top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In geheime operatie zijn ruim 200 Israëlische burgers uit conflictgebied in Ethiopië gered


Foto Israëlische ambassade in Ethiopië


Honderdvierenzeventig Israëlische burgers en mensen die in aanmerking komen voor Aliya donderdag 10 augustus 2023 gered uit de stad Gondar. Tegelijkertijd werden 30 Israëlische burgers gered uit de stad Bahir Dar in het noorden van Ethiopië. In vier vluchten werden in totaal 204 Israëlische burgers en mensen die in aanmerking komen voor alijah gered. Alle 204 werden overgevlogen naar de hoofdstad Addis Abeba.

Enkele dagen geleden gaf premier Benjamin Netanyahu, in overleg met minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen, de directeur van de Nationale Veiligheidsraad, Tzahi Hanegbi, opdracht de interministeriële coördinatie voor een reddingsoperatie te leiden. De operatie werd geleid door het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Israëlische ambassade in Ethiopië, het kabinet van de premier, de Nationale Veiligheidsraad en het Joods Agentschap.

De afgelopen 24 uur hebben de Israëlische ambassade in Ethiopië en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem contact opgenomen met de meeste Israëlische burgers in de gebieden Gondar en Bahir Dar. Gisteravond kregen ze de opdracht om naar ontmoetingspunten te gaan in die steden die het hoofd waren van hun extractie. Daartoe werd de Situation Room van het Ministerie van Buitenlandse Zaken versterkt met diplomaten, personeel van het Joods Agentschap en IDF-soldaten die vloeiend Amhaars spraken.

Op de ontmoetingsplaatsen stapten de Israëli's in aangewezen bussen die op hen stonden te wachten en die hen naar de luchthavens van Gondar en Bahir Dar brachten. Daar stapten ze aan boord van speciale, vooraf gecoördineerde vluchten die eerder vandaag in Addis Abeba aankwamen.

Foto Israëlische ambassade in Ethiopië


Premier Netanyahu [vertaald uit het Hebreeuws]: "De staat Israël zorgt voor zijn burgers, waar ze ook zijn. De afgelopen dagen zijn Israëlische burgers en mensen die in aanmerking komen voor Alijah uit Ethiopië in nood geraakt in gevechtsgebieden. Ik heb opdracht gegeven om ze daar weg te halen.

Ik wil de Nationale Veiligheidsraad en het personeel van het kabinet van de minister-president, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Joods Agentschap bedanken voor hun snelle, stille en vooral succesvolle actie.

De mensen zijn nu onderweg van Gondar en Bahir Dar naar Addis en vertrekken van daaruit naar de staat Israël. We zullen ze hier verwelkomen met warmte en zegeningen. Welkom in de staat Israël."

Foto Israëlische ambassade in Ethiopië


Minister van Buitenlandse Zaken Cohen [vertaald uit het Hebreeuws]: “De staat Israël zal niet aan de kant staan ​​en zelfs maar één Israëliër achterlaten. Dit was het resultaat van succesvolle samenwerking en nauwe coördinatie tussen het kabinet van de premier, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Veiligheidsraad en het Joods Agentschap.

Ik ben trots op het personeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassade in Ethiopië voor hun snelle en hoogwaardige optreden.

Zoals we in het verleden hebben bewezen, en ook in dit geval, zal het ministerie van Buitenlandse Zaken zich – op alle mogelijke manieren – blijven inzetten om elke Israëliër ter wereld die hulp nodig heeft bij te staan.”

De Israëli's die uit de gevechtszone zijn gered, blijven in Addis Abeba totdat ze beslissen of ze in Ethiopië blijven of terugkeren naar Israël.

210 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page