top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Honderden subsidies aan Palestijnse NGO’s die actief zijn in de anti-Israël-campagne in 1 database


Screenshot NGO Monitor

NGO Monitor heeft een database opgezet die het financieringsspoor volgt dat van buitenlandse regeringen en particuliere stichtingen naar Palestijnse NGO's leidt die beweren de mensenrechten te bevorderen.


De ontvangers zijn betrokken bij het witwassen van geweld en terrorisme, demonisering en juridische rechtsvoering gericht tegen Israëliërs, BDS-campagnes en het bevorderen van antisemitische propaganda. Sommige van deze groepen hebben ook banden gemeld met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een terroristische organisatie.


🔎 De database ( waar ook Nederland pontificaal in pronkt) bevat de details van 1063 subsidies aan 40 Palestijnse NGO's sinds 2008 uit 19 landen (indien beschikbaar), inclusief de identiteit van donoren (overheid of particulier), subsidieperiode en projectpartners.


🔎 Het is onmogelijk om een accuraat totaalbedrag per jaar weer te geven vanwege meerjarige subsidies, toewijzingen ontvangen in verschillende valuta's en sub-subsidies. Volgens een redelijke schatting hebben dergelijke NGO’s sinds 2008 honderden miljoenen ontvangen.


🔎 Transparantie van de donoroverheid: het niveau van rapportage en transparantie verschilt per land. Veel staten publiceren geen details over subsidiebedragen, projectdoelstellingen en andere bijzonderheden. De meest transparante landen zijn Noorwegen en Zwitserland, omdat zij details verstrekken over de omvang van subsidies, de begunstigden en projecten. Het minst transparante land is Duitsland. 72 van de 85 subsidies uit Duitsland zijn niet-transparant, met slechts minimale informatie uit secundaire bronnen.


🔎 Gebrek aan transparantie van NGO's: Veel Palestijnse NGO's maken hun jaarrekeningen niet beschikbaar voor het publiek.


🔎 Het gebruik van gezamenlijke mechanismen: er zijn verschillende gezamenlijke mechanismen gecreëerd om Palestijnse en Israëlische politieke NGO’s te ondersteunen, waaronder het Secretariaat voor de Mensenrechten en het Internationaal Humanitair Recht (ca. 2017), het NGO Development Centre in Ramallah en speciale VN-mechanismen.


135 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page