top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Hamburger' - een column van Rob Fransman

Screenshot YouTube


Eerlijk gezegd valt het me tegen dat de oorlog zo lang duurt. Ik had gedacht dat de machtige IDF Hamas in enkele dagen zou vermorzelen. Fout gedacht. Ik ben ervan overtuigd dat Israël dat wel had gekund.


Maar de wereld laat de IDF vechten met één hand op de rug gebonden. Soms bekruipt me de angst dat de IDF de oorlog niet werkelijk wint en Gaza verlaat zonder levende gijzelaars en zonder de koppen van Yahia Sinwar en Mohammed Deif.


Dan krijgt Hamas weer miljarden, wordt UNWRA opgetuigd onder een andere naam en begint de tunnelbouw van voren af aan. Ik moet er niet aan denken.


Een groot deel van de wereld helaas wel In Nederland is één Jood die wel toejuicht wanneer Hamas overleeft. Dat is het fenomeen Jaap Hamburger. Een Jood met Jüdischer selbsthass, verworden tot een Joodse antisemiet.


Die bestaan echt, Hamburger is het bewijs. Iemand wees me op de Nieuwe Wereld TV, een website die naar eigen zeggen een platform is dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over van alles en nog wat. Bla bla bla.


Er zullen best wel interessante gesprekken op dat platform staan maar met het Youtube interview dat ene Martijntje Visser met Hamburger heeft wordt de plank volledig misgeslagen. De man zit daar met een arrogantie die misselijk maakt. Meteen al spreekt hij over het Cidi waarvan hij vermeldt dat andere namen voor de organisatie zijn “die hij nu even achterwege wil laten.” Hij zegt geen woord verkeerd maar je voelt de risjes.


“Bestaat het wel, het Joodse Volk?” “Israël heeft heel slim het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen gesaboteerd” “Voor de zionisten is er maar één recht en dat is het Joodse recht, alle anderen zijn daaraan ondergeschikt” “Wat er momenteel in Gaza gebeurt zou je kunnen betitelen als de opmaat naar genocide.”


Tekenend is deze quote: “ik heb deze periode ervaren als een enorme belasting, gegeven de beelden die via Al Jazeera tot ons komen.” De beelden van de gemutileerde Israëlische slachtoffers belasten Hamburger kennelijk niet. Mevrouw Visser stelt leidende vragen en vermijdt zorgvuldig de vraag of de wandaad die aan de mensen in Israël is begaan hem dan helemaal niets doet. Hamburger zit daar als een toonbeeld van rechtschapenheid. Hij vertelt dat hij warme gevoelens heeft overgehouden aan zijn bezoeken aan Gaza.


“Zulke warme gastvrije mensen daar, ik zag geen enkele haat tegen Israël.” Dit is ook een fraaie: “Als Hamas een terreurbeweging is dan is de IDF dat ook.” En: “Ik zie geen enkel verschil tussen de gijzelaars die Hamas gevangenhoudt en de mensen die in Israël in administratieve detentie zitten.” Geen enkel verschil….Enfin, wie het gesprek wil zien moet zelf maar kijken. Een sterke maag is vereist.


Ik keek eens op X wat de man zoal tweet. Dat kon maar even want zodra Hamburger zag dat ik hem volgde heeft hij mij geblokt. Desondanks vond ik een fraaie verzameling. Ik maakte screenshots van zijn tweets maar ruimte en tijd ontbreken om die hier allemaal te publiceren. Hamburger gebruikt termen als: Judeo-fascisme, zionistische barbaren, (Israëlische) war criminals, enzovoorts, enzovoorts.


Nog twee letterlijke citaten: “De overloop tussen kritiek op Israël en antisemitisme is nog steeds een stuk minder dan die tussen zionisme en fascisme.” “De Israëlische wolf viert in Gaza zijn sadisme bot.” Hij heeft zelfs het gore lef om de Israëlische ministers te vergelijken met SS-Gruppenführer Stroop, de verwoester van het getto in Warschau.


Walgelijk is de retweet van zijn Belgische vriend Dyab Abou Jahjah die een foto plaatst van een Nederlands meisje in de IDF. Hamburger voegt de namen van drie Israëlisch-Nederlandse IDF-soldaten eraan toe en vraagt om hun vervolging vanwege deelname aan vreemde krijgsdienst.


Overigens is de manier waarom Hamburger de namen op internet vermeldt sinds 1 januari van dit jaar verboden. Het wordt doxing genoemd. Dom is H. niet, hij plaatst zijn tweet op 31 december. De commentaren op het interview op De Nieuwe Wereld Tv zijn over het algemeen lovend. Hamburger wordt een wijs man genoemd.


Nu ja, we weten dat de meeste Nederlanders niet overlopen van sympathie, voor Israël en Joden, door hen systematisch en denigrerend zionisten genoemd. In het Joodse wereldje worden Hamburger en zijn EAJG door niemand serieus genomen. Men verkiest hem te negeren. Misschien wel uit frustratie daarom kan Hamburger het niet laten om zich denigrerend uit te laten over Esther Voet die hij Stampvoet noemt. Ronnie Naftaniel noemt hij op een bepaald toontje consequent Meneer Naftaniel.


Ik besteed in deze column wel aandacht aan Jaap Hamburger. Hij verdient het. Hoe intens slecht moet je zijn om de raketten op Israëlische steden, onveranderlijk gericht op burgerdoelen, gerechtvaardigd verzet te noemen terwijl je eigen broer in Tel Aviv woont.

499 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page