top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hangers in kamp Sobibor ontdekt met tekst 'Shema Yisrael' ("Hoor O Israël")


Hanger met Shema Yisrael gevonden in vernietigingskamp Sobibor in Polen, 27 januari 2021. Foto IAA


De Israel Antiquities Authority (IAA) heeft vandaag, donderdag, bekend gemaakt dat er drie hangers met het Hebreeuwse gebed Shema Yisrael ("Hoor O Israël") zijn opgegraven in het voormalig concentratiekamp Sobibor in Polen.


Al tientallen jaren zijn er opgravingen in Sobibor aan de gang waar 250.000 mensen zijn vermoord, het team stond onder leiding van Yoram Haimi van IAA, Wojciech Mazurek uit Polen en Ivar Schute uit Nederland, en werd bijgestaan ​​door buurtbewoners.


Hanger met een afbeelding van Mozes die de tabletten draagt. Foto IAA


"Er is weinig bekend over de verhalen achter de hangers, die hartverscheurend zijn", zegt Haimi.


Hanger met Shema Yisrael. Foto IAA


Een van de hangers werd ontdekt in de overblijfselen van een gebouw waar Joden werden uitgekleed voordat ze naar de gaskamers werden geleid.


"Het persoonlijke en menselijke aspect van de ontdekking van deze hangers is huiveringwekkend", zegt Eli Eskozido, directeur van de IAA.


Hanger met een afbeelding van Mozes. Foto IAA


"Het is mogelijk geweest om een ​​soort traditie te identificeren onder de Joodse gemeenschappen van Oost-Europa met hangers die waren gegraveerd met "Shema Yisrael" aan de ene kant en een afbeelding van Mozes en de tabletten van de Wet aan de andere kant," hij zei.


Het is traditioneel voor Joden om het Shema als hun laatste woorden te zeggen, en voor ouders om hun kinderen te leren het te zeggen voordat ze 's avonds gaan slapen
260 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page