top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het volledige Israëlische voorstel omvat een 'permanent' staakt-het-vuren in Gaza voordat alle gijzelaars terugkeren


Foto GPO


Het Israëlische Channel 12 News heeft maandagavond uitgebreide details gepubliceerd over wat Israël beweert op 27 mei aan Hamas te hebben voorgesteld voor een staakt-het-vuren en vrijlating gijzelaars.


Het vier pagina’s tellende document, naar verluidt getiteld ‘Algemene principes voor een overeenkomst tussen de Israëlische kant en de Palestijnse kant in Gaza over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen en het herstellen van een duurzame rust’, bevat 18 clausules en schetst drie fasen, aldus I24News.

Delen van het document van het Israëlische voorstel aan Hamas Foto: N12News


In tegenstelling tot wat premier Benjamin Netanyahu publiekelijk beweert, omvat het gerapporteerde document niet de eliminatie van Hamas als regeringsmacht in Gaza.

In plaats daarvan verplicht het Israël er naar verluidt toe de oorlog te beëindigen voordat alle gijzelaars worden vrijgelaten.


Belangrijkste elementen van het voorstel


Eerste fase:

- Hamas zou alle vrouwen, mannen ouder dan 50, en zieke of gewonde burgers vrijlaten, in totaal 33 gijzelaars.

- Israël zou 30 Palestijnse gevangenen per gijzelaar of 50 per vrouwelijke soldaat vrijlaten, inclusief terreurveroordeelden, gebaseerd op door Hamas verstrekte lijsten.

- Een gefaseerde vrijlating van gijzelaars, beginnend met drie vrouwelijke burgers op dag 1 en voortgezet met extra gijzelaars elke zeven dagen.

– Vrijlating van Hisham al-Sayed en Avera Mengistu, evenals van 47 Palestijnen die opnieuw zijn gearresteerd na de Gilad Shalit-deal van 2011, samen met alle Palestijnse vrouwen en kinderen onder de 19 jaar die sinds 7 oktober zijn vastgehouden.

 - Geen nieuwe arrestaties voor dezelfde overtredingen.


Tweede fase:

- Indirecte onderhandelingen beginnen uiterlijk op dag 16 en eindigen aan het einde van week 5 van de eerste fase.

- Herstel van de “duurzame rust” met een stopzetting van de vijandelijkheden en een volledige Israëlische militaire terugtrekking uit Gaza vóór de uitwisseling van soldaten en overgebleven manschappen.


Het kabinet van de premier heeft het rapport bestempeld als “onvolledig en misleidend”, en benadrukt dat Israël de oorlog niet zal beëindigen totdat al zijn doelstellingen zijn bereikt, waaronder het elimineren van Hamas, het terugsturen van alle gijzelaars en het garanderen dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël.


Het bureau beweert dat het volledige document deze doelstellingen zou bevestigen.


Netanyahu heeft kritiek gekregen van zijn extreemrechtse bondgenoten omdat hij het volledige voorstel niet aan het veiligheidskabinet heeft bekendgemaakt, met beschuldigingen dat hij informatie achterhoudt.
598 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1件のコメント


Lucas Ten Harkel
Lucas Ten Harkel
4 dagen geleden

Israël zal pas vrede krijgen als het bereid is alle vijanden te doden 4 mose 33, 51-53 Als het werkelijk één vijand heeft en niet meer met elkaar in strijd is Jes 60, 2

いいね!
bottom of page