top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gezamenlijke verklaring van de 48e gezamenlijke politiek-militaire groep tussen de VS en Israël


Foto US Department of State


Hoge Amerikaanse en Israëlische civiele en militaire functionarissen hebben de eerste persoonlijke, bilaterale Joint Political-Military Group (JPMG) bijeengeroepen sinds het begin van de COVID-pandemie in Washington DC.


De Verenigde Staten en Israël erkennen beide dat de wereld zich op een keerpunt in de geschiedenis bevindt – niet alleen in het Midden-Oosten, waar Israël getuige is van ongekende vooruitgang in zijn relaties met regionale partners, maar ook nu de wereld samenkomt om Oekraïne te versterken, terwijl het zijn soevereiniteit en territoriale integriteit verdedigt.

De dialoog bood de gelegenheid om kwesties van gemeenschappelijk belang te bespreken en wederzijds voordelige mogelijkheden te onderzoeken, terwijl de voortdurende inzet van de Verenigde Staten voor de veiligheid van Israël werd ondersteund, met inbegrip van hun toezegging om te voorkomen dat Iran een kernwapen zou krijgen en om Israëls vermogen te ondersteunen om eventuele huidige en toekomstige dreiging.

Derek Chollet, de adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, verwelkomde samen met hoge functionarissen van de Bureaus voor Politiek-Militaire Zaken en het Nabije Oosten, het Bureau van de Minister van Defensie voor Beleid en het Defensie Veiligheidssamenwerkingsagentschap de Israëlische delegatie die geleid werd door directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Defensie, generaal-majoor (bd.) Amir Eshel. Directeur-generaal Eshel werd vergezeld door de directeur van het Policy & Political-Militaire Bureau, de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, de plaatsvervangend directeur-generaal voor Strategische Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en hoge vertegenwoordigers van het Israëlische ministerie van Defensie.

De verloving, die de primaire veiligheids- en politiek-militaire dialoog van het ministerie van Buitenlandse Zaken met Israël was, bood beide delegaties de gelegenheid om te praten over versterking van de veiligheidssamenwerking in de context van de zich ontwikkelende regionale en mondiale dynamiek om de regionale stabiliteit te vergroten. Beide delegaties erkenden het toenemende geweld in Judea en Samaria en benadrukten het belang van de-escalatie om conflicten te verminderen en spanningen te verminderen, naast de vastberaden strijd tegen het terrorisme.

De JPMG van dit jaar was gericht op ontluikende kansen voor bilaterale en multilaterale samenwerking en Amerikaanse steun voor de opbouw van Israëlische strijdkrachten om gedeelde regionale problemen aan te pakken, de effecten van strategische concurrentie op zowel regionaal als mondiaal niveau, defensie-export en andere overwegingen van buitenlands beleid.


Directeur-generaal Eshel en raadgever Chollet benadrukten beiden de ongekende samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israël, en bevestigden opnieuw het ijzersterke strategische partnerschap tussen onze twee landen.


Ze richtten zich ook op samenwerking tegen de Iraanse nucleaire en regionale dreigingen, de kansen die werden gecreëerd door de Abraham-akkoorden en de zich ontwikkelende samenwerking tussen de Israel Defense Forces en het Department of Defense, waarbij het US Central Command de operationele uitbreiding van de militaire samenwerking leidde. Adviseur Chollet en directeur-generaal Eshel bevestigden de gedeelde inzet voor een geloofwaardige militaire dreiging om Iran af te schrikken. Directeur-generaal Eshel sprak zijn waardering uit voor de standvastige steun en het partnerschap van de Amerikaanse regering om de kwalitatieve militaire voorsprong van Israël te verzekeren.

Bijna vier decennia lang, sinds de oprichting in 1983, toen president Reagan en premier Shamir de oprichting van de JPMG aankondigden, heeft dit forum een ​​cruciale rol gespeeld bij het verder versterken van de veiligheidsbanden tussen onze twee landen. De JPMG weerspiegelt de niet aflatende inzet van de Verenigde Staten voor de veiligheid van Israël, met inbegrip van het ondersteunen van het vermogen van Israël om een ​​kwalitatieve militaire voorsprong te behouden in conventionele militaire capaciteit.


De Verenigde Staten zetten zich in voor de veiligheid van Israël; het memorandum van overeenstemming van 2016 over veiligheidsbijstand aan Israël, de grootste toezegging van Amerikaanse veiligheidsbijstand in de geschiedenis, toont deze keiharde toezeggingen aan.

43 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page