top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hightech communicatie ondersteunt geïntubeerde patiënten op de intensive care

Met het platform van EyeControl kunnen patiënten met aandoeningen die spraak belemmeren, communiceren met behulp van intuïtieve oogbewegingen. Foto met dank aan EyeControl via ISRAEL21c


Het in Tel Aviv gevestigde EyeControl biedt een baanbrekend draadloos systeem dat communicatie mogelijk maakt voor mensen die niet kunnen praten vanwege degeneratieve spieraandoeningen of medische procedures zoals intubatie.


De afgelopen anderhalf jaar hebben het Beilinson-ziekenhuis in Petah Tikva en het Samson Assuta Ashdod Universitair Ziekenhuis EyeControl getest op geïntubeerde IC-patiënten om te bepalen of het faciliteren van communicatie het herstel kan vergemakkelijken en nachtmerries en hallucinaties (delirium) kan voorkomen, die doorgaans tot 80 procent treffen. van zulke patiënten.


Nadat sinds het begin van de oorlog met Hamas veel Israëlische soldaten met hoofdletsel op de Assuta ICU arriveerden, besloot het ziekenhuis het apparaat aan elke beademde soldaat te geven, afgezien van het onderzoek.


Het schermvrije systeem bestaat uit een draadloos op het hoofd gemonteerd apparaat. Via stemindicaties die worden geprojecteerd vanuit een luidspreker die naast het oor is geplaatst, kunnen gebruikers hoorbaar door menu's navigeren en selecties maken via oogbewegingen, zoals knipperen.


De infraroodcamera op het apparaat legt deze oogbewegingen vast en stuurt ze naar een cloudgebaseerd platform dat ze met behulp van kunstmatige intelligentie in spraak (in verschillende talen) vertaalt . De patiënt kan de oortelefoon ook gebruiken om opgenomen muziek of berichten te beluisteren.


In tegenstelling tot typische op de ogen gebaseerde communicatiesystemen, waarbij oogbewegingen worden gebruikt om naar pictogrammen op een extern scherm te ‘wijzen’, verandert de technologie van EyeControl het oog in een joystick, wat volgens het bedrijf tot nauwkeurigere resultaten leidt.

Met EyeControl kunnen “opgesloten” gebruikers zelfs in het donker communiceren, met behulp van een infraroodcamera en AI-interpretatie van oogbewegingen. Foto met dank aan EyeControl via ISRAEL21c


Met het door de FDA goedgekeurde apparaat kunnen gebruikers ooggebaren voor communicatie definiëren op basis van hun voorkeuren en motorische vaardigheden. Menu's worden rechtstreeks in het oor van de gebruiker afgespeeld, waardoor privacy wordt gegarandeerd. Dit in tegenstelling tot andere systemen die de navigatie weergeven op een extern scherm dat voor iedereen zichtbaar is.

Het EyeControl-systeem kan zelfs in volledige duisternis werken als de patiënt midden in de nacht wakker wordt en om hulp moet roepen.


EyeControl heeft sinds 2017 diverse prijzen gewonnen, waaronder de Genesis Prijs voor haar substantiële bijdrage aan de behandeling van Covid-19. Het is goedgekeurd voor verzekeringsvergoedingen door openbare gezondheidszorgsystemen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël.


EyeControl maakt ook een apparaat voor thuisgebruik dat een uitgebreide communicatieoplossing biedt voor patiënten die overstappen van medische faciliteiten naar thuiszorg op afstand en voor andere ‘opgesloten’ personen die niet kunnen praten.

EyeControl werd in 2016 opgericht door medeoprichters die allemaal persoonlijke banden hebben met opgesloten individuen: Of Retzkin, Itai Kornberg en ALS-patiënt Shay Rishoni. Rishoni overleed in 2018.


160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page