top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Griekse slingerkogel uit de Hellenistische periode ontdekt in Israël


Het woord "Victory" aan de ene kant van de slingerkogel en de namen van de goden Heracles en Hauronas aan de achterkant. Foto Dafna Gazit / Israel Antique Authority


Een loden kogel werd ontdekt in de Israëlische stad Yavne , zo onthulde de Israel Antiquities Authority op donderdagochtend, met een inscriptie die aantoont dat deze mogelijk toebehoorde aan een Griekse soldaat tijdens de oorlog tegen de Hasmoneërs tijdens de Hellenistische periode. De kogel is 4,4 centimeter lang en was bedoeld voor gebruik in een vroege slinger.


Het zeldzame projectiel was gegraveerd met de boodschap "Overwinning van Heracles en Hauronas", bedoeld om de overwinning in de strijd te verzekeren. " Het paar goden Hauron en Heracles werden beschouwd als de goddelijke beschermheren van Yavne tijdens de Hellenistische periode", verklaarde prof. Yulia Ustinova van de Ben Gurion Universiteit van de Negev, die de inscriptie ontcijferde. "Eigenlijk is de inscriptie op een slingerkogel het eerste archeologische bewijs van de twee bewakers van Yavne , ontdekt in Yavne zelf. Tot vandaag was het paar alleen bekend van een inscriptie op het Griekse eiland Delos."


Ze legde uit dat dit bericht bedoeld was als een bedreiging voor de tegenstanders van de Griekse krijger. "Loden slingerkogels zijn bekend in de antieke wereld vanaf de 5e eeuw voor Christus, maar in Israël werden weinig individuele slingerkogels gevonden met inscripties," vervolgde ze. "De inscripties brengen een boodschap over van het verenigen van de krijgers met als doel hun geest op te vrolijken, de vijand bang te maken, of een oproep die bedoeld is om de slingerkogel zelf op magische wijze van energie te voorzien."


De inscriptie was inderdaad bedoeld om de vijand als het ware van hun stuk te brengen. Volgens Pablo Betzer en Dr. Daniel Varga, de directeuren van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, is er echter geen manier om te weten of het projectiel daadwerkelijk toebehoorde aan een Griekse soldaat.


Volgens hen bestaat de kans dat het is gebruikt tijdens een conflict tussen de Grieken en de Hasmoneërs.


"In de 2e eeuw vGT werd de heidense Yavne - die een bondgenoot was van de Seleuciden (de Grieken die over Eretz-Israël regeerden), aangevallen door de Hasmonese legers", legden de directeuren uit. "De Hasmoneërs probeerden de andere naties te onderwerpen en een homogene en 'zuivere staat' te creëren vanuit religieus-ritualistisch oogpunt. De kleine loden slingerkogels, die de aanstaande overwinning van de goden van het heidense Yavne aankondigden, zijn tastbaar bewijs van een felle veldslag die destijds plaatsvond in Yavne. "


De Yavne opgraving is een doorlopend project en het is een van de grootste van onze tijd.


De archeologische opgravingen in Yavne. Foto Emil Aladjem / Israel Antique Authority65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page