top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In januari gaan de elektriciteitstarieven in Israël opnieuw omhoogDe elektriciteitsprijzen in Israël gaan voor de derde keer in een jaar omhoog. De Israëlische elektriciteitsmaatschappij heeft woensdagavond aangekondigd dat de elektriciteitstarieven in Israël in januari met 8,2% zullen stijgen.


Eerder waren de elektriciteitsprijzen met 5,7% in januari en met 8,6% in augustus verhoogd, omdat de steenkoolprijzen dit jaar op de wereldmarkten zijn verdubbeld en de shekel is verzwakt. 25% van Israëls elektriciteit wordt geproduceerd uit steenkool.


Na de verhoging komende maand januari is de elektriciteitsprijs in Israël dan in een jaar met 22,5%, terwijl die al net goedkoop was vergeleken met andere Westerse landen.


De hogere prijs van elektriciteit zal een domino-effect op de hele economie hebben. De watertarieven zullen in januari met 3,5% stijgen en aangezien elektriciteit de grootste kostenpost is bij de productie van water, kan worden verwacht dat de waterprijzen in 2023 nog sterker zullen stijgen.


De binnenkort waarschijnlijk aantredende premier Benjamin Netanyahu beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne om de prijzen van elektriciteit, water, brandstof en gemeentelijke belastingen te bevriezen en deze te subsidiëren uit het fiscale overschot van Israël. Maar hij heeft weinig andere manoeuvreerruimte dan druk uit te oefenen op de verschillende autoriteiten om stijgingen te matigen, zoals de vorige regering ook deed.43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page