top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe de Israëlische luchtmacht de F-35i ADIR temt


Foto IAF


Het trainingseskader van het jachtvliegtuig van de vijfde generatie zorgt voor het leggen van de basis voor simulatortraining voor elke nieuwe generatie piloten van het Adir-vliegtuig (F-35i). Dankzij de technologie die het gebruikt, verscherpt de Adir-array zijn mogelijkheden om te vechten met de meest geavanceerde vliegtuigen.


Tegenwoordig speelt het 117th ("First Jet") Squadron de rol van een incubator bij het opleiden en trainen van de vliegtuigbemanningen van de toekomstige "Adir"-array door simulatorinstructies die zijn bedoeld voor jachtvliegtuigen van de vijfde generatie. In de beginjaren van de Israëlische luchtmacht was dit squadron het eerste dat straalvliegtuigen absorbeerde en exploiteerde. In de vroege jaren 80 leidde het de aanval op de Iraakse kerncentrale (Operatie Opera) - een episode die is gegraveerd in pagina's van de geschiedenis van de Force. In oktober 2020 werd het squadron opgeheven, waarna het weer werd opgericht als Adir-trainer.


Foto IAF


De steeds krachtigere Adir


In het squadron verzorgt de Wing for Retraining Course voor Adir de ombouw en training voor de geavanceerde vliegtuigen van de IAF. "Jonge piloten worden toegewezen aan een van de operationele squadrons van de Adir-array. In plaats van om te bouwen naar een vliegtuig in hun operationele squadron, zoals ze doen in de andere squadrons van de IAF, hebben we een uniforme training voor de formatie gecreëerd, die is verantwoordelijk voor alle conversies van de piloten die zich erbij aansluiten", begint majoor A, commandant van de omscholingscursus voor de Adir in het squadron.


De cursus zelf duurt ongeveer zes maanden en combineert theoretische en praktische componenten. "In de eerste zes weken leer je het vliegtuig in zijn geheel, voer dan 25 vluchten uit op een 'Adir'-simulator, en ten slotte, de jonge piloten maken hun eerste solovlucht op het eenpersoonsvliegtuig - alleen zij en het vliegtuig in de lucht. Er is geen precedent voor dit in de wereld. Wij zijn het enige land dat zulke jonge piloten opleidt om met F-35's te vliegen."


De Adir-array groeit elk jaar geleidelijk en naarmate deze groter wordt, ontstaat de behoefte om meer strijders van de vliegtuigbemanning op te vangen. "Het aantal nieuwe piloten dat we in elke cyclus opnemen, groeit van jaar tot jaar. Om het systeem gemakkelijker te maken om nieuwe vliegtuigbemanningen op te leiden, hebben we dit raamwerk ontwikkeld, dat de omscholing en training van piloten gedeeltelijk opsplitst, waardoor de squadrons tijd te besteden aan het ontwikkelen van hun operationele capaciteiten", legt majoor A.Adir Underground


In tegenstelling tot andere squadrons in de IAF, heeft het 117th Squadron, vanwege het feit dat het een training squadron is, een uniek scala aan missies. "We hebben geen eigen vliegtuigen, we hebben geen ondergrondse hangers en we hebben geen technische vleugel, simpelweg omdat we ons niet bezighouden met de operationele wereld. Op deze manier hebben we meer tijd beschikbaar om focus op en investeer in training, en in feite om omscholing te creëren die efficiënter en effectiever is", legt majoor S, commandant van een trainingsvleugel van het squadron, uit. "Als het uiteindelijke doel van een operationeel squadron is om oorlogsklaar te zijn en coöperatieve operationele activiteiten uit te voeren, gaat het ons trouwens om het voorbereiden van nieuwe piloten en het bieden van een trainingsplatform."


Het voordeel van dit type integratie is de uniformiteit tussen alle delen van de array. "Alle piloten die opgaan in de Adir-array leren op dezelfde plek hoe ze het vliegtuig moeten besturen en hoe ze de verschillende systemen moeten bedienen. Ze leren het van professionele instructeurs en daardoor de kwaliteit van de piloten en de operationele competentie van de gehele array neemt respectievelijk toe.Bovendien zorgt het voor uniformiteit in de array en zorgt het ervoor dat de piloten in beide squadrons dezelfde professionele basis hebben - zowel in training als in gevechten, waardoor het mogelijk is om als één eenheid samen te vliegen en te vechten, ", voegt majoor A toe.

Foto IAF


"Alsof de gebeurtenis zich werkelijk had voorgedaan"


Ongeveer de helft van de trainingen in de Adir-array vindt plaats in de simulator. "De teams zijn bezig met training in twee universums: het tactische universum en het nooduniversum", stelt majoor S. "In het tactische universum ontwerpen we sorties en trainen ze in vliegmethoden met behulp van de simulator. De voordelen van het gebruik van deze simulator zijn belangrijk, en met behulp van technologie is het mogelijk om echte scenario's tot in de kleinste details te simuleren. Anderzijds wordt in de wereld van nood een simulator gebruikt om te leren hoe het vliegtuig te besturen onder stressvolle veranderende omstandigheden."


Een trainersvleugel is ook belangrijk voor de ervaren piloten in de array, met wiens hulp ze zich voorbereiden op de volgende campagne. “Voorafgaand aan een operationele activiteit of oefening geven we een speciaal model in de simulator uit waarmee de piloten kunnen trainen. Uitgangspunt is dat als je eenmaal dingen voor het eerst in een simulator en niet in de lucht tegenkomt, je de lessen kunt trekken en conclusies, en pas ze toe op het moment van de waarheid. Bovendien begint de piloot op het niveau van de uitvoering zelf aan de missie met een groter gevoel van paraatheid omdat hij het theater al kent en hoe het vliegtuig zich daarin moet gedragen ".


Met de trainer-simulator "Adir" kunt u zeer effectief trainen onder omstandigheden die in werkelijkheid niet altijd kunnen worden gesimuleerd. "De piloten van de array getuigen dat ze tot het uiterste zijn gegaan", voegt majoor B, stafsergeant B van het 116th Squadron ("Lions of the South") toe, dat "Adir" -vliegtuigen exploiteert. "Bij correct gebruik wordt de simulator een significante krachtvermenigvuldiger. We houden training met hoge wrijving. In het geval dat er een veiligheidsincident plaatsvindt, onderzoeken we de factoren die ertoe hebben geleid alsof het incident in werkelijkheid heeft plaatsgevonden, ook al op geen enkel moment is het leven van de piloot in gevaar geweest. De reden hiervoor is dat wat ons betreft de drempel van eisen die in de simulator worden gesteld de drempel van eisen zal zijn waar de array naar zal handelen in de lucht.

168 weergaven0 opmerkingen
bottom of page