top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'In Godsnaam' - een nieuwe column van Simon SoesanNetanyahu kreeg deze week officieel de opdracht om een nieuwe regering te vormen. Zoals beloofd en verwacht zal dit een religieus-rechts-extreme regering worden. Hoe de diverse ministersposten verdeeld zullen worden is nog onduidelijk, maar geruchten zijn er genoeg.


Aryeh Deri, de leider van de nationalistisch-religieuze Shas partij, zat enkele jaren in de bajes, vanwege het feit dat hij, als minister van binnenlandse zaken, corrupt was geweest en veel geld in zijn eigen zakken had gestopt. Dat vond Netanyahu geen probleem en, eenmaal op vrij voeten, werd Deri weer benoemd als minister van binnenlandse zaken, waar hij betrapt werd op verduistering van geld: hij had miljoenen laten verdwijnen en had er geen uitleg voor. De rechters wilden aardig zijn voor hem en als straf moest hij de Knesset verlaten en beloven nooit meer terug te komen. Dat zwoer hij. Op de Bijbel. Nu is hij weer terug en eist dat Netanyahu hem minister van financiën maakt. Daar moet Bibi even over denken – om de pyromaan weer lucifers te geven.


Toen de media vertelden dat Netanyahu de twee extreemrechtse oproerkraaiers, Ben Gvir en Smotritch, de veiligheid van het land in handen wil geven, kwamen er boze geluiden uit het buitenland. Of Netanyahu al een besluit heeft genomen weten we niet, maar zeker is dat hij op een confrontatie afstevent. Of die confrontatie met zijn partners of met het buitenland zal zijn is nog onduidelijk. Wel is het duidelijk dat we ons niet gaan vervelen in de nabije toekomst.


In de film “Little shop of horrors” vraagt de vleesetende plant aan Seymor om hem eten te geven. “Feed me Seymor, feed me!”, schreeuwt de plant constant. Netanyahu heeft zich met zijn religieus-nationalistische partners een dergelijke plant op zijn nek gehaald: de meeste stemmers voor de religieuze partijen werken niet, doen geen militaire dienst, betalen amper belasting en wonen of met een enorme korting op de huur, of betalen helemaal niets.

Uiteraard moet dat gat in de economie gevuld worden. Dat doen wij, de belastingbetalers. Om zijn partners blij te houden, heeft Netanyahu de uitkering aan de studenten aan yeshivot (soort scholen waar alleen de Tora/Bijbel bestudeerd wordt) verdubbeld. Het is nog niet duidelijk waar al dat geld vandaan moet komen, maar zeker is dat ouderen, zieken, jonge stellen etc. het zullen gaan voelen.


Netanyahu staat nog steeds terecht. Hij staat in beschuldiging van fraude, corruptie en vertrouwensbreuk en zijn (steeds wisselende) advocaten rekken het proces tot het uiterste. Netanyahu zweert dat hij onschuldig is en dat het proces “een staatsgreep tegen een legitiem verkozen staatshoofd” is. Tegelijkertijd doet hij alles om het proces te laten verdwijnen. Gerucht is dat zijn partners in de nieuwe regering desnoods de rechtbanken gaan annuleren. Zolang Bibi maar tevreden is.


Even voor de duidelijkheid: Bibi is een politiek genie. Ook als staatshoofd heeft hij heel wat goeds gedaan. Het probleem is zijn rare fratsen, die gedetailleerd in de media komen vanwege het proces. Of hij schuldig is laat ik aan de rechters over. Dat hij ondanks de zware beschuldigingen nog steeds populair is hebben we de afgelopen verkiezingen kunnen zien.

Zijn partners hebben plannen die voor een niet-religieus persoon bijzonder vreemd aandoen: men wil de liberale en gereformeerde Joden niet meer als Joden erkennen. Alleen het toestaan van die discussie kan Bibi zijn Amerikaanse steun kosten, daar de meerderheid van de Amerikaanse Joden aan deze stromingen toebehoort. U dacht dat alleen in Nederlands gekkies bestaan? Wij hebben ze dus ook.


En daarvan houden wij u op de hoogte via israelnieuws.nl.


290 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page