top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Honderdduizenden demonstreerden door heel Israël tegen gerechtelijke hervormingen


Eigen foto


Honderdduizenden mensen demonstreerden door heel Israël zaterdagavond tegen de gerechtelijke hervormingen en het afpakken van vrijheid en democratie. Volgens de organisatoren waren er in Tel Aviv 145.000 demonstranten en in de rest van het land ca. 80.000.

Men liet zich niet tegenhouden door raketsirenes of het koude weer en verzamelden demonstranten zich in Tel Aviv, Jeruzalem, Haifa, Be'er Sheva, Ashdod, Beit Shemesh, Kfar Saba, Modi'in en Herzliya - en bij een allereerste demonstratie in de nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. van Efrat.


Overal begonnen de demonstraties met 1 minuut stilte voor de slachtoffers van de terreuraanval vrijdagmiddag in Jeruzalem, waarbij twee broertjes van 6 en 9 jaar omkwamen en een man van 20 jaar.


Veel mensen drongen er bij de westerse leiders op aan om in te grijpen in de Israëlische gerechtelijke herzieningscrisis, met borden die de Amerikaanse president Joe Biden of de Franse president Emmanuel Macron vroegen om hen te "redden".

Tzipi Livni, de voormalige minister van Justitie van Israël, sprak tijdens de centrale demonstratie en waarschuwde dat "de aardbeving die ons huis dreigt te vernietigen geen natuurramp is, maar door de mens veroorzaakt."


Ze vervolgde: "Aan het hoofd staat Netanyahu, een beklaagde die probeert te ontsnappen aan gerechtigheid, en zijn messiaanse handlangers die worden gedreven door wraak en haat."


Sprekend tot Channel 12-nieuws van het protest in Tel Aviv, gaf voormalig IDF-stafchef Dan Halutz aan dat Israëli's niet in het leger zouden willen dienen als de regering doorgaat met haar gerechtelijke plannen.


“Ontduiken van dienstplicht in een democratie is één ding, en ontwijken van dienstplicht in een dictatuur is iets anders. Ik denk dat soldaten en officieren die erkennen dat hier een dictatuur heerst, geen huursoldaten van een dictator willen worden”, zei Halutz.


Demonstranten in de stad verzamelden zich ook met duizenden om de Ayalon Highway, een van de belangrijkste verkeersaders van Israël, te blokkeren.

In Ir Yamin riep een van de CEO's van de in Likud bolwerk Netanya gevestigde hightechbedrijven op om maandag te staken om onze democratie te behouden waarna de demonstranten "democratie" begonnen te scanderenDe voormalige minister van Defensie van Israël, Moshe Bogie Ya'alon, sprak de menigte toe tijdens het protest in Ir Yamin en noemde de nieuwe extreemrechtse regering een "dictatuur van criminelen".


En als dan na de 1 minuut stilte, iedereen het licht van zijn smartphone aan doet en iedereen begint te zingen, dan geeft dat niet alleen een emotioneel gevoel, maar ook het gevoel van saamhorigheid, en een duidelijk bewijs dat niemand zijn of haar vrijheid en democratie laat afpakken


Protestleiders hebben opgeroepen tot een landelijke arbeidersstaking op maandag die samenvalt met de eerste stemrondes over de wetgeving, een escalatie van de demonstraties tegen de controversiële voorstellen.


Er zal maandag om 12.00 uur ook een massabijeenkomst zijn buiten de Knesset in Jeruzalem, evenals gelijktijdige protesten in andere steden.
94 weergaven0 opmerkingen
bottom of page