top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In Amsterdam leidt een joodse koopman de geest van een legendarische vlooienmarkt vóór de Holocaust


Gideon Italiaander, rechts, koopjes met een klant in zijn winkel in Amsterdam, Nederland op 11 oktober 2021. Foto Cnaan Liphshiz


Dit artikel is geschreven door Cnaan Liphshiz en verscheen eerder in JTA en is met toestemming vertaald en integraal overgenomen.


De legendarische Joodse markt van deze stad, die in 1893 op Waterlooplein werd geopend, kwam tot een tragisch einde tijdens de Holocaust , toen de nazi's en hun medewerkers bijna alle lokale Joden vermoordden.


Maar de geest van het Waterlooplein en de joodse venters die ooit in veel steden vreemde kavels kochten en verkochten, zijn nog steeds elders in Amsterdam te vinden - als je weet waar je moet zoeken.


Tegenwoordig bevindt het zich in een magazijn ter grootte van een tennisbaan dat eigendom is van een 41-jarige joodse zakenman genaamd Gideon Italiaander, die een succesvolle keten van Nederlandse kringloopwinkels begon. Italiaander is een voortijdige schoolverlater uit een gezin dat getraumatiseerd is door de Holocaust. Hij leidt een van de populairste woonwinkels van de Nederlandse hoofdstad, die tijdens de COVID-19-pandemie grotendeels floreerde dankzij donaties van zijn trouwe klantenbestand.


In het pakhuis aan de Havenstraat, vlakbij waar veel van de Amsterdamse joden momenteel wonen, mengt een zwaar joods cliënteel zich met andere low-budget shoppers voor een ervaring waarbij het bedrijfsleven vaak op de achtergrond treedt bij het plezier van sociale interactie.


Bij Gideon Italiaander snuffelen shoppers door een willekeurig samengestelde voorraad met zeldzame antieke lampen met littekens door de tijd, een stapel gloednieuwe kinderhengels uit China en kleding en boeken in meerdere talen.


De chaotische overdekte vlooienmarkt opende tien jaar geleden in de zuidwestelijke rand van de stad, waar het joodse leven zich herstelde na de bijna-vernietiging in de meer centrale voormalige joodse wijk van Amsterdam. Italiaander heeft inmiddels vier extra locaties in de stad geopend. Hoewel alleen de Haven Street één gebruikte producten verkoopt, is de keten als geheel favoriet bij klanten met een laag budget voor huisontwerp.


Nederlandse shoppers van alle achtergronden bezoeken Italiaander's, dat momenteel kerstartikelen promoot op zijn sociale media-feeds. (Zijn knalrode vrachtwagens rijden door de straten van de stad, versierd met een foto van het gezicht van Italiaander en de slogan: "GIDEON: Als je ons niet kent, kom je niet uit Amsterdam.")


Maar Joden vormen een aanzienlijk deel van de klantenkring van Haven Street - "Deze plaats lijkt soms op het Joodse verpleeghuis", vertelde Italiaander aan de Jewish Telegraphic Agency - en de achtergrond van de eigenaar is overal voelbaar.


Boven de kassa plaatste Italiaander, die niet religieus is, prominent een sierlijke lijst met Birkat HaBayit - een Hebreeuwse tekst waarvan de naam "een zegen van het huis" betekent.


Het is een verwijzing naar de joodse identiteit van Italiaander, die volgens hem te maken heeft met zijn werkkeuze.


"Het is zo'n sterke handels intuïtie dat ik denk dat het iets met mijn afkomst te maken heeft", zegt Italiaander.


Het jodendom is "iets belangrijks voor mij", vertelde Italiaander, die niet getrouwd is en geen kinderen heeft, aan JTA. “Ik ben een sponsor van Chabad in Flevoland [een van de 12 provincies van Nederland] en ik heb moeite om nee te zeggen tegen mensen van joodse groepen die mij om een ​​donatie vragen, maar ik ga niet vaak naar de synagoge of bid niet vaak. ”


In zijn directe familie is Italiaander de enige handelaar. Zoals veel Nederlands-Joodse gezinnen die getraumatiseerd zijn door de Holocaust – Italiaander zei dat sommige van zijn familieleden “geestelijk in de war raakten” tijdens de genocide – moedigden de ouders van Italiaander hun kinderen aan om een ​​goede opleiding te volgen in beroepen die mogelijkheden bieden voor mobiliteit. Maar terwijl zijn ouders maatschappelijk werkers zijn in de joodse gemeenschap en zijn broers en zussen werken in de computer, audiovisuele technologie en journalistiek, had Italiaander's tijd op een prestigieuze middelbare school niet het effect dat zijn ouders wilden.


Italiaander zei dat zijn beslissing om niet naar de universiteit te gaan zijn ouders "teleurstelde". “Maar het bestuderen van teksten is niets voor mij”, zei hij. "Ik ben het begin van de zin vergeten tegen de tijd dat ik het einde heb bereikt."


Deze beperking leidde tot een reeks van wat hij omschrijft als 'vreselijke banen'. Een van hen was in 1998 dozen aan het uitladen voor een antiekverkoper op de Amsterdamse Noordermarkt.


Deze beperking leidde tot een reeks van wat hij omschrijft als 'vreselijke banen'. Een van hen was in 1998 dozen aan het uitladen voor een antiekverkoper op de Amsterdamse Noordermarkt.


Een van zijn klanten, Esther Voet, de hoofdredacteur van het Nederlands-Joodse NIW-weekblad, zei dat Italiaanders gebrek aan een formele opleiding hem "een nog opmerkelijker succesverhaal maakt, waarvoor ik veel respect heb".


Het unieke van de winkelketen van Italiaander ligt in de manier waarop “mensen met een beetje creativiteit op één plek zeer originele toevoegingen kunnen vinden voor zeer betaalbare prijzen. Daar word ik persoonlijk gewoon blij van”, zegt Voet, die in een appartement met uitzicht op de gracht in de hippe Amsterdamse Jordaan woont.


Italiaanders informele maar beleefde stijl, evenals zijn rijke woordenschat en uitgesproken spraak, onderscheidden hem van vele andere straatverkopers op de Nederlandse markten, waar hij in de jaren negentig begon met het verkopen van tweedehands artikelen. Veel van zijn klanten voelen zich welkom om rond te hangen zonder iets te kopen.


"Ik kom er soms, maar ik koop hier niets, want eerlijk gezegd staat deze plek vol met spullen die ik niet nodig heb of niet kan betalen", zegt Tali Schipper, een 77-jarige gepensioneerde juwelier. kent Italiaander al jaren en gaat soms met hem mee achter de toonbank van de verkoper.


Volgens een oud-collega werkte Italiaander vroeger elke dag van de week 16 uur. Toen ze niet op de markt waren, reden hij en zijn partner Rob Mevius het hele land door op zoek naar artikelen om te verkopen, eerst in een bestelwagen waarvan de ouders hem hielpen kopen en later in een vloot vrachtwagens die waren aangekocht om het groeiende bedrijf te ondersteunen.


COVID-19 dreigde alles ongedaan te maken wat Italiaander had gebouwd.


"Tijdens de sluiting van drie maanden konden we niets verkopen", zegt Italiaander. Omdat hij tweedehands goederen verkoopt, willen zijn klanten producten onderzoeken voordat ze ze kopen, en "ze gaan ze niet online bestellen", zei Italiaander. “De kosten stapelden zich op. Het inkomen was weggevallen.”


In plaats van in te krimpen zoals veel bedrijven hebben gedaan , ging Italiaander over tot een grote gok.


"Ik besloot producten te blijven kopen", zei hij. "Veel bedrijven gingen ten onder en COVID was een kans om fantastische merchandise goedkoop te krijgen."


Maar het was een gok, want niemand wist hoe lang de lockdown zou duren. "Ik was bang", zei Italiaander. "Mijn belangrijkste afhaalpunt van de ervaring is om nergens in de buurt van een casino te komen."


Tijdens de lockdown deed Italiaander een beroep op zijn klanten om hem te helpen de salarissen van de ruim veertig werknemers van zijn keten te betalen via een deal die hij op Facebook adverteerde: klanten die hem tijdens de lockdown contant geld zouden geven, zouden het winkeltegoed verdubbeld zien wanneer de winkels heropenen.


“Het was een vertrouwensstemming. Het genereerde in dagen $ 120.000, en dat hield ons overeind', zei Italiaander.


Op de vraag waarom hij, een miljonair, het grootste deel van zijn dagen doorbrengt met afdingen over centen in een magazijn, antwoordde Italiaander tweeledig.


"Een deel ervan gaat erom dat je constant de hartslag van het bedrijf meet en beschikbaar bent voor verkopers," zei hij. "Een ander deel ervan is dat ik zou sterven van ongeluk als ik op een kantoor zou moeten werken waar geen mensen zijn."935 weergaven0 opmerkingen
bottom of page