top of page
 • Barak Ravid

Hoge Israëlische functionarissen in Washington verwacht voor besprekingen in het Witte HuisDe Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan ( links ) ontmoet zijn Israëlische tegenhanger, Tzachi Hanegbi, in Jeruzalem op 19 januari. Foto GPO


De Israëlische minister van Strategische Zaken Ron Dermer en de nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi worden volgende week in Washington verwacht voor besprekingen in het Witte Huis, nu de bezorgdheid groeit over de voortgang van het nucleaire programma van Iran en de VS proberen aan te dringen op een Israëlisch-Saoedische vredesovereenkomst . vertelden Israëlische en Amerikaanse functionarissen mij.


Waarom het ertoe doet: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die ongeveer vijf maanden geleden aan de macht kwam, heeft nog steeds geen uitnodiging ontvangen voor een ontmoeting met president Biden in het Witte Huis.

 • Biden zei eind maart dat hij Netanyahu in de nabije toekomst niet zou uitnodigen en riep hem op "weg te lopen" van zijn plan om het Israëlische Hooggerechtshof en andere democratische instellingen te verzwakken.

 • Netanyahu en zijn adviseurs hopen dat de opschorting van de gerechtelijke revisie en de onderhandelingen met de oppositie over de voorgestelde wetgeving zouden kunnen leiden tot een uitnodiging van Biden, aldus Israëlische functionarissen.

 • Maar Amerikaanse functionarissen zeggen dat het Witte Huis nog steeds wil zien waar deze onderhandelingen naartoe gaan voordat het beslist of Netanyahu wordt uitgenodigd voor een ontmoeting met Biden.

Details: Dermer en Hanegbi zullen naar verwachting tegen het einde van volgende week in Washington aankomen en de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, en andere hoge functionarissen van het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken ontmoeten, aldus de Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

 • De belangrijkste onderwerpen die naar verwachting zullen worden besproken, zijn Iran en Saoedi-Arabië.

 • Een functionaris van het kantoor van de Israëlische premier zei dat de datum van de ontmoetingen nog niet is vastgesteld. Een woordvoerder van de National Security Council van het Witte Huis zei dat ze niets te bevestigen hebben.

Stand van zaken: Israëlische functionarissen hebben de afgelopen weken hun retoriek geëscaleerd rond zorgen over het nucleaire programma van Iran en de mogelijkheid van een Israëlische militaire aanval .

 • IDF-stafchef generaal Herzi Halevi zei dinsdag dat Irans uraniumverrijking geavanceerder is dan ooit tevoren. Hij voegde eraan toe dat Israël ook "andere gebieden" die van cruciaal belang zijn voor het bereiken van nucleaire capaciteit nauwlettend in de gaten houdt, wat duidt op de mogelijke bewapeningsinspanningen van Iran.

 • “Er zijn mogelijk negatieve ontwikkelingen aan de horizon die tot actie kunnen leiden. Wij hebben mogelijkheden en anderen hebben mogelijkheden", zei Halevi.

 • Hanegbi zei dinsdag afzonderlijk dat Israël hoopt dat de Iraanse nucleaire crisis kan worden opgelost met niet-militaire middelen, maar hij benadrukte dat Israël zich voorbereidt "op een situatie waarin een confrontatie onvermijdelijk zal zijn".

De andere kant: een Iraanse functionaris, geciteerd door Al Jazeera, zei dat als Israël de nucleaire installaties van Iran aanvalt, het verantwoordelijk zal zijn voor een brede oorlog.

 • "We roepen niet op tot een oorlog, maar de wereld moet weten dat er geen rode lijnen zullen zijn in onze reactie op Israël", zei de functionaris.

Achter de schermen: wat Saoedi-Arabië betreft, wil de Israëlische regering samenwerken met de regering-Biden om tot een vredesakkoord met het koninkrijk te komen, aldus Israëlische functionarissen. Dermer is Netanyahu's contactpersoon voor de kwestie.

 • Het Witte Huis hoopt in de komende zes tot zeven maanden een diplomatieke druk uit te oefenen op een Saoedisch-Israëlische vredesovereenkomst voordat de campagne voor de presidentsverkiezingen de agenda van president Biden opslokt, zoals Axios vorige week meldde .

66 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page