top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het best beveiligde bloedcentrum ter wereld staat in Ramla, Israël


Foto Marcus National Blood Services Center


Het Marcus National Blood Services Centre in Ramla is ontworpen om de strategische bloedreserves van Israël te beschermen tegen raketten, chemische en biologische aanvallen, maar ook tegen aardbevingen. Drie van de zes verdiepingen van het gebouw zijn ondergronds gebouwd in achtereenvolgens veiligere niveaus.


Het centrum draagt ​​de naam van Bernie Marcus, de oprichter van Home Depot, en zijn vrouw, Billi. De Amerikaanse filantropen schonken genereus $ 35 miljoen aan het project.

"Tijdens een bezoek vele jaren geleden aan de bloedbank van Israël, te midden van de raket- en raketaanvallen, besefte ik hoe delicaat en kwetsbaar het bloedsysteem was", herinnert Bernie Marcus zich. "Ik ben blij dat we vanaf het allereerste begin hebben deelgenomen aan de bouw van dit prachtige gebouw, waar de bloedtoevoer van Israël zal worden beschermd voor al zijn burgers, zowel joden, christenen als moslims."


"Het Marcus National Blood Services Center zal Magen David Adom in staat stellen talloze levens te redden in tijden van oorlog en vrede, dankzij de Marcus's en de genereuze steun van elk van onze toegewijde Amerikaanse donoren", aldus Catherine Reed, chief executive officer van AFMDA.


Beschouwd als een hoeksteen van de nationale veiligheid van Israël, werd de strategische faciliteit ontworpen en gebouwd in samenwerking met het kabinet van de premier, het ministerie van Defensie, de Israel Defense Forces en de National Cyber ​​Security Authority.


Het centrum zal, wanneer het volledig operationeel is (een status die het naar verwachting in maart zal bereiken), de gehele bloedbank van Israël uitvoeren.


“Bloed is de essentie van het leven, ons kostbaarste geschenk; we moeten al het mogelijke doen om het te behouden. De geschiedenis heeft ons geleerd om altijd voorbereid te zijn en geen enkel land op aarde is ooit zo proactief geweest in het beschermen van de bloedtoevoer”, aldus Reed.

Het nieuwe Marcus Center is afgeschermd met extra dikke betonnen muren, explosiedeuren en luchtsluizen, evenals biologische en chemische bescherming die zich uitstrekt over drie ondergrondse verdiepingen. Op de drie bovengrondse verdiepingen bevinden zich de Moedermelkbank, waar moedermelk wordt opgehaald voor te vroeg geboren en zieke baby's, evenals het bloeddonatiecentrum, administratieve kantoren, vergaderzalen en eetzalen.


Op de eerste ondergrondse verdieping bevinden zich afgeschermde bloedbanklaboratoria, een transportcentrum en beveiligde wagenparkparking, waar alle nieuwe ambulances volledig zullen worden uitgerust.


De tweede ondergrondse verdieping herbergt de navelstrengbloedinventaris, een moleculair R&D-laboratorium en een luchtfiltratiesysteem voor chemische en biologische oorlogsvoering waarmee het personeel door het hele gebouw kan blijven werken en bloed kan verwerken in het geval van een chemische of biologische aanval.


In het hart van het derde en diepste niveau ligt de Blood Storage Vault, een 300 vierkante meter grote veilige kamer die is afgeschermd tegen de meest ernstige raketdreigingen, waarin Israëls strategische inventaris van 25.000 bloedbestanddelen zal worden beschermd in tijden van oorlog.


Om het hoogste niveau van bescherming en continuïteit van operaties in oorlogsscenario's te garanderen, heeft elk kritiek systeem een ​​secundair systeem, waaronder twee hellingbanen die naar de ondergrondse verdiepingen leiden, vier sets liften en vier generatoren.


"Met bedreigingen vanuit Iran en daarbuiten, zal deze nieuwe maximaal beveiligde faciliteit de Israëlische nationale medische hulpdienst in staat stellen levens te redden - zelfs onder de meest ondenkbare omstandigheden - voor de komende decennia", zei Reed.
71 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page