top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Ik kon mijn ogen niet geloven' Israëlische Filmmakers hekelen het IDFA in Amsterdam


Screenshot XIsraëlische filmmakers hebben donderdag kritiek geuit op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), nadat drie pro-Palestijnse activisten de openingsceremonie van het festival in Amsterdam verstoorden, aldus Haaretz.


De activisten bestormden het podium, hielden een bord vast met de tekst "Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn", en kregen applaus en gejuich van het publiek en de artistiek directeur van het festival, die op het podium stond.

“Ik kon mijn ogen niet geloven”, schreef de Israëlische regisseur Nitzan Gilady op Facebook. "Dit gebeurde bij de opening van 's werelds grootste documentairefestival, met gejuich van het publiek en de filmmakers. Vertel me niet dat ze de implicaties van 'Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn' niet begrijpen." Ze juichten een oproep toe om Israël uit te wissen, en niet een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict of de bevrijding van de Palestijnen van de terroristische organisatie Hamas. Schande voor IDFA!"


Documentairemaker Duki Dror postte ook op sociale media en merkte op dat IDFA in het verleden de mensenrechten had gesteund en licht had geworpen op kwesties op het gebied van sociale rechtvaardigheid. Hij uitte echter zijn ongenoegen over het feit dat het festival nu "het idee van de genocide op het Joodse volk ondersteunt. Het is niet alleen een anti-Israël sentiment van IDFA's artistiek directeur Orwa Nyrabia, maar zijn steun voor een misdaad tegen de menselijkheid."


Een andere filmmaker, Noam Pinchas, benadrukte: "Dit is niet de manier om steun te betuigen aan de rechtvaardige strijd van het Palestijnse volk. Het is een manier om haat en dood aan te moedigen." Hij voegde eraan toe dat het bord impliceert dat “mijn volk moet sterven (of afgeslacht moet worden) ter wille van de bevrijding van Palestina.”


De festivaldirectie bracht later een verklaring uit, waarin werd verduidelijkt dat de activisten die het podium betraden de artistiek directeur hadden verrast. Ze namen afstand van de boodschap van het bord en onderstreepten dat IDFA “een mondiaal platform is voor vrijheid, empathie en compassie, dat de mensenrechten overal ter wereld waarborgt.”
704 weergaven3 opmerkingen
bottom of page