top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Humanitair' - een column van Simon Soesan


Foto IDF woordvoerder


Het is vandaag de eenendertigste dag van de 24 uur dat Hamas nog benzine had. De wereld staat in vuur en vlammen vanwege het onmenselijk gedrag van ons, de Israëli’s in Gaza.

Dat er 1400 man werden afgeslacht, verkracht, verbrand en verminkt op 7 oktober wordt afgeschreven als een overdreven verhaaltje.


Zelfs de video’s van Hamas zelf, gepresenteerd met trots op de websites van Hamas zelf, worden gestempeld als Joodse propaganda. Meer filmpjes van dezelfde Hamas, waar doden plotseling leven, worden aan de Joodse macht over de media toegeschreven.


Ondertussen schreeuwt de wereld dat wij Joden zo slecht zijn en geen humanitaire hulp toelaten. Dat we twee weken lang Gazanen oproepen om naar het zuiden van de Gazastrook te gaan – voordat we met bombarderen begonnen - schijnt onbelangrijk te zijn. Dat we, in samenwerking met Egypte, Jordanië, de Emiraten en de VS, voedsel, water en medicijnen naar Gaza doorlaten, wordt ook niet gerapporteerd.


Maar we zijn zo onmenselijk.


De Israëlische eis om ten eerste de gijzelaars vrij te laten in ruil voor humanitaire pauzes in de militaire activiteiten wordt omschreven als gemeenheid. Het Rode Kruis, vol met kritiek op Israël, weigert de Gazastrook in te gaan om de gijzelaars te zien. Ze weten waarschijnlijk hoe Hamas ze zal behandelen.


Het maakt niet uit wat we doen – het is nooit goed. Joden wereldwijd moeten zich deisen en als je dan toch als Jood de straat op gaat om voor Israël te protesteren, dan kun je zelfs doodgeslagen worden, zoals gister in de VS. Joden moeten hun keppeltjes verbergen, geen Davidster dragen en ook hun mezoeza van de ingang van hun huis weghalen, want de angst is groot – en terecht. Je kunt zelfs als Jood niet meer naar de UvA gaan om je diploma op te halen, want ze motten Joden niet.


We weten wat we eisen en waarom: Hamas kan geen lijst geven van alle gijzelaars. Want de terreurbende die beweert in Gaza aan de macht te zijn, heeft niet alle gijzelaars: zeker een derde zijn in handen van privé personen en kleine terreurorganisaties, waar de Hamas geen grip op heeft. Erger nog: baby’s kunnen niet praten of zeggen hoe ze heten. En dan heb ik het nog niet eens over het gerucht dat de kleintjes verkocht zijn aan Iran.


Humanitair.


Hamas kan geen lijst geven van de gijzelaars, maar wij moeten humanitair zijn.

Hamas verschuilt zich onder ziekenhuizen, maar wij moeten humanitair zijn.

Gister werden raketlanceerders gevonden in kleuterscholen, speelplaatsen en in een moskee, maar wij moeten humanitair zijn.


Hamas stal benzine van de UNRWA en van ziekenhuizen, om hun raketten op Israël te kunnen afschieten. Maar wij moeten humanitair zijn.


Hamas verkrachtte baby’s. Onthoofde baby’s. Verkrachtte en mishandelde ouders tegenover hun kinderen, kinderen tegenover hun ouders, filmde het en stuurde het naar hun families via de gestolen mobieltjes van hun slachtoffers, maar wij moeten humanitair zijn.

De onschuldige Gazanen, waarvan honderden achter de beesten aanliepen op 7 oktober om mee te verkrachten, huizen te plunderen en later die dag juichend en dansend lijken van gekaapte Israeli’s in de straten van Gaza schopten en sloegen, die onschuldigen, die op de video’s van Hamas vroegen welke vrouwen voor moord en welke vrouwen voor verkrachting waren, die vragen nu om humanitaire hulp.


Humanitair.


Even voor de duidelijkheid: nogmaals, we zijn Gaza niet ingegaan om iemand een lesje te lezen. Wij zijn Gaza ingegaan omdat we ons lesje hebben geleerd. De enige manier om naast Gaza te kunnen leven is een Gaza zonder Hamas, zonder wapens.


En mochten de Jodenhaters in de wereld daar een probleem mee hebben: wees eens humanitair en adopteer Gazanen. In uw huis.


Want ze zijn al in uw stad en straten.


Gaan we zien hoe humanitair dat er gaat uitzien bij u.


1.277 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page