top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF parachutisten gaan naar Slovenië, Kroatië en Hongarije als eerbetoon aan Hannah Senesh


Ter illustratie. Foto IDF woordvoerders eenheid.


Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van verzetsstrijder Hannah Senesh zullen 150 parachutisten van de IDF 18 juli naar Europa reizen en op Europese bodem springen in een unieke militaire missie ter ere van Senesh en pre-state parachutisten die tegen de nazi's vochten in de Tweede Wereldoorlog.


De delegatie zal een bezoek brengen aan Slovenië, Kroatië en Hongarije. Op de tweede dag van de reis zullen parachutisten boven Slovenië springen, dicht bij de plek waar Hannah Senesh 77 jaar geleden met een parachute in het door de nazi's bezette Europa werd gedropt.


Zij was één van de 37 joodse SOE rekruten uit Mandaat Palestina gedropt door de Britten in Joegoslavië tijdens de Tweede Wereldoorlog om anti-nazi's te helpen en uiteindelijk bij de redding van de Hongaarse Joden op het punt om de deportatie Duitse vernietigingskamp in Auschwitz.


Hannah Senesh. Foto Wikipedia Commons


Senesh sloot zich in 1942 aan bij een groep parachutisten die door de Hagana was georganiseerd om krijgsgevangenen te redden en het Joodse verzet tegen de nazi's te organiseren. In 1944 sprong ze met een parachute in het voormalige Joegoslavië en werd ze gearresteerd door de Hongaarse politie toen ze Hongarije probeerde over te steken.


Ze weigerde iets te onthullen behalve haar naam, ondanks dat ze in de gevangenis werd gemarteld, en in oktober 1944 werd ze berecht wegens verraad. Ze werd in november 1944 geëxecuteerd door een vuurpeloton.


De reis vindt plaats van 18-22 juli en is georganiseerd in samenwerking met het Witness in Uniform-programma, dat IDF soldaten en officieren naar Europa brengt om de Holocaust te herdenken en er meer over te leren.


Na de sprong zullen de parachutisten naar de plaats marcheren waar Senesh zich bij de partizanen voegde om tegen de nazi's te vechten.


De leden van de delegatie worden verdeeld in vier teams van 27 deelnemers, waaronder een commandant met de rang van luitenant-kolonel en hoger, evenals een gids die zich bezighoudt met de Holocaust, die de troepen gedurende de hele reis zal begeleiden. Een van de gidsen is Lt.-Col. (bd.) Simcha Goldin, de vader van luitenant Hadar Goldin, wiens stoffelijk overschot wordt vastgehouden door Hamas in de Gazastrook.


Goldin sloot zich aan bij eerdere IDF-delegaties naar Europa, ook in 2017, toen hij samen met zijn vrouw, Leah, en voormalig IDF-stafchef Lt.-Gen. (bd.) Gadi Eisenkot in de March of the Living, de jaarlijkse mars naar voormalig concentratiekamp Auschwitz.


Het doel van de missie is om de deelnemers naar Europa te brengen, waar ze de geschiedenis kunnen voelen en het belang kunnen begrijpen van wat Senesh en haar collega-parachutisten hebben gedaan tijdens de Holocaust.


De delegatie zal bestaan ​​uit OC Parachutistenbrigade kolonel Yuval Gez, OC Military Colleges Maj.-Gen. Itai Veruv en Brig.-Gen. Ofer Winter, commandant van de 98e Parachutisten Divisie, ook bekend als de Fire Formation. Het zal ook troepen hebben van commando-eenheden en de IAF.


"Het belangrijkste doel van deze reis is om het gevoel van missie en de herinnering aan heldendom te versterken", zei Gez, eraan toevoegend dat "we begrijpen hoe historisch deze missie is."141 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page