top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hightech leiders tegen Netanyahu: "onderwijsbeleid zal van Israël een mislukte staat maken"


Screenshot YouTube


In een brief aan Netanyahu waarschuwen Israëlische bedrijfsleiders dat een besluit om de overheidsfinanciering voor ultraorthodoxe instellingen die geen wiskunde of Engels doceren aanzienlijk te verhogen, het menselijk kapitaal in gevaar kan brengen dat nodig is om een ​​moderne kenniseconomie in stand te houden.


De inspanningen van de nieuwe regering om de rechterlijke macht te herzien, zouden buitenlandse investeerders kunnen verdrijven, terwijl concessies aan de ultraorthodoxen op het gebied van onderwijs de kennisbasis die nodig is voor een geavanceerde informatie-economie zouden kunnen vernietigen, zo vertelden verschillende vooraanstaande leiders in de technologiesector dinsdag aan Haaretz, in navolging van een recente brief de kandidaat-premier Benjamin Netanyahu waarschuwend dat zijn beleid "verwoestende gevolgen voor de economie" zou kunnen hebben, aldus meldt Haaretz.


De open brief , geïnitieerd door medeoprichter van Qumra Capital, Erez Shachar en ondertekend door meer dan honderd hoge functionarissen uit de hightech industrie, werd afgelopen donderdag gepubliceerd en waarschuwde voor de gevolgen van “het schaden van de status van de rechtbank, evenals het schaden van de rechten van minderheden gebaseerd op religie, ras, geslacht of seksuele geaardheid', bewerend dat dergelijke stappen 'een reële existentiële bedreiging zouden vormen voor de glorieuze hightech industrie die de afgelopen drie decennia met grote inspanning in Israël is opgebouwd'.


"In hun kielzog zien we mogelijk ook een (uittocht) van technologiebedrijven, in wezen allemaal internationale bedrijven, buiten Israël, evenals hun belastingbetalingen", betoogde de brief. “Jullie moeten begrijpen en weten dat dit verwoestende gevolgen kan hebben voor de economie en de samenleving in Israël.


Zo'n brief van de verenigde leiders van de zogenaamde "Silicon Wadi" is ongekend, zegt Eran Shir, de CEO van Nexar, een bedrijf dat slimme dashcams ontwikkelt.


“Ik denk dat het een eerste stap is. De betekenis is beperkt omdat het slechts een eerste stap is en de wereld niet verandert door een brief te sturen, je moet realistisch zijn, maar het is iets wat we moeten doen”, legde hij uit, bewerend dat hij voelde dat het zijn “burgerlijke plicht" om een ​​"rode vlag" te hijsen.


Volgens hem en andere ondertekenaars ging het om een ​​aantal zaken, maar vooral om de pogingen van de nieuwe regering om de macht van het Hooggerechtshof in toom te houden door middel van een zogenaamde " override-clausule ", een mechanisme waardoor de Knesset om wetten goed te keuren die in tegenspraak zijn met de 12 basiswetten van het land en het vermogen van de rechterlijke macht om ze nietig te verklaren, teniet te doen.


"Ik maak me zorgen over de achteruitgang of de schade die ze van plan zijn aan te richten aan het gerechtelijk apparaat, aan de rechten van allerlei soorten minderheden, in de eerste plaats de Israëlische Arabieren, en het vervagen of elimineren van de Groene Lijn", legt ondernemer Orni Petruschka uit.


Volgens documenten van het ministerie van Onderwijs verkregen door Haaretz, waren in 2019 meer dan 90.000 Haredi studenten - 27 procent van alle ultraorthodoxe studenten - dat jaar vrijgesteld van het studeren van seculiere vakken in het kerncurriculum. Uit de documenten blijkt ook dat het aantal yeshiva's op middelbare schoolniveau dat vrijstellingen ontving van het aanbieden van de gestandaardiseerde toelatingsexamens voor de middelbare school, in de afgelopen tien jaar is verdubbeld.


"Kerncurriculumstudies zijn een voorwaarde voor elke bijdrage aan de Israëlische economie" en terwijl "Netanyahu niet zal zeggen 'de hightechmensen zeggen dit [dus] ik zal mijn beleid veranderen', de brief is één blok in de muur die hier gebouwd moet worden om die verandering te bewerkstelligen.”


Shir was het daarmee eens en vertelde Haaretz dat de "demografische uitdaging" van een groeiende minderheid met weinig tot geen seculiere opleiding een "enorm probleem" was.


"We moeten een voorbeeld laten zien van onze stabiliteit en hoe het systeem werkt en investeerders uit het buitenland het vertrouwen geven dat alles heel goed gaat", herhaalde durfkapitalist Buchris.


"Het meeste geld dat in startups in Israël wordt geïnvesteerd, 75%, komt uit het buitenland en als dit verandert, zal dat problematisch voor ons zijn."


80 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page