hun wereldbeeld definiëren.


Als sociale media de speeltuin is, zijn influencers de koningen en koninginnen van die arena. Uit de laatste statistieken blijkt dat 45% van de tieners minstens 10 influencers volgt op sociale media, en dat ongeveer 75% van de Gen Zers influencers online bijhoudt.


Een van de meest populaire Gen Z Israëlische influencers is #orzutiextra (Or Zuti) met meer dan zes miljoen volgers op TikTok en bijna 60.000 volgers op Instagram.


Veel van zijn video's bevatten hoe hij onschuldige omstanders in en rond Tel Aviv in de maling neemt. Maar met zo'n grote, betrokken aanhang hielp hij het perspectief van Israël te delen tijdens het laatste conflict in Gaza.


Zoals Zuti het stelt: “De meeste van mijn grappen zijn in Tel Aviv en voor mensen uit Israël gaan ze extreem viraal en tonen ze het goede van Israël. En met de kracht van de volgelingen die ik krijg, slaag ik erin om de echte kant van de situatie in Israël te laten zien.”


Veel van de komedie op TikTok is van het oneerbiedige of zelfspot. Korte video's van grappen en commentaar die Zuti en TikTokers zoals # Thezohan48 posten, zijn populair en spelen op de trending liedjes of videotrends op TikTok.


Omdat Israëlische komedie is wat het is - bizar, grenzeloos en niet voor bangeriken - is het zeer geschikt voor het podium.


Geen dorstvallen, maar empowerment


Beelden van vrouwen in verleidelijke poses kunnen op sociale media als een kleine gemene deler worden gezien. Deze "dorstvallen" doen het goed als het gaat om betrokkenheid. Maar afgezien van het verzamelen van likes en twijfelachtige opmerkingen, worden ze misschien niet als empowerment ervaren.


Sommige influencers daarentegen gebruiken sociale media om een ​​meer letterlijke boodschap van vrouwelijke empowerment te delen. Instagram-beïnvloeders zoals Orin Julie (Queen of Guns) en TikTokers zoals Natalia Fadeev (Gun Waifu) hebben miljoenen volgers verzameld. Hoewel een deel van de inhoud als controversieel kan worden beschouwd, is dit 2022 en is de krachtige beeldpromotie online populair.


Zoals Fadeev zegt: “Ik heb niet voor sociaal gekozen; social koos mij, echt waar. Ik kwam toevallig in de sociale media-industrie terecht en [het] was niet een van mijn eerste opties."


Ze legt verder uit: "Het begon allemaal toen ik een Instagram-account opende en ik trots mijn foto's deelde in een IDF-uniform, samen met enkele verhalen uit de militaire dienst. Sinds die foto's en video's viraal gingen, en met de tijd zag ik mijn aanhang groeien, dus besloot ik het naar een hoger niveau te tillen en me meer te concentreren op het creëren van inhoud over Israël, de IDF en wapens in het algemeen."


Deze influencers brengen het feit over dat vrouwen dienen in gevechtseenheden in de IDF en presenteren een beeld van een "#bossbabe", dat niet typisch is op sociale media. Daarom gaat hun inhoud viraal.


Sommigen hebben beschuldigingen geuit dat dit fenomeen vrouwen objectiveert in de naam van het scoren van punten voor public relations - maar dit is een oppervlakkig begrip van de Israëlische cultuur.


Het land dateert uit de kibboetsbeweging en heeft sterke egalitaire wortels met vrouwen die een rol spelen bij het verdedigen en leiden van het land (voormalig premier Golda Meir ).


Tegenwoordig zijn TikTok en Instagram misschien de voorkeursplatforms, maar nieuwe platforms en media zullen aan populariteit winnen (zoals de metaverse), en de volgende generatie Israëlische influencers zal opstaan ​​en ze beheersen.


51 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page