top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Holocaust onderwijs - een lakmoesproef voor islamisering? - column van Sander Sassen

Foto Wikipedia


De Hogeschool Utrecht kwam gisteren met de mededeling dat de geplande lezingen over de Holocaust niet doorgingen, notabene op de dag dat er internationaal wordt stilgestaan bij de verschrikkingen van de Holocaust.


Was dit zo gepland om een maximaal effect te sorteren? Zo ja, dan is dit letterlijk en figuurlijk een klap in het gezicht van de Joodse gemeenschap. Het alternatief is namelijk dat het driekoppige bestuur van de Hogeschool Utrecht, Wilma Scholte op Reimer (voorzitter), Eva Reuling en Gerard van Assem kwaadaardig naïef is.


Nu kan ik die kwaadheid wel plaatsen, maar dan niet vanuit het bestuur, maar vanuit een (groot) deel van de studenten met een islamitisch achtergrond. In die islamitische achtergrond woekert antisemitisme immers nog steeds weelderig voort, dat bleek wederom tijdens de pro-Palestina demonstraties en de sit-ins op NS stations, waar publiekelijk en zonder enige schaamte antisemitisme werd geëtaleerd. Maar ook internationaal en op sociale media lijkt antisemitisme weer helemaal terug van weggeweest. Het krijgt vrij spel en wordt door simpele zielen kritiekloos verspreid in een onmiskenbaar tribale drang om een simplistisch wij/zij denkbeeld te creëren. 


En juist daar heeft het onderwijs een taak, een taak om te informeren, om context en perspectief te bieden maar vooral om vragen te beantwoorden vanuit een correct historisch perspectief. Onderwijs is wat dat betreft een tegengif voor desinformatie, een instituut dat prat gaat op objectiviteit, het zo zuiver mogelijk onderwijzen van feitelijk juiste informatie in de daarbij behorende context, wars van geschiedvervalsing.


En daarmee is het onderwijs ook gelijk een lakmoesproef voor islamisering in Nederland, want zodra de Holocaust uit het lesprogramma wordt geschrapt, of lezingen erover niet doorgaan horen er alarmbellen te gaan rinkelen. Kennelijk wordt de samenleving dan namelijk minder tolerant, mogen bepaalde geluiden niet meer gehoord worden, en dat is iets waarvoor wij altijd moeten blijven waken. Juist nu, in een tijd dat antisemitisme weer opleeft, horen we de verschrikkingen van de Holocaust luid en duidelijk te onderwijzen, anders hebben wij namelijk geen lessen getrokken uit het verleden en is de kans groot dat de geschiedenis zich herhaalt.


412 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page