top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Ik zie ze vliegen' - een nieuwe column van Simon SoesanVoor mijn werk verblijf ik veel in Frankfurt, waar ik mijn bureau en appartement heb. Frankfurt heeft een groot en druk vliegveld en niet ver van ons af is het vliegveld Rammstein dat vooral door de Amerikanen en NATO wordt gebruikt.


Ik dacht enkele dagen geleden al verbaasd te zijn van het feit dat in het Duitse avondjournaal, Tagesschau, werd medegedeeld dat de regering overweegt om jodiumtabletten uit te gaan delen. Voor het geval van. Dat er later geen vragen komen waarom ze dat niet gedaan zouden hebben.


Daar het onderwerp – zoals vele belangrijke andere onderwerpen, niet meer in de Duitse media vermeld werd, dacht ik dat de spanning gezakt was. Totdat ik gisteravond mijn wagen parkeerde en weer het geluid hoorde van een overvliegend vliegtuig en opkeek. Tot mijn verbazing zag ik een B2, bekend onder de naam “stealth”, de onzichtbare, van de Amerikaanse luchtmacht over zag vliegen in de richting van Rammstein. Voor de leek: dit vliegtuig kan 6 atoombommen dragen en zou in principe hier niets te zoeken hebben: iemand schijnt dus een peu nerveu te zijn.


Ik, en velen met mij, hebben geen invloed op deze zaak: we kozen de president van Amerika niet, nog mochten we stemmen voor Poetin en Zelensky. Om over het Europese leiderschap maar te zwijgen: een groep van mislukte politici, die door hun huis-partij verbannen werden naar Brussel, om er daar een grote puinhoop van te maken.


Maar iemand zit ons dus te besodemieteren: ruzie tussen Rusland en Oekraïne is, in mijn mening, een ruzie tussen moordende kozakken en plunderende moordenaars: ze zoeken het maar uit. Maar opeens is warm water duurder en moeten we energie gaan besparen. “We”, in dit geval, is het proletariaat – niet de politici. Want alles moet duurder worden en wij, het proletariaat, moeten het maar met minder gaan doen en er meer voor gaan betalen. Waarom? Omdat de diverse “staatslieden” de boel gemold hebben en geen oplossingen hebben. Dus mag het volk voor alles opdraaien.


De Duitsers hebben geen energieprobleem: ze hebben 3 kerncentrales in goede staat die al hun energie-eisen kunnen bevoorraden. Maar politiek gezien mag dat niet want links, extreem-links en lik-me-petje-links dat niet willen en ander valt de regering. Nederland heeft geen energieprobleem want ze verkopen gas aan andere landen. Voor hoeveel? Dat willen de volksvertegenwoordigers niet kwijt – ik vermoed vanwege het feit dat deze politici (via-via) een couponnetje mogen afscheuren.


De mop is dat wij, Israël ontzettend veel gas te koop hebben – wat we al delen met onze buren Jordanië en Egypte – en diverse Europese landen bij ons aan de deur staan en met hun ogen staan te knipperen. Buiten dat om hebben we nog een gaswinning, die we met Libanon gaan delen, een historisch feit, maar waar vele Europese landen niet blij mee zijn omdat het ons – en het Midden Oosten – onafhankelijk van Europa zal maken. Stel je voor dat we hier in het Midden-Oosten zelf auto’s gaan bouwen en ze niet in Europa kopen!

Dus overweegt de Duitse overheid om Jodiumpillen te gaan distribueren. Als mosterd na de maaltijd, maar in het geval van een toekomstig tribunaal een pracht bewijs van goed regeren en maatregelen nemen.


Iets meer dan tachtig jaar geleden wilde een macht zieke Europese leider Tsjechië hebben. Hij bezwoer dat zijn land Lebensraum nodig had. Want het was zo een klein land… Er werd een conferentie georganiseerd met het onderwerp Tsjechië waar iedereen bij was uitgenodigd, behalve Tsjechië. Die mochten niet komen. De conferentie besloot niet in te grijpen en de kleine impotente Oostenrijker ging los.


Ukraine verloor de Krim al aan Rusland en de wereld bleef stil. Er is een kans dat Rusland een atoombommetje ergens in Ukraine zal gooien, want Putin moet aantonen dat hij een echte kerel is en niet alleen dreigt, maar ook doet. Mocht dat gebeuren dan zal de reactie van het “Westen” hooguit een dreiging zijn, misschien nog wat meer idiote sancties die Rusland rijk zullen maken en Europa koud en arm zullen laten: een reactie met atoomwapens zal uitblijven. Niet omdat het niet kan of omdat men bang is om de wereld te vernietigen: de Europese leiders zijn bang hun baan en hachje te verliezen.


Ik hoop dat ik het helemaal mis heb: ik zie ze immers vliegen. Maar mijn vertrouwen in iets wat overheid heet in Europa bestaat niet meer.


345 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


a.vanos
Oct 13, 2022

Het pluche tuig lost niks op , liegen en jatten kunnen zij wel goed

Like
bottom of page