top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het volgende superfood: eiwitrijk zeewier, een Israëlisch bedrijf komt er mee


Zeewierteelt in Seakura in Michmoret, Israël. Foto door Yoram Aschheim & Shay Cohen


Een van de openingsgerechten van het 19-gangen degustatiemenu dat wordt geserveerd in het OCD-restaurant van Tel Aviv – onlangs door de Best Restaurant Academy uitgeroepen tot derde van de 50 beste restaurants in het Midden-Oosten – is een tartelette van komkommer gevuld met tandbaars tartaar, gerookte aiolisaus en gegarneerd met reepjes karmijnrood gebakken... zeewier!


De garnering van deze komkommer tartelettes bij OCD in Tel Aviv is gebakken Gracilaria zeewier. Foto door Haim Yosef via ISRAEL21C


Het zeewier kwam niet uit Japan, maar kwam uit Michmoret, 40 kilometer naar het noorden.


Het zeewier is ook niet afkomstig uit de zee, zoals je zou vermoeden. Het is het product van een Israëlisch bedrijf dat unieke technologie heeft ontwikkeld voor het kweken van zeewier op het land.


Op zijn boerderij nabij de Middellandse Zeekust kweekt Seakura biologisch zeewier in poelen met water dat uit een diepzeebron wordt gepompt, gefilterd om verontreinigende stoffen, waaronder zware metalen, te verwijderen.


De groeiende basins zijn verdeeld in drie secties, of wat CEO Haim Oz "het babyhuis, het kinderhuis en de volwassenen" noemt.


Zeewier incuberen bij Seakura. Foto door Yoram Aschheim & Shay Cohen


Door de temperatuur van het water en de blootstelling aan licht te regelen, wordt de opbrengst van zeewier het hele jaar door gemaximaliseerd en constant, in tegenstelling tot de wilde variëteit die seizoensgebonden is en onderhevig is aan omgevingscondities die de groei en kwaliteit negatief beïnvloeden.


Hoog in eiwit

In een wereld die worstelt met voedseltekorten voor een wereldbevolking van bijna 8 miljard mensen en wanhopig op zoek is naar milieuvriendelijke bronnen, lijkt zeewier veelbelovend - hoewel het nog moet aanslaan zoals andere superfoods, zelfs voor mensen met een populair eiwitrijk dieet.


Mensen hebben niet ontdekt dat als het om eiwitten gaat, zeewier de gebruikelijke bronnen op ons bord verslaat.


"Zeewier lijkt meer op een ei dan op een plant", zegt Oz tegen ISRAEL21C. “Het bevat 32 gram eiwit in vergelijking met rood vlees (25 gr), kip (21,7 gr) en een ei (12 gr).”


Uit duizenden zeewiersoorten koos Seakura er slechts twee: Ulva (ook bekend als zeesla), een bladgroene variëteit die lijkt op het zeewier dat we beter kennen; en Gracilaria, die een diep roodachtige kleur heeft en delicate bladeren heeft.

Partijen testen op Seakura's zeewierboerderij. Foto door Yoram Aschheim & Shay Cohen


Het bedrijf voerde vervolgens genetische selectie uit om de optimale hoeveelheid eiwitten, mineralen en vitamines te garanderen.


Zeewier kan ook concurreren, en vaak verslaan, andere superfoods zoals boerenkool, chia en spirulina vanwege de voedingsvezels, magnesium, calcium en vooral het hogere jodiumgehalte. Jodiumtekort is het meest zorgwekkend omdat het verantwoordelijk is voor een van de grootste voedingstekorten in de wereld van vandaag en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals struma en zwangerschapsgerelateerde problemen.


Zeewier falafel en pesto

Tijdens een rondleiding door de boerderij proefde ik de groene blad zeesla rechtstreeks uit het zeewaterzwembad met jacuzzi-achtige bubbels.


Hoewel de umami-smaak lekker was, bleef het zout nog een paar uur hangen en ik kon me niet voorstellen dat ik er bergen van zou eten. Voor degenen die hun jodiuminname aanzienlijk willen verhogen, heeft de Seakura supplementenlijn waarschijnlijk de voorkeur.


Een ander alternatief zijn de nieuwe voedingsproducten die het bedrijf dit jaar lanceerde. Negen Canadese supermarktketens verkopen Seakura's biologische zeewier falafel mix, verschillende zeewier pasta's met linzen, maïs of quinoa toegevoegd, twee pesto opties en vlokken om te kruiden.


In Italië levert Seakura vers zeewier aan het gevestigde diepvriesproductiebedrijf Rispo. Rispo heeft onlangs een diepgevroren pannenkoekbol met zeewier toegevoegd aan het assortiment hartige frittelle. De verpakking suggereert om de balletjes te serveren bij een aperitief of als feestmaaltijd.


Rispo gebruikt Seakura-zeewier in zijn hartige frittelle. Foto met dank aan Rispo via ISRAEL21C


De totale export naar Europa is de afgelopen jaren dramatisch gegroeid, vertelt Oz aan ISRAEL21c, van 34 naar 100 ton per jaar.


Zeewier op ons bord leggen

Dus waarom staan ​​zeewierproducten niet in onze supermarkt schappen in Israël?


“We hebben contact met alle topchefs in Israël die dol zijn op ons vers geplukte product. In Azië maakt het deel uit van hun dieet. Maar voor de rest van de wereld, inclusief Israël, is zeewier een onbekend en exotisch voedsel geweest”, legt Oz uit.


“Vroeger zeiden mensen dat ze het zien als het vervelende ding dat op het strand aan je benen plakt, niet als iets om te eten. Nu beseffen ze hoe gezond en lekker het is.”


Ondanks deze uitdagingen streeft Seakura ernaar om "zeewier op het bord van elke vijfde Israëliër te leggen en niet alleen als sushi."


Op de dag dat ik de boerderij bezocht, zat een delegatie uit de VAE aan een brunch beladen met gerechten gemaakt van zeewier: zeewierpesto met zeewiercrackers, limaboon en zeewiersalade, gestoomde aubergine in een pinda-sesamsaus met zeewiergarnituur en een gezonde shake van appel, selderij en zeewier.


Misschien zien onze borden er in de niet al te verre toekomst hetzelfde uit.


Voor meer informatie, klik hier.


1.034 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page