top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hadassa Medisch Centrum gaat P-Cure protontherapie aanbieden aan kankerpatiënten in Israël


Foto via P-Cure


P-Cure, leverancier van het meest compacte 360° portaalloze adaptieve protontherapiesysteem dat kan worden geïnstalleerd in een Linac Vault, heeft een samenwerking aangekondigd met de Hadassah Medical Organization in Jeruzalem.


De samenwerking zal kankerpatiënten in Israël toegang geven tot protonentherapie, de meest gerichte vorm van bestralingstherapie. De behandelingen zullen worden uitgevoerd als een klinisch onderzoeksinitiatief zonder economische last voor patiënten of medische verzekeraars.


De behandelingen worden uitgevoerd door het medisch team van Hadassah in het P-Cure Clinical Research and Development Center. Het centrum zal de in- en uitstroom van patiënten, de planning van de behandeling en de infrastructuur voor de levering van behandelingen beheren. Het centrum zal ambulante diensten hebben om complicaties in noodsituaties te behandelen. In eerste instantie zullen de behandelingen worden geleverd aan patiënten met maligniteiten in de hersenen, het hoofd en de nek, de borstkas en de pancreas.


P-Cure heeft al goedkeuring gekregen van de studie door de Ethische Commissie van de Hadassah en een goedkeuring van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid. P-Cure en Hadassah verwachten in de herfst van 2022 met de behandeling van patiënten te beginnen.


"We zijn enthousiast over de mogelijkheid om de eerste aanbieder te zijn van het meest gerichte type bestralingstherapie voor kankerpatiënten in Israël. Tot nu toe moeten de patiënten in Israël, die in aanmerking kwamen voor protontherapie, naar het buitenland reizen. Dit heeft enorme psychologische gevolgen en economische lasten voor de patiënt, hun families en de medische verzekeraars in het land. Hadassah, samen met P-Cure, zal het paradigma veranderen door deze langverwachte technologie te leveren aan alle Israëlische patiënten in nood", zegt prof. Aron Popovtzer, de directeur van het Sharett Institute of Oncology in het Hadassah Medical Center.


"Het is een grote eer voor ons om samen te werken met Hadassah bij het leveren van deze geavanceerde technologie aan kankerpatiënten", zegt Michael Marash , de CEO van P-Cure. "Hadassah, verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, de instelling waarvan de eerste gouverneurs Sigmund Freud en Albert Einstein waren, loopt altijd voorop in de strijd tegen kanker. Dit initiatief is een aanvullend bewijs van de klinische uitmuntendheid die de gouden regel is van deze instelling", voegt Marash toe.


Protontherapie heeft zijn klinische voordelen bewezen sinds het eerste protonencentrum in het ziekenhuis 32 jaar geleden begon met de behandeling van patiënten. In het bijzonder is protonentherapie nauwkeuriger dan elke andere vorm van straling. In tegenstelling tot röntgenbehandeling, is er bij protontherapie een kleine hoeveelheid ingangsstraling, maar vrijwel geen reist voorbij de tumor. Dit voordeel van protontherapie resulteert in het elimineren van veel van de schadelijke bijwerkingen van bestralingstherapie, en stelt artsen in staat om veilig hogere doses straling aan tumoren toe te dienen.


Maar zelfs met de klinische voordelen van protontherapie zijn er wereldwijd slechts 112 operationele centra. Minder dan 2% van de patiënten die baat kunnen hebben bij protonentherapie heeft toegang tot deze geavanceerde vorm van behandeling. De beperkende factor zijn de kosten van apparatuur en constructie. De typische totale kosten van een voltooid eenkamercentrum kunnen meer dan $ 50 miljoen bedragen.


"Met een P-Cure-oplossing elimineren we de bouwkosten en verminderen we de kosten van apparatuur met de helft. Het compacte P-Cure-systeem dat is geïnstalleerd in bestaande oncologieafdelingen voor bestraling, neemt de economische barrière weg om meer patiënten de voordelen van protonentherapie te bieden; en dit komt bovenop de klinische voordelen van protonentherapie die zullen worden gegenereerd door Prof. Popovtzer en zijn team in Israël’, zegt Marash.

70 weergaven0 opmerkingen
bottom of page