top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Herdenking voor in München vermoorde Israëlische sporters in Israëlische ambassade in Tokyo


Ankie Spitzer en Ilana Romano steken een kaars aan. Screenshot


Tijdens een intieme bijeenkomst in de Israëlische ambassade in Tokyo werden zondag de 11 door Palestijnse terroristen tijdens de Olympische Spelen van 1972 vermoorde Israëlische sporters herdacht. De intieme bijeenkomst werd o.a. bijgewoond door de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, de Israëlische ambassader, de Gouveneur van Tokyo Israëlische atleten en Ankie Spitzer weduwe van Andrei Spitzer en Ilana Romano, weduwe van Yoseff Romano.


"Ook al zijn er al 49 jaar verstreken, de tragedie staat nog steeds in ons collectieve geheugen gegrift en zal dat altijd blijven", zei Yaffa Ben-Ari, de Israëlische ambassadeur in Japan.Na emotioneel de zegen van dankzegging, Shechiyanu, te hebben uitgesproken, aan het begin van haar toespraak, dankte Ankie Spitzer, weduwe van de gesneuvelde Israëlische schermcoach Andre Spitzer, IOC-voorzitter Thomas Bach uitbundig voor het gebaar tijdens de openingsceremonie waarbij voor het eerst de vermoorde sporters werden herdacht, en noemde het een “glorieus moment” om “eindelijk te beseffen dat onze 11 dierbaren werden erkend als leden van de Olympische Spelen en dat ze niet langer genegeerd werden omdat ze Joden en Israëli’s waren.”


"Soms is er maar één man nodig om het verschil te maken", zei ze, verwijzend naar Thomas Bach.


"Onze diepe wonden van de Olympische Spelen in München zullen nooit genezen, maar het leven ziet er vandaag anders uit - veel helderder en hoopvol", voegde ze eraan toe.


IOC voorzitter Thomes Bach zei in zijn toespraak: “We weten dat geen enkele ceremonie en geen enkele herinnering ooit de leegte kan vullen die is achtergelaten door degenen wiens leven zo gewelddadig is genomen. Met deze herdenkingen wilden we hun nagedachtenis eren, terwijl we ook probeerden de wonden uit het verleden te sluiten.”


De video van deze bijzondere herdenkisbijeenkomst kunt u via deze link bekijken.88 weergaven1 opmerking

1 Comment


HansLa23+
Aug 01, 2021

Eigenlijk ook triest dat dit een besloten herdenking moest worden . In het iedereen doet mee en respect klimaat van de huidige Olympics had dit een grote herdenking moeten zijn !! Rust in Vrede .

Like
bottom of page