top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Grootste matze in Israël tentoongesteld in de residentie van de president


President Herzog bij de grootste matza van Israël, 6 meter lang, 106 cm breed, 4 mm dik. Foto Haim Zach / GPO


Voorafgaand aan Pesach verwelkomden president Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog vertegenwoordigers van de fabriek die de grootste matza in Israël heeft geproduceerd in de residentie van de president.


De record brekende matze is 6 meter lang, 106 cm breed, 4 mm dik en weegt ongeveer 6 kg. De matze, met meer dan 119.000 perforaties, werd gemaakt van 7 kg bloem en 3 liter water en het duurde drie uur om te bakken.


Bij het speciale evenement was David Wolf, een matza bakker van de vijfde generatie, zoon van de plaatsvervangend CEO van de fabriek, Roie Wolf, en zijn kinderen, de volgende generatie matza bakkers. Ze vertelden de president en de First Lady over hoe ze de grootste matse van Israël bakten en over de geschiedenis van de oprichters van de familiefabriek.


President Herzog zei dat hij tijdens Pesach een speciale voorliefde heeft voor matze brei en vroeg de kinderen naar hun favoriete manieren om matze te eten. Itamar (11) zei dat hij dol is op de met chocolade omhulde matza die zijn vader maakt, en Rom (8) zei dat ook hij vooral dol is op chocoladematza.


Alma (8) vertelde de president en de First Lady dat de familie elk jaar matza uitdeelt aan de faculteit van haar school ter ere van Pesach.


President Herzog met de toekomstige 7e generatie matza bakkers. Foto Haim Zach / GPO


"Jullie zijn de zevende generatie in de fabriek: jullie zijn de toekomst, het is ongelooflijk", zei de president tegen de kinderen.


Deze speciale matza werd gebakken door zo'n 20 arbeiders in de matza fabriek en de productie ervan vereiste aangepaste aanpassingen aan de productielijn om aan zijn gigantische proporties te voldoen.


De president was verbaasd over de grote matzah en zei: "We zijn erg blij om de langste matza in Israël en misschien zelfs van de hele wereld te zien, aangezien u in uw fabriek 138 jaar matza wordt gebakken. Ik wil het volk van Israël een heerlijke Seder avond, en een koosjere en gelukkig Pesach wensen".


First Lady Michal Herzog: "Ik wil iedereen een prettige en rustige voorjaarsvakantie wensen. Mogen we rustigere dagen kennen."
1.287 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page